Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Χιονοστιβάδες στον Παρνασσό

Μετά και τις χιονοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων με Β-ΒΑ ρεύμα, έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες χιονιού στις κορυφές των προσήνεμων πλευρών της Φτερόλακας Παρνασσού,.....
που καθιστά τον κίνδυνο άμεσα υπαρκτό να δημιουργηθούν χιονοστιβάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φίλους χιονοδρόμους.
Τις επόμενες ημέρες ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά και η έλευση των Νοτιάδων θα ανεβάσει τα επίπεδα παγοποίησης ακόμη και πάνω από τα 2000μ. 
Έτσι λοιπόν η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και τα θερμά μέτωπα που αναμένονται, μεταβάλλουν τη συνοχή του χιονιού,υγροποιώντας αρχικά την επιφάνεια του χιονιού και στη συνέχεια και τα ενδότερα τμήματα της στιβάδας χιονιού με αποτέλεσμα την αύξηση του ειδικού βάρους της κατά 25% - 40% και άρα την πιθανή αποκόλληση της σε συνδυασμό και με την κλίση του εδάφους.
Πρακτικά η διαφαινόμενη άνοδος της θερμοκρασίας με τους Νοτιάδες και την ηλιοφάνεια δύνανται να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα.
Εφόσον το χιονοδρομικό διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και την τεχνογνωσία που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρέμβει απομακρύνοντας τις χιονοστιβάδες (ελεγχόμενη έκρηξη κλπ) και ασφαλίζοντας έτσι τις πίστες, ώστε να δοθούν στους χιονοδρόμους.
Στο πλατό της Φτερόλακας επικίνδυνα σημεία είναι:
* πάνω (εκατέρωθεν) από την πίστα Νο 6,
* Οι "καμινάδες" πάνω από τη Νο 14
* Κατά μήκος της διαδρομής "Καλλιόπης" (κατεβαίνοντας το χιονόδρομο από το σαλέ Φτερόλακας, στα 300μ αριστερά το πρανές).
Arahovameteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου