Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. Του Κώστα Δ. Τριανταφύλλου.


Αξιόλογη προσφορά στις τοπικές κοινωνίες έχουν παρουσιάσει οι εφημερίδες Συλλόγων που τα μέλη τους είναι από τα χωριά μας  και έχουν έδρα, κυρίως, την Αθήνα.....
Δεν είναι όμως αμελητέες και εκείνες που έχουν εκδοθεί από πρόσωπα που κατάγονται από την περιοχή μας. Εκδόσεις άλλες, -- περιοδικά και έντυπα-- έχουν γίνει από σχολεία και, συλλόγους.
Τιμώντας τις προσπάθειες  αυτές που συνέβαλαν στην αλληλοενημέρωση κατοίκων των χωριών μας  και πατριωτών που κατοικούν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα κάνουμε μια αναφορά σ΄ όσες  καταγράψαμε μετά από έρευνα σε βιβλιοθήκες και στο προσωπικό αρχείο μου.
Σημειώνεται ότι κάποιες εφημερίδες διέκοψαν, για κάποιο διάστημα,  την έκδοση αλλά επανεκδόθηκαν.   
1.  ΛΟΚΡΙΣ.
Παλαιότερη είναι η «Λοκρίς». Εκδότης της ήταν ο καταγόμενος από το Κηφισοχώρι αριστερός πολιτευτής Γιώργος Θανασέκος.  Εκδόθηκε  το 1923. Λίγα φύλλα της, σε μορφή μικροφίλμ, υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη της Βουλής ( Οδός Λένορμαν). Ήταν μηνιαία και δημοσίευε τοπικά ζητήματα που αφορούσαν την γεωργία, την κτηνοτροφία, την συγκοινωνία, την εκπαίδευση κλπ.
2. ΡΟΥΜΕΛΗ
Ο ίδιος μαζί με την γυναίκα του Βάσω Θανασέκου ήταν ιδρυτές -ιδιοκτήτες του περιοδικού «Ρούμελη», που εκδόθηκε από το 1964 έως το 1977. Τα γραφεία του την τελευταία περίοδο ήταν στην οδό Σταδίου 28. Την σύνταξη του είχε επιτροπή Ρουμελιωτών. Αντίτυπα υπάρχουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
3. ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΗΦΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ
Ακολούθησε , χρονικά, η έκδοση  του Δημοτικού Σχολείου Κηφισοχωρίου. Αδιασταύρωτες πληροφορίες λένε ότι η προσπάθεια είχε γίνει την δεκαετία του 1930 από το δάσκαλο Κωνσταντίνο Μπαρμπαγιώργο. Καταγόταν από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας, ήταν αριστερός και είχε άριστη εκπαιδευτική  κατάρτιση. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον τίτλο του  εντύπου, τον χρόνο και τον τρόπο έκδοσης του.

4. Η ΛΟΚΡΙΚΗ ΗΧΩ.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑ ΕΘΝΙΚΉ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΊΣ
 Με δημοσιεύματα που αφορούσαν τα προβλήματα της επαρχίας Λοκρίδας κυκλοφόρησε το 1948, «Η ΛΟΚΡΙΚΗ ΗΧΩ», με έδρα την Αταλάντη. Ιδιοκτήτης- διευθυντής της ήταν ο Σωτήριος Χρ. Δράκος και αρχισυντάκτης ο Ζήσης Χρ. Πρωτοπαπάς. Μεταξύ των αρθρογράφων της ήταν δικηγόροι- μετέπειτα πολιτευτές και βουλευτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε δημοσιεύματα στο φύλλο 18 της 24 Ιουλίου 1948 για τα αρδευτικά, την Ελάτεια, το ταχυδρομείο Αταλάντης, το  χαλάζι στα αμπέλια της Λάρυμνας, την εξόντωση αρχισυμμορίτου και το ναό της Μαλεσσίνας.

5. ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ

Τρίμηνη έκδοση του Συλλόγου των εν Αθήναις και Απανταχού Μαρτιναίων –Βουμελιταίων Φθιώτιδος. Τα γραφεία της είναι στην οδό Σίνα και Δαφνομήλη 1Α Αθήνα Τ. Κ. 10680. E-maile-aias@mart;ino.gr.
Πρωτοεκδόθηκε το 1994 και  τον  Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το 51ο     φύλλο. Τα δημοσίευματα της αφορούν δραστηριότητες του Συλλόγου και του Δήμου και  κείμενα ιστορικά,  λαογραφικά, θρησκευτικά ,κοινωνικά και φωτογραφίες.          

6. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
=Όργανο του Συνδέσμου Αμφικλειέων (Δαδιωτών)- Διμηνιαία
 Έκδοση. Τζώρτζ 3 και Καποδιστρίου ΤΚ 106 82 Τηλ. 210 38 15 988 FAX  210 38 17.552
Email info@syndedadioton.gr. Τιμή Φύλ. 1 E. Νοέμβριος – Δεκέμβριος 215 Αριθ. Φύλλου 194. Ηλεκτρονική ιστοσελίδα συνδέσμου: www.syndesmos-dadioton.gr. Ιδρυτής της είναι ο Σοφοκλής Παπακώστας. Υπεύθυνος ύλης  ο Δημήτριος Στρατής και Συντακτική Επιτροπή Φούλα Σκλαβούνου- Τριφύλη, Ευφροσύνη Ρεστέμη, Παναγιώτης Ξύδης, Χρυσοντίνα Παπαδάμ.


Είναι μια εφημερίδα, που εκδίδεται από τον Δεκέμβριο του 1980 , με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση των Δαδιωτών, είτε βρίσκονται στην κωμόπολη τους είτε στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Τα δημοσιεύματα - κείμενα καλύπτουν όλες τις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντολογικές ειδήσεις καθώς την ιστορία και τα έθιμα. Άλλωστε, στο Δαδί λειτουργούν πολλά μουσεία και γίνονται, πολύ πυκνά, καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις.
 Ενδεικτικά καταγράφουμε τίτλους κειμένων που δημοσιεύθηκαν στο φύλλο 206  του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017 φύλλο  206 : «Παρνασσός ένα βουνό 4 εποχών και όχι μόνον», «Έκθεση Ψωμιού και Αρτοσκευασμάτων», «Χριστουγεννιάτικες Αναμνήσεις», «Το αρχοντικό Παπαλουκά», «Το τραίνο».


   7. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΤΟΠΙΚΉ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ & ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ-ΕΚΔΟΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΔΡΟΣ
Αγίας Ιερουσαλήμ 1 Αμφίκλεια 350 02 Τηλ. 22340 22002 Κιν. 6974 194 369.  Parnassos.news@gmail.gr
Στο φύλλο 25 της 16/12/2009 υπήρχαν κείμενα με τίτλους: Η καρδιά του Ελληνικού Κινηματογράφου κτυπά στο Δ. Τιθορέας. 2η Διημερίδα Ιστορίας της Ιατρικής . Ημερίδα Αγροτουρισμού στη Δαύλεια.

8. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
=ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΩΤΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΑΘΗΝΑ-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1981 – ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γ΄- ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 44 (60) – ΣΥΝΆΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ- ΓΡΑΦΕΙΑ : ΦΕΙΔΙΟΥ 18 , 7ος ΟΡΟΦΟΣ –ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ ΔΡΧ. 10
    Υπεύθυνος σύμφωνα με το Νόμο Κ. Α. Παπαχρίστου, Βελβενδού 8 Αθήνα. Χειρόγραφα , επιστολές κλπ. . Αθαν. Παπαθανσίου, Φειδίου 8 Αθήνα.
          Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε το 1964.
Στο φύλλο που εκδόθηκε το 1981 δημοσιεύθηκαν:  Άρθρα με τίτλο  «Κρίσιμος χρόνος». «Ζητήματα και Απόψεις».
Βασικό θέμα: «Ο Σύνδεσμος Πολυδροσιωτών αρνείται να δεχθεί την προληπτική λογοκρισία στις διαλέξεις στο χωριό».



Άλλα θέματα: «Πνευματικοί άνθρωποι» του Γιάννη Αθ. Μαρέ. «Η πρώτη κοινή σύσκεψη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πολυδρόσου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πολυδροσιωτών» κατά το 1957. «Το ποδόσφαιρο στα χωριά μας (Δαδί- Σουβάλα). «Πυκνό χιόνι σκέπασε την Πολύδροσο και όλη την περιοχή».

9. «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΗΧΩ»
ΠΕΡΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΏΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑΣ
ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 8 ΜΑΪΟΣ 1989 ΔΡΧ. 150
Σύμβουλος καθηγητής Βελέντζας Θανάσης, Φιλόλογος.
Δ/νση: 350 15 Κάτω Τιθορέα. Τηλ. 22340 -49738.
Πρωτοεκδόθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1990 , με πρωτοβουλία του φιλολόγου καθηγητή Θανάση Βελέτζα.
Στην συντακτική επιτροπή συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.


Μεταξύ των θεμάτων του τεύχους αυτού ήταν: Ερωτήσεις – απαντήσεις Φυσικής. Προληπτική Οδοντιατρική. ΑΙDS. Η κατάργηση των πυρηνικών. Μια γκρίζα πολιτεία (ποίημα).Ευθυμογράφημα. Το Παρόρι (ποίημα). Ανέκδοτα. Γελοιογραφία. 

10. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ  ΤΙΘΟΡΕΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 12 – ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2001
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΌ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΉΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. ΔΙΑΝΈΜΑΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

11. Κυκλικά & ευθύγραμμα.
Έκδοση του Συλλόγου Γυναικών
Υπό την αιγίδα του Δήμου Ελάτειας.
Αρ, φύλλου 3  Έκδοση πριν τα Χριστούγεννα του 2009
Μεταξύ των δημοσιευμάτων είναι: «FLOR A  + FAUNA 2008»  του ιστοριοδίφη Παν. Γεωργ. Δημάκη. «Έθιμα και συνήθειες Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς στα μέσα του περασμένου αιώνα στην Ελάτεια» της Άννας Νικολάου. «Κακοποίηση & Οικογένεια» της ψυχολόγου ψυχοθεραπεύτριας Μαρίας Σ. Λαπατσάνη. «Ανακύκλωση» του προέδρου πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελάτειας Β. Αραμπατζή. «Δικαίωμα στη ζωή. Το τέλος  της Αγροτιάς» του  Στάθη Τσαπρούνη, της Συντονιστικής Επιτροπής Λοκρίδας. «Αποστολή στον Καύκασο» του Άκη Βούλγαρη.

12.ΚΗΦΙΣΣΟΣ

Ιδιοκτήτης- εκδότης: Γιώργος Κόδρος. Διεύθυνση : Αθ. Ευταξία 2 Αμφίκλεια Τ.Κ 350 02 Τηλ. 2234022002 697 194 369  www.gordios.gr gkodros@hol.gr
 Η διανομή του  εντύπου ήταν δωρεάν. Δεν αναγραφόταν η περιοδικότητα κυκλοφορίας του.
Την 5 Νοεμβρίου 2007 είχε κυκλοφορήσει  με θέμα το παζάρι Δήμου Τιθορέας.
 Μεταξύ των δημοσιευμάτων ήταν:
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα εθελοντισμού στο Δήμο Τιθορέας. Ασπίδα του Παρνασσού οι εθελοντές. Βοιωτικός Κηφισσός: Υπεγράφη το μνημόνιο Συνεργασίας 14 Δήμων. 
13.«ΔΡΥΜΑΙΑ»

Τριμηνιαία Ενημερωτική και Πολιτιστική Έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Δρυμιωτών Φθιώτιδος. Έτος ιδρύσεως 2002 Διεύθυνση Δρυμαία Φθιώτιδος. Τ.Κ. 35 002 Info@drimaia- syllogos.gr www.drimaia-syllogos.gr. Αριθ. φυλ. 55 Ιούλιος-Νοέμβριος 2017

14. Παλαιοχώρι
Δωριέων  Φθιώτιδας.

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΩΝ
Εκδόθηκε, για πρώτη φορά, το 1979


                                 15. Καστελιώτικα Νέα.

Περιοδική έκδοση ιδιοκτησίας του Προοδευτικού Συλλόγου «ΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ»
Γραφεία :Σίνα &Δαφνομήλη 1Α.100 80 Αθήνα Τηλ. 210 7229575 Αρ, φ. 73(254) Περίοδος  Α΄ Ιανουάριος –Φεβρουάριος –Μάρτιος 016. Τιμή φύλλου ευρώ 0,20 proodsyllogos@kastellia.gr
Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 15 Αυγούστου 1963 . Σήμερα είναι σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ έχει ψηφιοποιηθεί όλο το αρχείο.

16. ΑΓΟΡΙΑΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εκδίδεται από τον Σύλλογο Αγοριανιτών, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στην οδό Ανδρέα Μεταξά 17, στα Εξάρχεια της Αθήνας. Τηλ. 210 3804285. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε το 1976 και συνεχίζει ,μέχρι σήμερα, σε έντυπη μορφή.
Στο φύλλο 167 του Οκτώβρη- Δεκέμβρη 2017 δημοσιεύθηκαν κείμενα : Για τις αντικειμενικές αξίες. Την ιστορία του συλλόγου και το πρώτο Δ.Σ.. Νέα από την Κάτω Αγόριανη . Πανωχορίσια νέα και παλιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου