Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Εκδήλωση τιμής για τους 18 εκτελεσμένους στο Χρισσό - Παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Εκδήλωση του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στη θέση Πασχάλι στο Χρισσό προς τιμήν των 18 εκτελεσμένων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 20 Μάη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.....

Στην εκδήλωση συμμετείχαν νεολαίοι, εργαζόμενοι, αγρότες και κάτοικοι της περιοχής, καθώς και οικογένειες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αλλά και των 18 εκτελεσμένων. Επίσης, παραβρέθηκε και ο Θύμιος Πολυζώης, παλαίμαχος αγωνιστής, μέλος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε η Εύα Αρβανιτοπούλου, εκπαιδευτικός, η οποία παρουσίασε το ιστορικό. Όπως ανάφερε, σε τούτο το σημείο, στις 17 Απρίλη του ‘44, οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, εκτέλεσαν, με βάση την «αρχή της συλλογικής ευθύνης», σε αντίποινα χτυπήματος των ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον τους, τον αγωνιστή παπά του χωριού Βελεσιώτες, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον γιο του και 16 ακόμα πατριώτες, όλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Ανάγνος Βασιλόπουλος, μέλος του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του κλήρου και κυρίως του μικρού κλήρου, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Δημήτρης Σπανόπουλος, μέλος του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τιμάμε τη μεγάλη αυτή εποποιία του λαού μας γιγαντώνοντας την απόφασή μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φουντώσουν παντού η αντίσταση και οι αγώνες των εργαζομένων στις πόλεις και στα χωριά. Να περάσουν στην αντεπίθεση μπροστά στην πρωτοφανή επιδρομή που δέχονται η ζωή και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους από την αντεργατική πολιτική. Αγώνας που πρέπει να φτάσει ως το τέλος. Να απελευθερωθεί οριστικά ο λαός μας από το ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εκμετάλλευσης, την πηγή των σημερινών δεινών τους.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, όπου εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, το κατάθεσε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών.
Η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα
«Οι ηρωικές θυσίες των αγωνιστών, η ιστορική μνήμη δεν επιτρέπεται να διαστρεβλώνονται από τη σημερινή κυβέρνηση και από την αντίδραση για να αποτελεί άλλοθι για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Η ιστορική μνήμη και οι ιστορικές θυσίες των αγωνιστών, των κομμουνιστών δεν χωράνε στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, στους οποίους συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν χωράνε στις πολιτικές και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στο πέρασμα τόσων αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων. Η ιστορική μνήμη δικαιώνεται από τη σημερινή πάλη, του ελληνικού λαού, από το σύνολο της νεολαίας, όλων των λαών του κόσμου».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου