Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Λ.Σ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΛΑΜΙΕΩΝ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Λ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΛΑΜΙΕΩΝ 27/6/2018
Πληροφορηθήκαμε από το σύστημα δημοσιεύσεων της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ......
πως η ΔΕΥΑ Λαμίας προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά τον Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης.
  1. Ανέθεσε απευθείας σε ιδιώτη την ευθύνη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού για ένα τρίμηνο.
  2. Προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου που θα εξασφαλίσει την λειτουργία του για 9 μήνες, διατηρώντας το δικαίωμα να επεκτείνει τη συγκεκριμένη σύμβαση  για άλλους 9, αν εκτιμήσει πως χρειάζεται.

Επειδή, ως Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είχαμε καμιά ενημέρωση, απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση της ΔΕΥΑΛ και ζητήσαμε εξηγήσεις.

Στην ενημέρωση που μας έγινε, παρασχέθηκαν στοιχεία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, που, κατά την άποψη των υπεύθυνων της ΔΕΥΑΛ, ήταν προβληματική. Μίλησαν για διαρροή ακαθάρτων στην Γερμανική Τάφρο, για αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και ζητήματα στην «λάσπη» που παράγεται.

Σε αυτή τη βάση, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ πήρε τα συγκεκριμένα μέτρα, ισχυριζόμενο πως δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για προσωρινή λύση, μέχρι να αποκτήσει η ΔΕΥΑΛ τη δυνατότητα να λειτουργήσει το Βιολογικό Καθαρισμό αποτελεσματικά και με την ενδεδειγμένη επιστημονικά μεθοδολογία.

Σύμφωνα με όσα σας εκθέσαμε, ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σημειώνουμε :
  • Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τον τεμαχισμό της ΔΕΥΑΛ και την εν μέρει ιδιωτικοποίηση της, μιας και εκτιμούμε πως είναι εύρωστη Δημοτική Επιχείρηση, με αποτελεσματική λειτουργία, στηριζόμενη στην αυξημένη προσφορά του προσωπικού της.
  • Έχουμε πολιτικές αμφιβολίες για τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και για αυτό ζητάμε τη διασφάλιση του δημοτικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΛ, με πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεωρούμε χρήσιμο και αναγκαίο να παρθούν υπόψη και οι απόψεις του μέχρι τώρα υπεύθυνου του Βιολογικού Καθαρισμού, που, πέραν των άλλων εμπεριέχουν επιστημονικές αντιλήψεις που πρέπει να κριθούν από ειδικούς.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Λ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦοΔΣΑ  ΣΤΕΡΕΑΣ Α.Ε. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 27/6/2018

Πληροφορηθήκαμε, από το σύστημα δημοσιεύσεων της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Στερεάς πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις για τον καθορισμό της στάσης του φορέα έναντι της συνεχιζόμενης αμφισβήτησης της νομιμότητας των ενεργειών του.

Σε αυτή την απόφαση, φαίνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε μη νόμιμα τα σχέδια Προγραμματικών Συμβάσεων του φορέα με τους Δήμους Δελφών και Τανάγρας, που σχετίζονται με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, ανάλογων με αυτές που παρέχονται και στο Δήμο Λαμιέων.

Σημειώνουμε, πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδόθηκαν παρότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας είχε εγκρίνει τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του εν λόγω ΦοΔΣΑ και των Δήμων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν, το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί :

  • Το αν οι Δήμοι είχαν ανυπέρβλητη αδυναμία εξυπηρέτησης της υπηρεσίας καθαριότητας.
  • Το αν ο ΦοΔΣΑ Στερεάς έχει δικές του υποδομές για την παροχή υποστηρικτών υπηρεσιών στους συγκεκριμένους Δήμους.

Στην προέκταση αυτών των εξελίξεων αναδεικνύεται, πως, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ, το θέμα μπορεί να αντιμετωπισθεί με την πολιτική ευθύνη των αντίστοιχων Δημάρχων.

Κατά την άποψη μας, η αμφισβήτηση του ΦοΔΣΑ Στερεάς είναι ευθεία και συγκεκριμένη, όσον αφορά τη δυνατότητά του να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων – μελών του.

Εκτιμάμε πως αυτή  η εξέλιξη θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και, φυσικά, πως θα έχει επίδραση στην οργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας της πόλης μας.

Σε αυτή τη βάση, ζητάμε να αναλογιστεί η Δημοτική Αρχή τις πολιτικές της ευθύνες και να αποδεχτεί, άμεσα, μια ολοκληρωμένη συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Ακόμη και για τη μεθόδευση της είσπραξης των υποχρεώσεων των Δήμων, από την υλοποίηση των συμβάσεων παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, ως εισφορά στην Α.Ε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου