ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

11η ANIMART: Διημερίδα ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ: Μεταμορφώσεις του αφηγητή


Με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τις πρώτες Δελφικές Εορτές, η ANIMART, σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Άννα Κατσιγιάννη, διοργανώνουν μια διημερίδα, με τίτλο «Μεταμορφώσεις του αφηγητή», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην οικία Σικελιανού (Μουσείο Δελφικών Εορτών), στις 17 και 18 Ιουλίου. ....

Στις συνεδρίες της διημερίδας προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας θα διαβάσουν ορισμένα από τα διαχρονικότερα ποιήματα του Σικελιανού και θα διερευνήσουν όψεις του σικελιανικού έργου.
Στο πλαίσιο της διημερίδας θα εκτεθούν προσωπογραφίες λογοτεχνών, έργα της ψυχαναλύτριας ζωγράφου Κατερίνας Χατζή. Για τη σχέση ζωγραφικής και λογοτεχνίας, τη φιλοτέχνηση προσωπογραφιών λογοτεχνών από την Κατερίνα Χατζή και την κατασκευή ποιητικών πορτρέτων από τον Άγγελο Σικελιανό θα μιλήσει η Άννα Κατσιγιάννη.
 
Περισσότερες πληροφορίες: https://animartgreece.eu/2017/gr/events/19/
Η 11η ANIMART πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών, και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και του Υπουργείου Τουρισμού, και τη στήριξη του ΕΟΤ.
Χορηγός Επικοινωνίας:
ΕΡΤ3, Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο ΠρόγραμμαANIMART (school – forum – festival)
 Ημερίδα για τον Άγγελο Σικελιανό στους Δελφούς 17 – 18 Ιουλίου 2017 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο οραματιστής Άγγελος Σικελιανός συνέλαβε τη «Δελφική Ιδέα» πέντε χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και είκοσι χρόνια ύστερα από τον Αλαφροῒσκιωτο· η δελφική προσπάθεια ως απόπειρα δημιουργίας μιας πνευματικής αμφικτιονίας εντασσόταν στο ολιστικό όραμά του και στην επιθυμία του να καταστήσει και πάλι τον ελληνικό πολιτισμό πόλο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με κέντρο τον «ομφαλό της γης», τον ιερό τόπο των Δελφών. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόταν την οικουμενι- κότητα, την κοινωνική αποστολή του ποιητή, η μύησή στου στους προσωκρατικούς, τους κλασικούς, τον ορφισμό, η βαθιά του παιδεία και η σχέση του με την ευρωπαϊκή πολιτισμική παράδοση, η οικο- νομική και ηθική στήριξη της Εύας Πάλμερ κατέστησαν υλοποιήσιμο το μεγαλεπήβολο και μεγαλόπρε- πο αυτό όραμα. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τις πρώτες Δελφικές Εορτές, η ANIMART, σε συνερ- γασία με την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών, Άννα Κατσιγιάννη, διοργανώνουν μια διημερίδα, με τίτλο «Μεταμορφώσεις του αφηγητή», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην οικία Σικελια- νού (Μουσείο Δελφικών Εορτών), στις 17 και 18 Ιουλίου. Στις συνεδρίες της διημερίδας προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας θα διαβάσουν ορισμένα από τα διαχρονικότερα ποιήματα του Σικελιανού και θα διερευνήσουν όψεις του σικελιανικού έργου: λ.χ. την αλληλογραφία του Άγγελου με την Εύα αναφορικά κυρίως με τις δυσκολί- ες, οι οποίες προέκυψαν, κατά τη διαδικασία της αναβίωσης του αρχαίου δράματος και της οργάνω- σης των διεθνούς απήχησης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Άλλα θέματα τα οποία παρουσιάζονται είναι η πολυπρισματική πρόσληψη της γυναικείας μορφής στη σικελιανική ποίηση, οι ποικίλοι τρόποι με τους οποίους οι ποιητές θεματοποίησαν τους Δελφούς ως τόπο στη διαχρονία, οι εκλεκτικές συγγένειες του Σικελιανού με μείζονες προγόνους (Παπαδιαμάντης) και άλλους ομοτέχνους (Π. Γιαννόπουλος, Μαβί- λης, Μαλακάσης, Πολυδούρη)· διερευνάται, επίσης, η πρόσληψη του Σικελιανού στη Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση υπό το πρίσμα της συμβολής του πολυεπίπεδου ποιητικού λόγου στη συγκρότηση των λογοτεχνικών χαρακτήρων. Πολλά από τα παραπάνω ζητήματα δεν έχουν αποτελέσει ως τώρα αντι- κείμενο συστηματικής έρευνας. Στο πλαίσιο της διημερίδας θα εκτεθούν προσωπογραφίες λογοτεχνών, έργα της ψυχαναλύτριας ζω- γράφου Κατερίνας Χατζή. Για τη σχέση ζωγραφικής και λογοτεχνίας, τη φιλοτέχνηση προσωπογρα- φιών λογοτεχνών από την Κατερίνα Χατζή και την κατασκευή ποιητικών πορτρέτων από τον Άγγελο Σικελιανό θα μιλήσει η Άννα Κατσιγιάννη. Η 11η ANIMART πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών, και υπό την Αιγίδα του Υ- πουργείου Πολιτισμού, και του Υπουργείου Τουρισμού, και τη στήριξη του ΕΟΤ. 
Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Για τους αναγνώστες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ