Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ τύπους καρκίνου


Μια αιματολογική εξέταση η οποία θα μπορεί να διαγνώσει 8 διαφορετικές μορφές καρκίνου ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.....
Όπως εκτιμάται η επιστημονική αυτή ανακάλυψη, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα αφήνουν ίχνη τους στο αίμα, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μια καθολικής εξέτασης που θα ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου.
Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Έλληνα ογκολόγο και παθολόγο Νικόλα Παπαδόπουλο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, ανέπτυξαν μια ιατρική μη επεμβατική εξέταση (τεστ υγρής βιοψίας) με την ονομασία CancerSEEK, η οποία αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες, που συνδέονται με τον καρκίνο.
«Η χρήση ενός συνδυασμού επιλεγμένων βιοδεικτών για την έγκαιρη ανίχνευση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που ελέγχουμε την παρουσία του καρκίνου και βασίζεται στην ίδια λογική που χρησιμοποιούμε συνδυασμούς φαρμάκων για να θεραπεύσουμε τους καρκίνους» δήλωσε ο καθηγητής Παπαδόπουλος.
Η εξέταση, που υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περίπου 450 ευρώ (500 δολάρια) ανά ασθενεί, δοκιμάστηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.
Το νέο τεστ ανίχνευσε κατά μέσο όρο περίπου το 70% αυτών των καρκίνων, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος καρκίνου: από το 33% για τον καρκίνο του μαστού έως το 98% για τον καρκίνο στις ωοθήκες.
Το CancerSEEK, που χρησιμοποιεί υπολογιστικό αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει το σημείο του σώματος όπου βρίσκεται το όργανο που έχει τον καρκίνο, είναι αποτελεσματικότερο στην ανίχνευση καρκίνων δεύτερου και τρίτου σταδίου από ό,τι πρώτου (ανιχνεύει το 43% κατά μέσο όρο των καρκίνων αρχικού σταδίου).
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τους καρκίνους ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία εξέταση έγκαιρης διάγνωσης.
Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτυχθεί μια εξέταση, την οποία να μπορούν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι μία φορά το χρόνο -όπως γίνεται π.χ. με τις μαστογραφίες- και να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση τυχόν καρκίνου, προκειμένου έτσι να αυξάνεται η πιθανότητα θεραπείας και επιβίωσης. 
Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», οι επιστήμονες εξήγησαν οτι η εξέταση δεν είναι έτοιμη για κλινική χρήση, αλλά ήδη το δοκιμάζουν σε ανθρώπους χωρίς καρκίνο, για να διαπιστώσουν την πραγματική χρησιμότητά του.
Αυτό που θα έχει ως ενδιαφέρον είναι τα τα αποτελέσματα αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πενταετούς δοκιμής, που γίνεται σε περίπου 50.000 γυναίκες ηλικίας 65 έως 75 ετών, οι οποίες δεν είχαν ποτέ καρκίνο έως τώρα.
Η πρώτη δοκιμή του τεστ σε 812 υγιή άτομα δείχνει ότι το CancerSEEK εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα (δείχνει καρκίνο χωρίς να υπάρχει πραγματικά) σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής Παπαδόπουλος, σχετικά με το πόσο αξιοποιήσιμη είναι στην πράξη η εξέταση, «ένα τεστ δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, για να είναι χρήσιμο».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου