Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Ο εκλεκτός συνθέτης, ο εξαίρετος τραγουδοποιός, ο πάρα πολύ σημαντικός ΕΛΛΗΝΑΣ, Σταύρος Ξαρχάκος (βίντεο).


Γιώργος Βιδάκης
Ο  Σταύρος Ξαρχάκος  γύρω στο 1963  φέρνει τη δική του μουσική πρόταση, δίνοντας και μια λύση στo «μουσικό διπολισμό», που οι δύο πρώτοι μεγάλοι δημιουργοί Μ. Χατζιδάκις και Μ. Θεοδωράκης (δείτε τους σε σπάνιο βίντεο και τους τρείς μαζί ) παραλίγο να ...
προκαλέσουν και που κόντευε να εξελιχθεί σε «ιερό πόλεμο» στο χώρο της μουσικής: αποτέλεσμα της προτίμησης του κοινού στον έναν από τους δύο. Σ’ αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι ιδεολογικές, οι πολιτικές αλλά και οι αισθητικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις του φιλόμουσου κοινού.
Πολύ νεότερος των δύο πρώτων, ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14/3/1939 όπου και μεγάλωσε.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ο εκλεκτός συνθέτης διακρίνεται ως εξαίρετος τραγουδοποιός και ξεχωρίζει για τις ευρηματικές μελωδικές γραμμές των τραγουδιών του, κατορθώνοντας να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος κάτω από τη σκιά των δύο μεγάλων (Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι).
Ήταν πολύ φυσικό μέχρις ενός σημείου να έχει επηρεαστεί από τους δύο πρώτους. Όμως δεν τους αντιγράφει. Τουναντίον, παίρνοντας τη σκυτάλη απ’ αυτούς, προχωρεί σε δικές του μουσικές αναζητήσεις και, ανταποκρινόμενος στα κελεύσματα των καιρών, καταφέρνει με το νεανικό ταμπεραμέντο του να δημιουργήσει τη δική του μουσική γλώσσα, απλή και κατανοητή στο ευρύ κοινό.

ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ !!!!Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος για πρώτη φορά μαζί!



Όσοι ευτυχήσαμε να παρακολουθήσουμε το Σταύρο Ξαρχάκο να διευθύνει την ορχήστρα του στη διάρκεια συναυλίας, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαμε η άνεση, η δεξιοτεχνία, οι ποικιλόχρωμοι χρωματισμοί, το σφρίγος, η ζεστασιά στο κάθε τραγούδι του, καθώς και η αμεσότητα που είχε με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς του. Προ πάντων, όμως, ο σεβασμός του απέναντι στο κοινό του, απόρροια της συγκροτημένης προσωπικότητας, του ταλέντου, αλλά και της άρτιας τεχνικής του.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ  " Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ  ΜΕΛΙΝΑΣ " με τη Μελίνα  Μερκούρη. 



ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ  "ΑΜΑΝ -ΑΜΗΝ " (2ο μέρος )

Το " ΑΜΑΝ ΑΜΗΝ" ανέβηκε το 1995 ως μουσική παράσταση βασισμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι. Είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ , σε παραγωγή δική του, 10 χρόνια μετά τη μουσική για την ταινία "ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ" Τα ρεμπέτικα τραγούδια του οράματος για μια καλύτερη ζωή , τα ρεμπέτικα τραγούδια της διάψευσης των ονείρων, τα ρεμπέτικα τραγούδια της αιώνιας νοσταλγίας της ομορφιάς, τα ρεμπέτικα τραγούδια της ιερότητας του πόθου, τα ρεμπέτικα τραγούδια της περιφρόνησης του τρόμου, τα ρεμπέτικα τραγούδια της πρόκλησης της μοίρας και της ατάραχης αντιμαχίας με το θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου