Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών για τον προϋπολογισμό του 2018


Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση επιταχύνθηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου. Οι βασικές επιδιώξεις των αντιδραστικών αυτώ......
ν  αναδιαρθρώσεων που υλοποιούνται στην τοπική διοίκηση με την ΚΕΔΕ ως «λαγό» αυτών, είναι:
- Η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
- Η αποκέντρωση νέων κρατικών αρμοδιοτήτων στη τοπική διοίκηση, χωρίς τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται.
- Η επέκταση της ανταποδοτικότητας σε κάθε δραστηριότητα της και της ιδιωτικοποίησης σε κάθε πρόσφορο τομέα.
- Με προκάλυμμα την οικονομική της αυτοτέλεια, να δυναμώσει η φοροεισπρακτική λειτουργία της, σε στενή σύνδεση με τους κρατικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς εντοπισμού και έλεγχου, ώστε να διασφαλίζεται η είσπραξη τους, σχετιζόμενη με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Εδώ μπαίνουν και οι στόχοι για άνοδο των λεγόμενων «ίδιων εσόδων» καθώς και στόχοι για την συμμετοχή Δήμων και Περιφερειών στο λεγόμενα πλεονάσματα, ενώ ταυτόχρονα καθηλώνεται και παγιώνεται το ύψος της χρηματοδότησης στα σημερινά επίπεδα. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού μπαίνουν σε προτεραιότητα η ληστρική εκμετάλλευση από το κεφάλαιο της όποιας δημοτικής ακίνητης περιουσίας υπάρχει σε γη, δάση, παραλίες, αθλητικές, πολιτιστικές υποδομές με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις μακρόχρονης αξιοποίησης.
Ο κάθε Δήμος, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, έχει ξεχωριστό ρολό στο ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην περιοχή του.
Λέμε ξεκάθαρα: Το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ευθυγραμμίζονται στην ανάγκη να απελευθερωθούν κεφάλαια για την χρηματοδότηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και μεγαλώνει η φορολεηλασία στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, γι’ αυτό και αφαιρούνται όλο και περισσότεροι πόροι από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Για να κατευθυνθούν στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και των δανειστών.
Σε αυτή την λογική είναι διαμορφωμένος και ο προϋπολογισμός που προτείνετε για τον Δήμο μας. Βασικά του χαρακτηριστικά του είναι:
- Αποδέχεται την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση του Δήμου.
- Είναι ισοσκελισμένος και συνεπώς είναι προδιαγραμμένο πως τα έργα που θα κάνει ο Δήμος και οι υπηρεσίες που θα προσφέρει θα είναι προσαρμοσμένα στην περιορισμένη χρηματοδότηση. Αν κάτι αλλάξει ή προστεθεί θα στηρίζεται στην αντίστοιχη αύξηση της συμβολής του λαού μέσω της ανταποδοτικότητας.
- Τα έσοδα από δημοτικά τέλη και δικαιώματα παραμένουν υψηλά, γεγονός που επιβεβαιώνει την έλλειψη οποιασδήποτε σκέψης για μείωση τους. Αντίστοιχα συμβαίνει με τα έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και υπηρεσίες.
- Οι επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες παραμένουν οι ίδιες και συνεπώς δεν προβλέπεται καμιά δυνατότητα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς Δήμου.
- Οι επιχορηγήσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων για το 2017 ήταν σοβαρά λιγότερες των προβλεπομένων. Παρόλα αυτά προϋπολογίζετε για το 2018 κάμποσες φορές παραπάνω από όσα πήραμε πέρσι, παρότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι μηδαμινή.
- Σοβαρή είναι η απόκλιση ανάμεσα στις βεβαιωμένες οφειλές στον Δήμο και σε αυτά που εισπράχτηκαν, ενδεικτικό κι αυτό της οικονομικής κατάστασης των συμπολιτών μας σε συνθήκες κρίσης και υπερφορολόγησης. Ανάμεσα τους βέβαια δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρυφτούν κάποιοι μεγάλο-οφειλέτες.
- Στο σκέλος των εξόδων δεν προβλέπεται ουσιαστική αύξηση του απαραίτητου προσωπικού με προσλήψεις, αλλά ούτε οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών στους εργαζόμενους. Δεν προβλέπεται η  διάθεση σημαντικών πόρων για αντιπλημμυρικά έργα και αντισεισμική προστασία, για έργα υποδομής, αναπλάσεις στα κέντρων των πόλεων ή όπου η πυκνότητα του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Δεν προβλέπονται όσα στραγγιστικά και αρδευτικά έργα χρειάζονται.
Με αυτές τις παρατηρήσεις και με δεδομένη την πολιτική μας αντίληψη και λογική, εκτιμούμε πως ο προϋπολογισμός που προτείνετε:
Δεν λύνει τα προβλήματα του δήμου, ούτε ικανοποιεί της ανάγκες του λαού του. Έχει διαχειριστικό χαρακτήρα και απλώς εφαρμόζει τις κυβερνητικές αποφάσεις, υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική προσανατολισμένος στις επιταγές τις ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου.
Η αντίληψη του ΚΚΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κεντρική και τοπική διοίκηση έχει θεμέλιο την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας.
Με αυτή την θέση που αφορά τους εργαζόμενους και εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές.
- Απαιτούμε, δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα,  πράσινο κλπ.
- Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη-λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
- Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
- Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Συστήματος στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
- Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
- Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
- Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου