Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Σωματείο "Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950": Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο αντιστασιακός Βαρδής Βαρδινογιάννης


Δελτίο Τύπου
Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο αντιστασιακός Βαρδής Βαρδινογιάννης,
ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, 1940-1950»....

Ο Β. Βαρδινογιάννης διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στον αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-1974. Υπήρξε σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διώχθηκε για τις ιδέες του. Έζησε 10 χρόνια στη φυλακή, 2 χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.
Δικηγόρος στο επάγγελμα έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Αντίσταση. Μεταξύ των βιβλίων του: «ΚΚΕ Εσωτερικού-Ιστορική αναδρομή», «Η Αντίσταση στο Σέλινο», «Οι μισοί στα σίδερα», «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια...», «Η Κρήτη στις επάλξεις, Μάιος 1941-Μάιος 1945».
Για την προσφορά του τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν προς τιμήν του γραμματόσημο το 2016 στα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.
Ο Β. Βαρδινογιάννης ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ), 1940-1974 που σαν σκοπό έχει τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού της περιόδου 1940-1974. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΕΔΙΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις καθώς και τη διάδοση των αγωνιστικών μηνυμάτων της Εθνικής Αντίστασης μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων με ιστορικό περιεχόμενο. Ο Β. Βαρδινογιάννης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σωματείου μας και ήταν παρών σε κάθε διεκδίκηση κατάλληλου χώρου για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και την προβολή του.
Τιμώντας τη μνήμη του το Σωματείο μας θα καταθέσει αντί στεφάνων, ένα χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του ιδρύματος «Ελπίδα» σύμφωνα και με την επιθυμία της οικογένειάς του και θα του αφιερώνει την πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το 2019.
το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου