Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΧΙΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΠΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ [ΕΙΚΟΝΑ]

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: Ο ΒΙΚΤΩΡ ΣΑΜΠΩ
Το Φετιχιέ τζαμί, στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, έβαλε στο «παιχνίδι» ο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.....

Μιλώντας το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, σε εκδήλωση στη βορειοδυτική επαρχία Οντρέρν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες.
«Είπα στον Τσίπρα: "Ζητάτε από εμάς να ανοίξουμε τη Χάλκη. Εγώ σας λέω ελάτε να ανοίξουμε το τζαμί Φετιχιέ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας, όπως ο ίδιος δήλωσε, στο «σας ανοίγουμε τζαμί» (σ.σ.: εννοώντας εκείνο που οικοδομείται στον Βοτανικό) του Τσίπρα.

«Όμως εκκλησία χωρίς καμπαναριό δεν γίνεται, πώς θα γίνει τζαμί χωρίς μιναρέδες; Ο μιναρές είναι μία ανάταση προς τον ουρανό», επέμεινε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του, στέλνοντας το μήνυμά του.
Ποιο είναι όμως το Φετιχιέ τζαμί;
Το Φετιχιέ τζαμί («Τζαμί του Πορθητή») είναι ένα κτίριο που οικοδομήθηκε το β' μισό του 17ου αιώνα στο κέντρο της Αθήνας. Κατασκευάστηκε το 1668-1670 και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, κοντά στον Πύργο των Ανέμων, κτισμένο στα ερείπια μιας τρίκλιτης βασιλικής της μεσοβυζαντινής περιόδου.
Κατά την Τουρκοκρατία ήταν γνωστό ως το «τζαμί του Σταροπάζαρου». Από το 1834, όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αρχαιολογική αποθήκη για τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών της Αγοράς και της Ακρόπολης.
Λόγω της πληθώρας διαθέσιμου οικοδομικού υλικού κατά τον χρόνο της ανέγερσής του, ενσωματώνει αρχιτεκτονικά μέλη των κλασικών και βυζαντινών χρόνων, μεταξύ των οποίων και ιωνικά κιονόκρανα της αρχαίας εποχής.

5 σχόλια:

  1. Μήπως είμαστε υποκριτές.Αντιδρούν διάφοροι εθνοπατριώτες για τζαμί στην Αθήνα αλλά από την άλλη έχουμε το Πατριαρχείο μας στην Πόλη,και ζητάμε να ανοίξουμε ολόκληρη Θεολογική Σχολή ,όλα αυτά σε ξένο κράτος. Φανταστείτε να ζητούσαν τα αντίστοιχα οι Τούρκοι τι θα γινότανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και η προπαγανδα στις μερες μας ζει και βασιλευει,να ενημερωσω οτι μονο στην Θρακη λειτουργουν απροσκοπτα 320 μουσουλμανικα τεμενη. Επαναλαμβανω 320 μονο στην Θρακη,επιβεβαιωμενα απο το υπουργειο εξωτερικων. Στην Αθηνα υπαρχουν 3 νομιμα και αρκετες δεκαδες παρανομα. Να μην συνεχισω με την υπολοιπη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και βέβαια όταν υπάρχουν 300 μειονοτικά χωριά με κατοίκους μουσουλμάνους και υπάρχει στη συμφωνία της ανταλλαγής πληθυσμών τι θα έπρεπε δηλ. να
    γίνει .Δε φτάνει που μέχρι το 1981 τους είχαμε μαντρωμένους με μπάρες, να τους γκρέμισαν τα τζαμιά? Τι διαφορά θα είχαμε από τον Ερντογάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ετσι κι'αλλιως σε λιγο η Θρακη θα δωθει στην τουρκια και η Μακεδονια στα σκοπια (η δευτερη σχεδον κοντευει),οποτε δεν θα τιθεται θεμα! Μην μπαινουμε λοιπον σε περαιτερω εξοδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σώστε την Ελληνική φυλή. Όλοι θέλουν να μας εξαφανίσουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας.Όσο για τους Βόρειο Μακεδόνες θες τα 2 εκατομμύρια που ειναι μαζί με τα γυναικόπαιδα να φτιάξουν στρατό και να μας καταλάβουν. ΜΑ τόσα χρόνια γιατί εξοπλίζονται οι Ε.Δ.μας.Τι πληρώνουμε τέλος πάντων.
    Μπα σε Καλό μας.Οι παλιό Τούρκοι γιατί δεν μας πήρανε τη Θράκη τόσα χρόνια ,όλο απορίες είμαι βραδιάτικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή