Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ Απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας στο Δήμο Λαμιέων

Απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας στο Δήμο Λαμιέων:                                                                  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 
Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των αγώνων των εργαζομένων, έδωσε τη δυνατότητα στο Δήμο Λαμίας να μην απολύσει τους συμβασιούχους που εργάζονται στην καθαριότητα της πόλης. Με την ίδια τροπολογία, βέβαια, κράτησε ανοιχτό και το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων......

Του έδωσε την δυνατότητα να κάνει νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους, που θα έχουν ισχύ μέχρι τον Μάρτη του 2018, στην προοπτική, μέχρι τότε να προσληφθούν μόνιμοι.
Αυτή τη δυνατότητα όφειλε να αξιοποιήσει η Δημοτική Αρχή, συναισθανόμενη την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει όσους εργάζονται στην καθαριότητα σήμερα.
Μια τέτοια επιλογή θα σήμαινε, πως η πλειοψηφία ενδιαφέρεται να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας αποκομιδής των απορριμμάτων και, φυσικά, τον έλεγχο των τελών καθαριότητας σε όφελος του λαού.
Γνωρίζαμε, πως, χρόνια τώρα, η Δημοτική Αρχή μεθόδευε το πέρασμα της διαχείρισης, εναπόθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων σε Ανώνυμη Εταιρεία, που θα λειτουργούσε με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και θα εξασφάλιζε την παρέμβαση των επιχειρηματικών επιδιώξεων ιδιωτών. Το είδαμε στην επιμονή της να συγκροτήσει τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ  Α.Ε., στον οποίο ακολούθως παρέδωσε το ΧΥΤΑ της Λαμίας, που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα του λαού της περιοχής και στην παραχώρηση του δικαιώματος σε μια ΑΕ να διαμορφώνει το κόστος της καθαριότητας(ουσιαστικά τα δημοτικά τέλη) κατά το συμφέρον της.
Αγωνιζόμασταν και αγωνιζόμαστε να εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη, φροντίζοντας – ταυτόχρονα - να μην επιτρέψουμε να παραδώσει στους ιδιώτες και την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως, πριν μερικά χρόνια, παρέδωσαν οι προηγούμενοι την ανακύκλωση, με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης.
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή συγκέντρωσε τις προσπάθειές της στο να τελειώνει με την αποκομιδή των απορριμμάτων.  Με την ιδιωτικοποίησή της.
Προσπάθησε να αξιοποιήσει  τον άλλο δρόμο που της έδινε η κυβέρνηση, απολύοντας τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, γνωρίζοντας πολύ καλά πως αυτό θα ξεθεμελίωνε την υπηρεσία.
Έτσι θα τεκμηρίωνε την αδυναμία του Δήμου να μαζέψει τα σκουπίδια και θα προχωρούσε στην ιδιωτικοποίησή της, παραδίδοντάς την σε εργολάβο, προσωρινά με απευθείας ανάθεση και μετά με δημόσιο διαγωνισμό, όπου, όπως συνήθως γίνεται, ο προσωρινός μειοδότης έχει το προβάδισμα.
Μετά την κατηγορηματική άρνηση της αντιπολίτευσης να δεχτεί αυτή την εξέλιξη -παρά την διαφορετικότητα των απόψεων κάθε παράταξης για την ουσία και το περιεχόμενό της ιδιωτικοποίησης- και τους συμβασιούχους να καταλαμβάνουν αγανακτισμένοι την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου,  το προεδρείο διέκοψε την συνεδρίαση.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του, όπως τη διαμορφώνει το εκλογικό σύστημα. Δεν αποδέχτηκαν την λύση, που σαν δυνατότητα πρόβαλλε μπροστά τους: Να μην απολύσουν κανένα εργαζόμενο. Να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις και να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της αποκομιδής απορριμμάτων.
Την ευθύνη των εξελίξεων φέρνει αποκλειστικά η Δημοτική Αρχή, που θέλει να δείξει -τάχα- αποφασιστικότητα, δεσμεύοντας το δήμο κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαμιώτικού λαού.
Μετά την πολιτική της ήττα και με την εικόνα διάσπασης να αιωρείται, η δημοτική αρχή προχώρησε  παραπέρα, συνεχίζοντας τον αυταρχικό της κατήφορο, δείχνοντας πως δεν θέλει να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πως δεν θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα δεκάδων άλλων Δήμων, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Παρασκευή 14/7/2017, το μεσημέρι, έλυσε παράνομα και καταχρηστικά τις συμβάσεις των  εργαζομένων στην καθαριότητα.
Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη μεθόδευση. Καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της Δημοτικής Αρχής. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε τις απολύσεις των εργαζομένων και την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες της πόλης, του δήμου ολόκληρου, ζητώντας να θεωρήσουν αυτόν τον αγώνα δική τους υπόθεση, όπως πραγματικά είναι.
Να υιοθετήσουν και να αγωνιστούν με σταθερά  και μόνιμα αιτήματα για :
·                     Δημοτικές, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσίες καθαριότητας σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, (αποκομιδή, μεταφορά, εναπόθεση και επεξεργασία). Χωρίς ιδιώτες και επιχειρηματική δραστηριότητα.
·                     Που θα χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες, επιστημονικές μεθόδους παίρνοντας υπόψη την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.
·                     Δεν θα επιβαρύνουν το λαό με τέλη και νέους φόρους.
·                     Θα έχουν τα κατάλληλα σύγχρονα μέσα και μόνιμους εργαζόμενους, σε επαρκή αριθμό, με πλήρη δικαιώματα.
·                     Δεν δεχόμαστε καμιά απόλυση  συμβασιούχου εργαζόμενου στην καθαριότητα, επειδή αυτό ξεθεμελιώνει τις υπάρχουσες δημοτικές υπηρεσίες και τις παραδίδει στους ιδιώτες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν ότι στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής κατάστασης:

ü    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί και πρέπει να είναι πεδίο δράσης που θα εξασφαλίζει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι προκύπτει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ο λαός γίνεται αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης. Αγοράζει τις υπηρεσίες τους υποχρεωτικά και στις τιμές που οι ιδιώτες καθορίζουν. Δουλεύει σε αυτούς με αμοιβές πείνας, χωρίς ουσιαστική ασφάλιση.
ü    Την κατεύθυνση της Ε.Ε., αποδέχονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, Ο Λεβέντης, οι Οικολόγοι και κάθε άλλη πολιτική δύναμη που δεν αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Προσπαθούν, βέβαια,  να μετριάσουν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ η ζωή έχει δείξει ότι δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, όσο η εκμετάλλευση του λαού είναι ζωτικό της στοιχείο. Κανείς τους δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον απάνθρωπο χαρακτήρα των απολύσεων. Το πόσο μακριά από τα συμφέροντα του λαού είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ü    Η μόνη σταθερή δύναμη, που αντιπαρατίθεται με συνέπεια στις πολιτικές της Ε.Ε. και των κομμάτων που υπερασπίζονται το σύστημα είναι το Κ.Κ.Ε., παλεύοντας με όσες δυνάμεις διαθέτει.

Αυτή η εικόνα υπάρχει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων. Δυνάμεις που, αν και έχουν την ίδια στρατηγική με την πλειοψηφία, υπερασπίζονται δήθεν τους συμβασιούχους «θολώνοντας τα νερά», για να προσεταιρίζονται την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων.



Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει σταθερό και αταλάντευτο προσανατολισμό κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Υπερασπίζεται από θέση αρχών τα λαϊκά συμφέροντα. Αναδεικνύει ότι η πάλη για την οριστική λύση των λαϊκών προβλημάτων βρίσκεται στην κατεύθυνση σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος, που ζούμε. Επιδιώκει πάντα να προβάλλει την ρεαλιστική δυνατότητα ενός άλλου, διαφορετικού δρόμου για την εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας. Χωρίς επιχειρηματικούς-μονοπωλιακούς ομίλους και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου