Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΜΙΕΩΝ:Σχετικά με την ανακοίνωση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε

Με αφορμή την ανακοίνωση που έβγαλε στις 30/3 ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε, θριαμβολογώντας για την δικαστική - δήθεν - νομιμοποίησή του, η Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων με τον πιο επίσημο τρόπο, σημειώνει :.....

1.     Θεωρούμε εντελώς παραπλανητικό τον ισχυρισμό της Διοίκησης του, πως απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η πραγματικότητα είναι, πως, ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Α.Ε αποτελεί τον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησης και πως συμβάλλει στην εμπορευματοποίηση της κοινωνικά αναγκαίας υπηρεσίας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Στην εμπέδωση της ανταποδοτικότητας.
Λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και καθορίζει ουσιαστικά ανεξέλεγκτα ό,τι αφορά τη λειτουργία του, αλλά και την τιμολογιακή του πολιτική, που επιβαρύνει τελικά τον λαό.
Χαρακτηριστικά δείγματα. του απαράδεκτου - για μας - τρόπου  λειτουργίας της Α.Ε., είναι η χρησιμοποίηση νοικιασμένων εργαζομένων, που προέρχονται από εργολάβο, αλλά  και από την υπενοικίαση εργαζομένων και μηχανημάτων των Δήμων.
2.     Τα όποια έργα γίνουν στην περιοχή θα πρέπει να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του λαού και να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένα σχέδιο ευρύτερα αποδεκτό, που θα αποκλείει την διείσδυση μονοπωλίων και κεφαλαιοκρατών. Θα αποκλείει την μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που προφυλάσσουν  τον εργαζόμενο άνθρωπο και το περιβάλλον.
Υπενθυμίζουμε τις αντιρρήσεις  που έχουμε διατυπώσει στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που συνέταξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στα αντίστοιχα Τοπικά Σχέδια, που πρέπει να βλέπουν ολοκληρωμένα το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Να προβλέπουν συγκεκριμένα έργα σαφώς προσδιορισμένα και μελετημένα από τους Δήμους, αλλά και να προνοούν για την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους. Για τη μείωση του όγκου τους.
Αυτά τα έργα θα γίνουν με χρήματα του λαού και φυσικά με κανέναν τρόπο δεν θα είναι χάρισμα του ΦοΔΣΑ Α.Ε.
3.     Δεν έχουμε μελετήσει τις δικαστικές αποφάσεις, που αναφέρονται, γιατί δεν μας δόθηκαν, αν και τις ζητήσαμε συγκεκριμένα στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο αυτών των αποφάσεων και του τρόπου που ερμηνεύονται, για εμάς παραμένει σοβαρό και αξεπέραστο ζήτημα η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων που αποχτήθηκαν με τον ιδρώτα του λαού της Λαμίας, ( Βλέπε ΧΥΤΑ Λαμίας, μηχανήματα )
Σοβαρό, επίσης, πολιτικό ζήτημα, που δεν λύνεται με δικαστικές αποφάσεις, είναι η παραχώρηση του δικαιώματος καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων -που σε τελευταία ανάλυση επιβαρύνει το λαό-  σε μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση θα απευθυνθούμε στους εργαζόμενους της πόλης μας συμβάλλοντας στη διαμόρφωση αντιλήψεων για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Το Περιφερειακό Σχέδιο, αλλά και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν από κάθε Δήμο ή ομάδα Δήμων, με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια, που θα παίρνουν υπόψη τους:
v Την κάλυψη των συγκεκριμένων λαϊκών αναγκών.
v Τον αποκλεισμό της όποιας οικονομικής επιβάρυνσης των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
v Την προστασία του περιβάλλοντος.

v Πως η κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει  έγκαιρα και πλήρως όλα τα αναγκαία έργα, χωρίς την ανάμιξη επιχειρηματιών, ΣΔΙΤ και Α.Ε., αξιοποιώντας με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και τις δήθεν κοινοτικές επιδοτήσεις(χρήματα των λαών της Ε.Ε.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου