Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Αυτοδιοικητικές Εκλογές – Υποψηφιότητες Νόμιμον – Ηθικον & Ασυμβίβαστον - Του Αλέξανδρου Ι. Βαλάσκα


     Με έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε σε ανάρτηση του παρόντος ιστολογίου, πριν λίγες ημέρες (26/3) την παραίτηση από μέλους του Δ.Σ. του Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑ....
του χωριού μας  κ. Νικολόπουλου επικαλούμενου ως λόγο, γι’ αυτή, την υποψηφιότητα ετέρου μέλους του Δ.Σ. στις Αυτοδιοικητικές εκλογές για Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο μας.
Δεν γνωρίζω ιδιαίτερα τον κ. Νικολόπουλο ώστε να γνωρίζω και τους αξιακούς του κώδικες που προφανώς του επέβαλαν να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Αδυνατώ όμως να κατανοήσω σε τι συνίστατο η ευθιξία του ώστε να υποβάλει την παραίτησή του από μέλος του Δ.Σ. της ομάδος του χωριού μας.
Αν πράγματι ο λόγος είναι αυτός που αναφέρεται στην επιστολή παραίτησης του (δηλ. η υποψηφιότητα κάποιου άλλου μέλους του Δ.Σ. για εκλογή του ως Δημοτικός Σύμβουλος) υποθέτουμε ότι θέτει θέμα περί  Νομίμου - Ηθικού & Ασυμβιβάστου.
Επειδή πιστεύω ότι οι απόψεις  κάποιων σχετικά με την ενεργό ή μη εμπλοκή στα Κοινά (Αυτοδιοίκηση) μελών των Δ.Σ. των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο χωριό μας μάλλον είναι λανθασμένες και μάλιστα ενίοτε αποτελούν αιτία διαφωνιών, αντιπαλοτήτων, ερίδων και εν τέλει αποβαίνουν εις βάρος αυτού που λέμε συναίνεση, συνεργασία, “κοινό καλό”, θα προσπαθήσω με την παρέμβασή μου αυτή να εισφέρω τα ελάχιστα με στόχο ακριβώς αυτό το “ κοινό καλό ”.
Και εξηγούμαι …
Δεν γνωρίζω ποιο μέλος του Δ.Σ. του ΔΙΑΓΟΡΑ είναι αυτό που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για Δημοτικός Σύμβουλος  όπως δεν γνωρίζω και σε ποιόν εκλογικό Συνδυασμό προτίθεται να ενταχθεί, πράγμα αδιάφορο.
Όμως εκείνο που γνωρίζω πολύ καλά και το παραθέτω εδώ ως παράδειγμα για σκέψη και προβληματισμό όλων είναι η παρόμοια περίπτωση της υποψηφιότητας στις αντίστοιχες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 του τέως Προέδρου του Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου του χωριού μας για εκλογή του ως Προέδρου της Τοπικής μας Κοινότητος, γεγονός που αποτέλεσε για κάποιους Ασυμβίβαστο και μη Ηθικό (γιατί Νόμιμο ήταν) με αποτέλεσμα αυτή η χρέωση – κατάκριση να αποτελέσει και την κύρια αιτία αφενός της αποστροφής και αποστασιοποίησης αρκετών συγχωριανών μας από τον Σύλλογο και αφετέρου να απαξιωθεί για τα επόμενα 3-4 χρόνια (2014-2018)το έργο και η δραστηριότητα του Συλλόγου.
Αλλά ας δούμε πόσο μη Νόμιμο  και μη Ηθικό είναι η εμπλοκή ενός μέλους Δ.Σ. ενός Συλλόγου στα αυτοδιοικητικά πράγματα και πόσο δίκαιο έχουν όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη.
Από τα λίγα που γνωρίζω από τον τωρινό Εκλογικό Νόμο (Ν. 4555/2018 – γνωστός και ως «Κλεισθένης Ι» ) αλλά και από προγενέστερους εκλογικούς νόμους για την αυτοδιοίκηση, δεν αναφέρεται πουθενά ότι αποτελεί Ασυμβίβαστο η υποψηφιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιου μέλους Δ.Σ. οιουδήποτε Αθλητικού ή άλλου Συλλόγου ή Σωματείου.
Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να αποτελεί “ασυμβίβαστο” για μέλος  Δ.Σ. κάποιων Συλλόγων (Αθλητικών, Πολιτιστικών, Λαογραφικών, Πολυτέκνων, Γυναικών, Περιβαλλοντολογικών, Φιλοζωικών και ουκ έστιν αριθμός ) και μάλιστα δραστηριοποιούμενων σε μικρές τοπικές κοινωνίες  με μια χούφτα ανθρώπων που ευτυχώς κάποιοι εξ αυτών ασχολούνται με Συλλογικές δραστηριότητες  αλλά και με τα Κοινά ;;.
Αλλά και πολύ περισσότερο, πώς μπορεί να αποτελεί  “ασυμβίβαστο”  η υποψηφιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιου μέλους Δ.Σ. ενός Συλλόγου όταν δεν αποτελεί “ασυμβίβαστο” η υποψηφιότητα για ίδιες θέσεις  εν ενεργεία Βουλευτών ή μέχρι χθες Υπουργών (βλέπε κ. Νοτοπούλου) ή Γ.Γ. Υπουργείου (βλ. Υποψήφιος Περιφερειάρχης ) ή ακόμη να ψηφίζονται φωτογραφικοί νόμοι άρσης “ασυμβίβαστου” υποψηφιότητας εν ενεργεία Βουλευτών για εκλογή τους ως Ευρωβουλευτές ;;;
 Άρα από πλευράς “Νόμιμου”  δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο κώλυμα.
Τώρα ας εξετάσουμε και την πλευρά του“Ηθικού”.
Γιατί  μπορεί να θεωρηθεί  “μη ηθικόν”  η απόφαση  κάποιου μέλους Δ.Σ. οιουδήποτε Αθλητικού ή άλλου Συλλόγου ή Σωματείου ενός χωριού, να θέσει υποψηφιότητα για την Τ.Α. ;;;  μήπως γιατί θα εκμεταλλευτεί, θα εκβιάσει και εν τέλει θα εξαργυρώσει τη Συλλογική του προσφορά επιζητώντας την ψήφο των παικτών της ομάδος ή των μελλών του Συλλόγου που ο ίδιος είναι μέλος του Δ.Σ. ;;;
Εάν το έργο ενός Συλλόγου ή οι επιτυχίες μιας ποδοσφαιρικής ομάδος είναι σημαντικά και αξιόλογα και αυτά είναι απόρροια και των Διοικητικών Παραγόντων τους (δηλ. των μελών των Δ.Σ.) τότε , τι το σημαντικότερο και ηθικότερο για ένα χωριό από το να επιλέγει και για την Αυτοδιοίκηση (Δήμο ή Κοινότητα) δοκιμασμένους και ικανούς ανθρώπους και μέλη της αυτής κοινωνίας να ασχοληθούν με τα Κοινά.
Με δεδομένο ότι στο χωριό μας δραστηριοποιούνται , και ευτυχώς, πέντε με έξη Σύλλογοι (Λαογραφικός-Ιστορικός, Γυναικών, Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ, Νέων, Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών, Χιονοδρομίας ) με τα Δ.Σ. των οποίων να αποτελούνται από 5-7 μέλη τουτέστιν περίπου 35-40 άτομα σύνολο,  και μάλιστα όλα αυτά τα άτομα να προσφέρονται εθελοντικά και να προσφέρουν εθελοντικό έργο που αυτό και μόνο μαρτυρά ότι είναι άτομα που έχουν σε υψηλό επίπεδο την κοινωνικότητα, το πνεύμα συλλογικότητας και ομαδικότητας, την θέληση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο , στοιχεία που τους αναδεικνύουν και ως τα ενεργητικότερα ίσως και τα ικανότερα μέλη της μικρής μας κοινωνίας.
Και αν λοιπόν , τέτοια άτομα δεν αναμειχθούν , εφόσον το επιθυμούν , και δεν χρησιμοποιηθούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τότε ποιοι είναι εκείνοι που θα αποτελούσαν καλύτερη επιλογή ;;;
Ας  πάψουμε λοιπόν κάποτε να λειτουργούμε υποκριτικά, μικρόψυχα και μικροπολιτικά γιατί έτσι δε βοηθάμε στο να καλυτερέψουν τα πράγματα στον τόπο μας αλλά αντίστοιχα, λειτουργώντας έτσι, αποτρέπουμε ικανούς ανθρώπους  που έχουν όρεξη να προσφέρουν στα Κοινά, αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο στους συνήθεις “επιτήδειους ” και “επαγγελματίες” της πολιτικής για  να ορίζουν τις τύχες τους.
Πιστεύω ότι με όλα όσα παρέθεσα εδώ να έπεισα όσους επικαλούνται τα αντίθετα τον δε κ. Νικολόπουλο θα τον καλούσα να αναλογισθεί το κατά πόσο με την ενέργειά του αυτή προσέφερε ή μη στην ομάδα που καθ’ ομολογία του από κοινού με τα άλλα μέλη του Δ.Σ. με κόπο και ανιδιοτέλεια έχτισαν.     Και πιστεύω επίσης πως εκείνο που θα ήτο , για τον κ. Νικολόπουλο, και Νόμιμον και Ηθικόν αλλά που θα έδειχνε και Μεγαλοψυχία εκ μέρους του θα ήταν να ΕΥΧΗΘΕΙ, στον μεν συνεργάτη του που θέτει υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος, Καλή Επιτυχία και ο ίδιος δε να μη παραιτηθεί από μέλος.
Εκτός και αν …. 

2 σχόλια:

  1. Πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, είτε προεκλογικά σε σχέση με υποψηφιότητες, είτε μετεκλογικά σε σχέση με αποτελέσματα, έχω να καταθέσω ότι Γιάννης ο Νικολόπουλος έχει μια σημαντική συνεισφορά στην επανιδρυτική προσπάθεια του Διαγόρα, σαν να ήταν γνήσιος Σουβαλιώτης....... Θα τον παρακαλούσα λοιπόν, να επανεξετάσει την υποβολή της παραίτησής του και να συνεχίσει να προσφέρει.... Όλα τ' άλλα θα τα δούμε στην πορεία...

    Γιάννης Αθ. Λαγός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα μεγαλο μπραβο στον Κο Βαλασκα τα πραγματα πρεπει να λεγονται με το ονομα τους και να μην κρυβωμαστε πισω απο το δαχτυλο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή