Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Συμβολή στην τοπική ιστορία, ο νέος Φθιωτικός Λόγος «ΑΛΑΜΑΝΑ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ»

Με εντυπωσιακό τρόπο παρουσίασε ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων το περιοδικό του, το νέο 31ο τόμο του Φθιωτικού Λόγου «Αλαμάνα και Αθανάσιος Διάκος», την Κυριακή το απόγευμα 30-9-2018 στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, στη Λαμία (πλατεία Διάκου).....

   Η εκδήλωση ΄΄ανοιξε΄΄ με το ορχηστρικό δημοτικό τραγούδι ¨Εγώ στον ήλιο ορκίστηκα¨ από τους μουσικούς Αλέξανδρο Τσιμέκα (κλαρίνο) και Σπύρο Ρούσκα (λαούτο).
   Η πρόεδρος του Ομίλου κ. Ξανθή Κουτσογιάννη απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «Σ’ αυτόν τον τόμο παρουσιάζονται μελέτες, που αφορούν τη ζωή του Αθανασίου Διάκου, τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στη μάχη, την Αλαμάνα, τόπο όπου εξελίχτηκαν τα ιστορικά γεγονότα, το χρονικό της μάχης, πώς συνέλαβαν και απέδωσαν αυτά τα γεγονότα αλλά και την προσωπικότητα του ήρωα οι λογοτέχνες με την πένα τους, οι ζωγράφοι με το πινέλο τους και οι γλύπτες με τη σμίλη τους. Κυρίως, όμως, πώς έμεινε ζωντανή η θυσία του Διάκου στη λαϊκή μνήμη και έγινε θρύλος».
   Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρωτ. Νεόφυτος Ραφαηλίδης (εκπρόσωπος Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικολάου), ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραϊσκος και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, οι οποίοι συγχάρηκαν τον Όμιλο για την έκδοση του βιβλίου, με αφιέρωμα στην Αλαμάνα και τον Αθανάσιο Διάκο,   γιατί αποτελούν σύμβολα του αγώνα και της ελευθερίας, και συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.
   Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου κ. Κώστας Τσιαλαφούτας, μίλησε για τη δομή και το περιεχόμενο του νεου Φθιωτικού Λόγου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής : « Το καλαίσθητο εώφυλλου του νέου περιοδικού μας, κοσμεί ο πίνακας (ανδριάντας του Διάκου) του ζωγράφου και μέλους του Ομίλου κ. Μπάμπη Τσέλου. Αριθμεί 330 σελίδες και θα συμβάλλει στην προώθηση της ιστορικής, λογοτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα βρει συγκεντρωμένο υλικό, αδημοσίευτο και δημοσιευμένο, με εξώφυλλα βιβλίων για την περιοχή της Αλαμάνας και το πρόσωπο του Αθ. Διάκου, πολύτιμο υλικό για κάθε μελετητή και ερευνητή».
   Οι φιλόλογοι Χριστίνα Μήτσιου και Γιάννα Φουντούκη ανέγνωσαν αποσπάσματα κειμένων σχετικά με τη Γέφυρα, το Χάνι, τη Μάχη της Αλαμάνας, την Αλαμάνα και το Διάκο στην Ποίηση και την Τέχνη, καθώς και για τον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου.
Εξαιρετικές ήταν οι απαγγελίες ποιημάτων των μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου Λαμίας (Γιόφτσος Νίκος, Ευθυμίου Δημήτρης, Ζαλαώρα Παναγιώτα, Κόντου Εύη, Κοσμά Αποστολία, Πάνου Αλεξάνδρα, Πανοπούλου Βάσια, Χρηστίδη Έβελιν).
   Η παρουσίαση ‘’ έκλεισε’’ με το ορχηστρικό δημοτικό τραγούδι από τους ίδιους μουσικούς.
Τους ομιλητές συνόδευε φωτογραφικό υλικό, σχετικό με το περιεχόμενο του βιβλίου και παρουσίαζε η Γ. Γραμματέας του Ομίλου κ. Ντίνα Τσούμα.
   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι : Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Ηλ. Κυρίτσης, η Αντιδήμαρχος κ. Βίβιαν Αργύρη, η πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας κ. Λεωνίδας Κωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Φθιώτιδας κ. Ζαχαρίας Πράπας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας κ. Συμέλα Πατσινακίδου, ο Γραμματέας του Σωματείου ‘’Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940 – 1950’’ κ. Πάρης Φούντας και η Προϊσταμένη των ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη.
   Ευχαριστούμε θερμά όσους παραβρέθηκαν ( παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες), τους χορηγούς μας, τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τους μουσικούς, τους συγγραφείς που συμμετείχαν στο βιβλίο και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης.
   Ο νέος Φθιωτικός Λόγος «Αλαμάνα και Αθανάσιος Διάκος», με συμβολή στην τοπική ιστορία και με πανελλήνιο ενδιαφέρον, αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.
  • «Η ιστορία είναι ο μάρτυρας των εποχών, η λαμπάδα της αλήθειας, η ζωή της μνήμης, ο δάσκαλος της ζωής, ο αγγελιοφόρος της αρχαιότητας» (Κικέρωνας).
  • « Την ανθρώπινη ιστορία την πλάθουν οι αναρίθμητες μικρές πράξεις θάρρους και πίστης. Γι’ αυτό ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει σ’ ένα μικρό τομέα, για να επέλθει η αλλαγή και να γραφεί η ιστορία της γενεάς μας» (Ρόμπερτ Κέννεντυ)

                                        Κώστας Τσιαλαφούτας
                          Δάσκαλος – Αντιπρόεδρος του Ομίλου

                          Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου