Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Ο ιστορικός σύλλογος “Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου”, εκπροσωπούμενος σήμερα από την κα Μαρία Μαστροκωστοπούλου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφήνει αιχμές εναντίον του Δήμου Δελφών....
για την «αποτυχημένη» κατά την γνώμη της διοργάνωση των προσφάτων «Διακείων 2017», εμπλέκοντας μάλιστα στο ζήτημα αυτό (ανεπίτρεπτα) το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων της πλατείας που δήθεν δεν ήταν επαρκή.
Λυπούμαστε να διαπιστώνουμε ότι η νυν Πρόεδρος της Αδελφότητας προφανώς διαχειρίζεται κατά τρόπο αντιδεοντολογικό τον ιστορικό θεσμό των Διακείων προκειμένου να στηρίξει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στενού της συγγενικού της προσώπου.
Το ίδιο το επιχείρημα τυγχάνει παντελώς άτοπο. Στον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων του Δήμου μας υπάρχει ρητή διάταξη που επιτρέπει σε επετείους, πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου κ.λπ. να τοποθετούνται επιπλέον καθίσματα και να διαμορφώνεται η πλατεία σύμφωνα με τις ανάγκες της εκδήλωσης. Κανείς όμως φέτος, ούτε φυσικά και η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου δεν μας ζήτησε κάτι τέτοιο για τα Διάκεια.
Ακόμη περισσότερο λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε δημόσια να διαπιστώσουμε (έχοντας προκληθεί) ότι η κα Μαστροκωστοπούλου δυστυχώς φέτος επιχείρησε με πολλούς τρόπους να υποβαθμίσει την διοργάνωση των Διακείων με σαφή σκοπό να μετατοπίσει την ευθύνη στην Δημοτική Αρχή. Δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες αλλά εάν χρειαστεί θα το πράξουμε. Επί τη ευκαιρία, κλείνοντας, ας σημειώσουμε τα εξής:
1.      Ο Δήμος Δελφών πλέον, στο θέμα της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από επαγγελματίες, πορεύεται με απαρέγκλιτο γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας και της ισονομίας απέναντι σε όλους. Αυτό ίσως ξενίζει κάποιους που είχαν συνηθίσει διαφορετικά, αλλά καλό είναι να το πάρουν απόφαση.
2.      Τα Διάκεια αποτελούν μια κορυφαία επετειακή εκδήλωση του Δήμου μας, γι’ αυτό έχουμε λάβει την απόφαση να αναλάβει ο Δήμος στο εξής την κύρια οργανωτική ευθύνη και να τα αναβαθμίσει ήδη από το έτος 2018, συνεργαζόμενος στενά και με τους συλλόγους του Αθανασίου Διάκου.
   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Αντιδήμαρχος
Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων


Μαρία Ζ. Ανδρεοπούλου

********************************************************


Το δημοσίευμα από την Πρόεδρο της "Αδελφότητας Αθανασίου Διάκου"
Εδώ και 20 χρόνια η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου ξεκίνησε, και στη συνέχεια ο Δήμος Καλλιέων και ο Δήμος Δελφών υποστήριξαν και χρηματοδοτούν τα ΔΙΑΚΕΙΑ, μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ήρωα Αθανάσιο Διάκο , που γίνεται στη γενέτειρα του στο χωριό Αθανάσιος Διάκος(τέως Άνω Μουσουνίτσα)
Εφέτος η προετοιμασία έγινε , οι προσκλήσεις στάλθηκαν , οι καλεσμένοι και οι αρχές του Νομού (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης , πρώην Βουλευτής , στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές αρχές ) τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, η δέηση και η κατάθεση στεφάνων στη προτομή του ήρωα έγινε κανονικά , ο Δήμαρχός μας τίμησε τον ήρωα με ένα πηγαίο από στήθους εμπνευσμένο λόγο που εκφώνησε, αλλά γιορτή παραδοσιακή , συλλογική ,όπως χαιρόμαστε κάθε χρόνο , δεν έγινε. Μόνο το χορευτικό της Άμφισσας έστω και με ήχους cd έδωσε χρώματα γιορτής.
Κάτι έφταιξε που τα κλαρίνα δεν έπαιξαν, η πλατεία ήταν μισοάδεια από κόσμο, αφού πολλοί αποσύρθηκαν στα πέριξ της πλατείας ,και οι χοροί δεν κράτησαν ... Ψύχραιμα θα αναλύσουμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν αφού η Αδελφότητα καμαρώνει γιατί στα 83 χρόνια ύπαρξής της είναι πάντα ενωτική και συμφιλιώνει τους χωριανούς σε γιορτές και συλλογικές δράσεις.
Η Αδελφότητα πληροφορήθηκε στις 23 Ιουλίου δηλαδή 5 ημέρες πριν την εκδήλωση ότι τα ΔΙΑΚΕΙΑ φέτος θα γίνονταν στη πλατεία με 150 καθίσματα (αν εξαιρέσουμε 50 καλεσμένους και άτομα χορευτικού έμειναν περίπου 100 καθίσματα !!)
Δηλαδή οι περισσότεροι από τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας δεν είχαν το "δικαίωμα" να γιορτάσουν στη ΔΙΚΗ τους ΠΛΑΤΕΙΑ !!
Ο λόγος ήταν ότι από σοβαρά λάθη της Δημοτικής αρχής και από αλληλοκαταγγελίες των καταστημάτων της πλατείας, η Αστυνομία "απέσυρε" τα "παράνομα" τραπεζοκαθίσματα .
Για να εξηγήσουμε τα πράγματα και να αναληφθούν ευθύνες:
Με δυο αποφάσεις της που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια (στις 12 Ιουνίου και στις 23 Ιουνίου ) η Αντιδήμαρχος κ. Ανδρεοπούλου , παραχώρησε στα καταστήματα (σύμφωνα με το νόμο ) 225 τ.μ πλατείας , περίπου 150 θέσεις. Για τους υπόλοιπους χώρους και θέσεις θα γινόταν δημοπρασία από το Δήμο στις 8 Αυγούστου!!!!! Δηλαδή όλα τα άλλα τραπεζοκαθίσματα (πλην των 150 ) θα ήταν "παράνομα" την μέρα των ΔΙΑΚΕΙΩΝ αλλά και τη μέρα του πανηγυριού της Σωτήρος. Χρειαζόταν όμως μια καταγγελία για να αποσυρθούν. Και όντως η καταγγελία ήρθε στις 26 Ιουνίου με αναφορά ενδιαφερόμενου στο Δήμο Δελφών. Και ο Δήμος Δελφών (η υπεύθυνη Αντιδήμαρχος) αφού την κράτησε για 15 ημέρες την προώθησε στην Αστυνομία στις 10 Ιουλίου για να ελέγξει την "παρανομία" των τραπεζοκαθισμάτων την οποία παρανομία φυσικά η ίδια παρέτεινε ορίζοντας δημοπρασία(8 Αυγούστου!) ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ !!!! Και εν γνώσει της υποβαθμίζεται η γιορτή, που μαζί συνδιοργανώναμε, σε μια συγκέντρωση 100-150 ατόμων, και χωρίς να ειδοποιήσει την Αδελφότητα εγκαίρως. Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να σώσει τη γιορτή μας;;
Προχωράμε όμως μπροστά. Δεν πτοούμεθα , γιατί τα ΔΙΑΚΕΙΑ έχουν καθιερωθεί ως μία από τις πλέον σημαντικές επετειακές γιορτές του Δήμου μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς ,στο Δήμο Δελφών. Ζητάμε όμως τη προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου μας κ. Παναγιωτόπουλου ώστε η γιορτή τιμής στη θυσία του Διάκου ( θεμέλιο λίθο της Ελληνικής Επανάστασης , όπως απεκάλεσε στον λόγο του ) να τύχει της προσοχής του. Η Κυριακή των ΔΙΑΚΕΙΩΝ να είναι μια ξεχωριστή καθολική συγκέντρωση χωριανών και φίλων χωρίς περιορισμούς. Να βάλει (προσωπικά ο κ. Δήμαρχος ) ισότιμους , εφαρμοστέους κανόνες , στη λειτουργία της πλατείας μας και να μην επιτρέψει παραγοντισμούς και αποκλεισμούς. Με καινούργιο τοπογραφικό (το υφιστάμενο δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα ) να προσεχθεί ιδιαίτερα η αισθητική του χώρου, με αυστηρό καθορισμό του ποσοστού της πλατείας που παραχωρείται στα καταστήματα , και ευδιάκριτους διαδρόμους μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, για να μπορεί ο κόσμος ελεύθερα να κινείται στη ΔΙΚΗ του πλατεία.
Η πλατεία του Διάκου στην κυριολεξία να αποδοθεί σε αυτούς που τους ανήκει: Στους χωριανούς, στους φίλους και επισκέπτες του όμορφου χωριού μας.
Μαρία Μαστροκωστοπούλου
Πρόεδρος "Αδελφότητας Αθανασίου Διάκου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου