Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η ιδιωτική τηλεόραση βαδίζει αισίως στον 29 χρόνο ζωής της.


Όλο αυτό το διάστημα πλήθος καναλιών βγήκαν στον αέρα με χιλιάδες εκπομπές . Η άποψη που επικρατούσε ήταν ότι η πολυφωνία θα βοηθούσε στην ενημέρωση και τον πολιτισμό. ...
Ότι θα ήταν μια εναλλακτική ενημερωτική, επιμορφωτική  πρόταση και μια διέξοδος διασκέδασης.
Και αν αναλογιστούμε την μονόπλευρη ενημέρωση των ελεγχόμενων κρατικών καναλιών αυτό ήταν ένα θετικό βήμα.

Στο θέμα της ψυχαγωγίας τα κρατικά κανάλια είχαν ποιότητα, ασχολούνταν με τέχνη, και με θέματα πολιτισμού καθώς δεν στόχευαν αποκλειστικά στην αποτελέσματα των τηλεμετρήσεων, αλλά κυρίως στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση.  
Μερικά ωστόσο ιδιωτικά κανάλια παρουσίασαν με επιτυχία, κυρίως στο παρελθόν, αξιόλογες παραγωγές στον τομέα αυτό. 
Και ξεχωριστές στην σύλληψη, αλλά και ποιοτικές στην εκτέλεση. Και είχαν μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από το κοινό. 

Μετά όμως, άρχισε ο κατήφορος. 
Επανδρωμένα με «φθηνούς» αλλά κυρίως ανεπαρκείς εργαζόμενους ως δημοσιογράφους. Με υπευθύνους, που στόχο είχαν το κέρδος και πρότασσαν την προσέλκυση διαφημίσεων  Και με διαμοιρασμένα σε πολλά κομμάτια  τα διαφημιστικά έσοδα, οι περισσότερες εκπομπές τους έφθυναν και σε ιδέες και σε ποιότητα. 


Έφταιξε λοιπόν η κρίση ;
Μήπως έφταιξαν οι τηλεμετρήσεις για την «πίτα» ;
Έφταιξε μήπως η φτωχή πολιτισμικά εποχή;
Η τα κανάλια απλώς πρόσφεραν το εύκολο και εύληπτο υλικό που ζητούσε το κοινό, ικανοποιώντας χαμηλά γούστα και μια κουτσομπολίστικη περιέργεια,
Κρατώντας συγχρόνως ελάχιστους προϋπολογισμούς σέρβιραν και σερβίρουν στο κοινό παρακμιακά προϊόντα, κι αυτό άβουλα τα αποδέχεται. 

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι εκπομπές μαγειρικής, με συνταγές και «γκουρμέ» που κανείς δεν τις μαγειρεύει σπίτι  του, με  Σεφ χαμηλού επιπέδου που βρίζουν τους διαγωνιζόμενους, με προώθηση μερικών ανθυγιεινών υλικών, ότι προσφέρουν στις γνώσεις και τα γαστριμαργικά γούστα του κόσμου.  
Δεν πιστεύουμε, ότι προσφέρουν κάτι, τα διάφορα πρωινάδικα με αυτά που προβάλλουν, όπου οι παρουσιαστές  προσβάλουν την νοημοσύνη μας προσπαθώντας να μας εξηγήσουν γιατί το βρακί της τάδε  ξεχείλωσε στο πλύσιμο, γιατί και πώς τα ζώδια καθόρισαν την ζωή της  κάθε τραγουδιάρας, γιατί και πως χώρισε ο τάδε, γιατί δεν πέτυχε το μπότοξ της δείνα.
Και πως μπορεί να εξηγηθεί το φαινόμενο Ανίτα που με ποταπό τρόπο ειρωνεύεται και χλευάζει τους διάφορους αφελείς που τηλεφωνούν με την ελπίδα να πάρουν κάποιο  ευτελές δώρο.

Να μην πούμε  δε για τις πολιτικές αναλύσεις, οι οποίες είναι κατευθυνόμενες, υποβολιμαίες, τρομολάγνες, αλλά κυρίως κομματικές.
Η να μην αναφερθούμε και στα καθημερινά τηλεπαράθυρα του κάθε Αυτιά, που προσπαθεί να ρίξει στην κατάθλιψη και τον φόβο τους ήδη διαλυμένους μισθωτούς και συνταξιούχους

Όλα αυτά τα φαιδρά  δεν είναι ακίνδυνα ούτε αμελητέα, όταν ο κάθε τηλεθεατής, καθηλωμένος στον καναπέ του, μέσα στα τόσα καθημερινά του προβλήματα και την κατάρρευση των προσδοκιών του, τα αφομοιώνει άθελά του, απομακρύνεται από τα κοινά, και δεν αντιδρά σε τίποτα, με αποτέλεσμα την αποχαύνωση και πλήρη  αποβλάκωση του.

Βλέπουμε σαφώς, ότι όλη αυτή η σαβούρα κι αυτό το παρακμιακό τηλεοπτικό περιβάλλον αποφέρει στους ιδιοκτήτες διαφημίσεις, κρατικές καταχωρίσεις, ασφαλώς με μεγάλα κέρδη.
Δίνοντας τους και την δυνατότητα να ξεπλένουν «διάφορα» η να δημιουργούν παράλληλα ομάδες «Πραιτοριανών»-αθύρματα που τους υποστηρίζουν άκριτα.
Με την υποστήριξη των «στρατών» τους αυτών αυξάνεται η ασυδοσία τους, με όλο και μεγαλύτερες παραβάσεις και με αυθαιρεσίες στα εργασιακά, αλλά και με περιφρόνηση στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος .

Τελικά το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αυτό:
Ωφέλησε η όχι η ιδιωτική  τηλεόραση ?
Μπορεί άραγε να απαντηθεί ??

ΟΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ


1 σχόλιο:

  1. Σκηνικό σε πρωινάδικα. Κάθονται 4 -5 σε ένα τραπέζι, η χαζή παρουσιάστρια λέει κάτι κατά τη γνώμη της έξυπνο, όλοι οι άλλοι χοροπηδάνε στις καρέκλες τους λέγοντας Ουάου δείχνοντας τα ασπρισμένα δόντια τους.Εάν μάλιστα τους δείξεις μια μπανάνα ο άλλος θα νομίσει οτι είναι αγγούρι και θα αρχίσει μια συζήτηση από μία τρίτη τι χρώμα πρέπει να έχει το πορτοκαλι τώρα που η αστρολογία λέει ότι Ο Κριός είναι ανάδελφος με τον Αιγόκερω.
    Δέστε ένα πρωινό κάπως έτσι είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή