Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Αφροδίτη Παπαθανάση : Για την ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Διαβάζουμε θετικές ειδήσεις για την ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ
Διαβάζουμε σήμερα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης για την συνάντηση του κ. Κωστοπαναγιώτου, Βουλευτή Φωκίδας, με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και την συζήτησή τους για θέματα εκπαίδευσης της περιοχής......

Τα καλά νέα, που προκύπτουν από τα δημοσιεύματα, είναι :
1. η πρόθεση δημιουργίας στην Άμφισσα Πανεπιστημιακού τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
2. ο σχεδιασμός να βρίσκεται το τμήμα στο μηχανογραφικό για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
3. σε μελλοντικό χρόνο η δυνατότητα ίδρυσης νέων τμημάτων του Γεωπονικού στην Άμφισσα.
4.οι συνεργασίες του νέου Τμήματος με το Θεσσαλικό και την Σχολή Καλών Τεχνών.
Τα νέα είναι θετικά και την προσπάθεια και όσους προσπάθησαν νομίζω πρέπει να ους επαινέσουμε χωρίς μιζέρια και άγονη αντιπαράθεση. Κάθε θετικό βήμα είναι θετικό αποτέλεσμα για όλους μας.
Νομίζω πως η όλη διαχείριση και εξέλιξη μπορεί να σχολιαστεί και με τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Δεν «υπάρχουν πορίσματα επιτροπών» αλλά παρεμβάσεις. Ευτυχώς για εμάς θετική, χωρίς να αναιρείται όμως το ερώτημα το «πως τελικά σχεδιάζουμε».
Δύο επιτροπές, μια υπό τον κ. Γαβρόγλου και η δεύτερη υπό την Περιφέρεια και τον κ. Πανούση, για περισσότερο από έναν χρόνο απασχόλησαν ακαδημαϊκούς, χρόνο και ενέργεια, αλλά στο δια ταύτα, εμείς μαθαίνουμε τα καλά νέα μετά από την εγρήγορση του κ. Βουλευτή και Στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Αν μας απασχολήσει κάτι εδώ, πέρα από το κύρος προτάσεων επιστημονικών επιτροπών, που αναιρούνται πανηγυρικά από πολιτικές αποφάσεις, είναι το ερώτημα «πως γίνεται τελικά μετά από 10 χρόνια κρίσης ο σχεδιασμός για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Χώρα.
2. Τι θα κάνει η ΝΔ σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και πως προγραμματικά θα μιλήσει για τον σχεδιασμό αυτό, πηγαίνοντας προς τις εκλογές.
Θα δεσμευτεί δημόσια αν θα διατηρήσει ή θα καταργήσει την νομοθέτηση του κ. Γαβρόγλου η Ν.Δ.;
Τι θα πει για τις προτάσεις του σχεδίου νόμου που ο κ. Γαμβρόγλου θα φέρει για την Στερεά;
Θα στηρίξει ή όχι η ΝΔ την πρόταση για το Δελφικό Πανεπιστήμιο, πρόταση Δημάρχων και Περιφέρειας;
3. Ποια θα είναι η θέση των Αυτοδιοικητικών;
Γράφαμε λίγες εβδομάδες πριν πως « Μήνες διαβούλευσης των Αιρετών της Στερεάς με αίτημα το Δελφικό Πανεπιστήμιο, καταλήγει σε έναν εσωτερικό αγώνα σωτηρίας κάθε Πόλης – αγώνα να διατηρήσει και αναβαθμίσει τα τμήματα της».
Για την Φωκίδα ήρθε μάλλον η ώρα της δημόσιας τοποθέτησης – θα έχει ενδιαφέρον η στάση συνολικά της ΚΕΔΕ από την Στερεά.
4. Είναι γνωστό πως τα Τμήματα για να είναι βιώσιμα θέλουν και στήριξη οικονομική και κύρια Επιστημονικό και Ακαδημαϊκό Προσωπικό. Και η συνεχής περιπέτεια με το ΤΕΙ εδώ στη Φωκίδα είχε στον πυρήνα του προβλήματος το μόνιμο Ακαδημαϊκό – Επιστημονικό προσωπικό. Ελπίζουμε τώρα η λύση να είναι καθολική. Δηλαδή να στηθεί ένα Τμήμα βιώσιμο.
5. Τι θα γίνει με τους φοιτητές του υπάρχοντος τμήματος και τα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών, θέμα που με σαφήνεια στην συνάντηση της 6ης Αυγούστου ανέδειξε ο Δικηγόρος του Συλλόγου τους.
6. Τελικά τι θα γίνει με τα ΤΕΙ; Δεν είναι ορθό η τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και η εκπαίδευση στον γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό τομέα να καταργηθεί ή να υποβαθμιστεί. Για την ανάπτυξη και της Χώρας και της Περιφέρειας η εκπαίδευση στα πεδία αυτά είναι ουσιαστικής, καθοριστικής σημασίας.
Η απάντηση πρέπει να έρθει με οριζόντιες κεντρικές πολιτικές, ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, μέσω δημόσιων κτιρίων και σχολείων που πλέον δεν λειτουργούν , να στηριχθεί ουσιαστικά η εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα.
7.Η όλη διαχείριση και οι εξελίξεις που τα δημοσιεύματα προεξοφλούν – και είναι θετικά για την περιοχή – ανέδειξαν επίσης:
Την αδυναμία ενημέρωσης θεσμικά – η ενημέρωση τους τελευταίους μήνες ήρθε όχι από δημόσιες ανακοινώσεις αλλά από τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης,
Και η αδυναμία των Αιρετών να συνεργασθούν στρατηγικά.
κλείνοντας,
Με χαρά θα υποδεχθούμε κάθε θετική εξέλιξη και θα πούμε μπράβο σε όσους δούλεψαν για αυτό.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον την δημόσια τοποθέτηση της ΝΔ για τις εξελίξεις.
Στη δημόσια συζήτηση και κύρια στην άσκηση πολιτικής δεν θεωρούμε «δεύτερα σημεία» ζητήματα θεσμικής λειτουργίας και στρατηγικής για τη Χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου