Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Πως μετονομάστηκε το Βερολίνο της Πολιτείας Όρεγκον των Η.Π.Α σε Δίστομο, λίγους μήνες μετά την ΣφαγήΕκδήλωση στo Νιού Τζερσεϋ από τις 23 Ιουνίου 1946. 
Τελετή μετονομασίας μιας πόλης τους σε Δίστομο.
 Σπάνια φωτογραφία με χειρόγραφη αφιέρωση......


Σπάνια φωτογραφία από εκδήλωση καθιέρωσης του ''Διστόμου Νέας Ιερσέης'' (Νιου Τζέρσεϋ) στις ΗΠΑ στις 26 Ιουνίου 1946 προς τιμήν του ''Ηρωϊκού Ελληνικού Διστόμου'' -δυο χρόνια μετά την άγρια Σφαγή από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.
 Μια φωτογραφία με χειρόγραφη αφιέρωση στον (συμπατριώτη μας) Γ.Μπάρλο, που στάλθηκε από φίλο του από την Νέα Υόρκη στις 14 Απριλίου 1953.
Αφιερωμένη σε όσους αγωνίζονται - με πολλούς και διαφόρους τρόπους- για να περάσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του Μαρτυρικού Διστόμου για αποζημιώσεις και να στεριώσει το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο ως κιβωτός Μνήμης -παρά την αδιαφορία κάποιων (επισήμων)... 

Το Νιου Τζέρσεϋ  ή Νέα Ιερσέη ( αγγλικάNew Jersey) είναι πολιτεία των ΗΠΑ στη βορειοανατολική ακτή του Ατλαντικού. Στα βόρεια συνορεύει με τη Νέα Υόρκη και μεγάλο μέρος της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένου και της μεγαλύτερης πόλης της, του Νιούαρκ, ανήκει στην ευρύτερη Μητροπολιτική περιοχή της πόλης της Νέας Υόρκης.

Το πρώτο άρθρο από το distomoarchives.blogspot.com

Ευχαριστώ θερμά τον συμπατριώτη μας Θανάση Γεωργιλόπουλο για την παραχώρηση του υλικού


Στις 28 Οκτωβρίου του 1944, μία πολιτεία της Αμερικής, το Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μετονομάστηκε από Βερολίνο σε Δίστομο, τιμής ένεκεν, και μετά από επιθυμία των κατοίκων, όταν έμαθαν τα φρικτά και θλιβερά νέα για την αποτρόπαια Σφαγή του Διστόμου, ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Έτσι η εφημερίδα ''Ελλάς'', η οποία εκδίδετο στο Λονδίνο, με ανταποκριτή της στην Νέα Υόρκη, μετάφερε τηλεγραφικώς την είδηση της τελετής, η οποία εκδόθηκε στην εφημερίδα όπως βλεπετε οι ίδιοι.( 11 Οκτωβρίου 1944 ).
Ας δούμε όμως τι γράφουν σήμερα, ιστοδελίδες της περιοχής του Όρεγκον για το θέμα:


Μπορείτε να μπείτε στο google και να δώσετε αναζήτηση Distomo - Oregon ή Distomo - Berlin.
Η μετονομασία τελικά δεν ίσχυσε, τουλάχιστον επίσημα, όμως οι κάτοικοι είναι γνώστες της ιστορίας μας και μόνο που σκέφτηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο, μας τιμά ιδιαίτερα.
ΠΗΓΗ/ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: DISTOMOBLOG
http://distomoarchives.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου