Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΙΟΥΛΙΟΣ 1974 Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Η ΦΡΟΥΡΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. Του Παναγιώτη Δημάκη


Ο Φύλακας στο Ζαχαράκη Κυρ- Γιώργης Μπούργος, Ο δάσκαλος, ο υποφαινόμενος, έφεδρος διοικητής, τού λόχου ΤΕΑ και ο Γιάννης, ....
λεγόμενος και γελαδογ@@ης, (σπερματοχύτης).
 Πενήντα σχεδόν χρόνια, πέρασαν από τήν Επιστράτευση, τού 1974, με τα τραγικά γεγονότα εκείνα, πού οι Τούρκοι καλά μελετημένοι, με τήν βοήθεια και τών γνωστών άσπονδων φίλων μας, έβαλαν πόδι στήν Κύπρο. 
Η λέξη Επιστράτευση !, τότε ακούστηκε και έσκισε, σάν αστραπή τον Ελληνικό ουρανό. Ακόμα και εγώ, τής 40ης ΕΣΟ, έλαβα αυθημερόν το φύλλο πορείας, για το τάγμα ΤΕΑ στην Λαμία, από έναν λαχανιασμένο αστυνομικό. Έφτασα νύχτα στήν Μακρακώμη, με δύο ακόμη, εφέδρους ανθυπολοχαγούς, στο αναστατωμένο Διοικητήριο, όπου μάς παρέπεμψαν, στήν ημιφωτισμένη ιματιοθήκη, όπου ένας τρελαμένος λοχίας, μάς πετούσε, σάκους με ιματισμό, θερινό και χειμερινό, γυλιούς, καραβάνες, άρβυλα και οδηγίες προορισμού, σχέδιο αποστολής και Διοίκησης. 
Αποστολή ήταν η προστασία τού Ραντάρ του ΟΤΕ, στην κορφή τού βουνού, καθώς και τού εργοστασίου ξυλείας Φουρνά, από αεροπορική τουρκική καταδρομή, εκτός και τής κοινής λογικής αυτό, η συγκρότηση τού λόχου στο Φουρνά, με διοικητή έμενα, ώς αρχαιότερο, με δύο διμοιρίες ακόμη, μία στο Αηδονοχώρι και μία νομίζω στην Χόχλια ή στήν Βράχα. Μάς είχαν δε δόσει περίστροφα, αλλά χωρίς φυσίγγια ! πού θα παραλαμβάναμε στο Φουρνά, όπως και έγινε.Ο έφεδρος ταγματάρχης διοικητής, κολλημένος στο τηλέφωνο, ούτε μάς μίλησε.
 Φωνές, φωνές, γρήγορα, γρήγορα για Φουρνά με ένα Τζειμς, όπου μάς περίμεναν, μερικοί ξενυχτισμένοι χωρικοί, πού θα σχημάτιζαν τον λόχο. Η απροσδόκητη και πλήρης εξουσία, επί παντός, μού εξασφάλισε, τήν επίταξη τού τζιπ, τού Δασαρχείου, την μουρμούρα τού Δασάρχη και τήν συνεργασία τού Αστυνόμου, αλλά και τήν φιλία τού Γιάννη τής φώτο, πού ήταν ένας υπέροχος και τίμιος Ρουμελιώτης, συνοδός τών εξερευνήσεων, στα απέραντα δάση, ποτάμια και βουνοκορφές.( Ο σκωπτικός ευρηματικός τίτλος πού τού απέδωσαν οι συμπατριώτες του, γελαδογ@@ης, δεν ήταν υποτιμητικός, αλλά είχε σχέση με τον ορισμό του, ώς σπερματοχύτη ). 
Έτσι έτρεξε ο χρόνος, ενός περίπου μηνός, με πολλά ακόμη σπαρταριστα επεισόδια, πού θα ακολουθήσουν σύντομα σε νεώτερη ανάρτηση, όπου θα παρακολουθήσουμε, τον μετασχηματισμό ενός μπουλουκιού, κουρασμένων ατάκτων τυφεκιοφόρων, σε τακτική στρατιωτική μονάδα, με πολλά ευτράπελα, αλλά και διδακτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου