Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η Δολοφονία του Καποδίστρια σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 1831

Το 1831 δολοφονείται στο Ναύπλιο, ο κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, από τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.....

Ο Ιωάννης Καποδίστριας διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Ασχολήθηκε με την πολιτική ήδη από το 1803, οπότε και διορίστηκε γραμματέας της Ιονίου Πολιτείας. Με την κατάληψη των Επτανήσων από τους Γάλλους εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία. Εκεί κατάφερε να αναδειχθεί σε υπουργό εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1815 έως το 1822, οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση λόγω της επανάστασης του 1821.

Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Η άσκηση των καθηκόντων του τον έφερε σε προστριβές με τοπικούς άρχοντες με αποτέλεσμα την δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο από τον αδελφό και τον υιό του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.

Οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σ' ένα νέο κύκλο ένοπλων συγκρούσεων που τερματίστηκαν τις παραμονές της άφιξης του Όθωνα και των μελών της Αντιβασιλείας τον Ιανουάριο του 1833.


Ως κυβερνήτης της Ελλάδας ο Καποδίστριας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία κρατικής οντότητας, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, ενώ αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου