Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Εναλλαγή Περιφερειακού Συμβούλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εναλλαγή Περιφερειακού Συμβούλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Η θητεία του τρέχοντος Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί με βάση τον Καλλικράτη, τον Αύγουστο του 2019.....
Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2017 συμπληρώθηκαν 2,5 χρόνια θητείας, δηλαδή το πρώτο μισό της συνολικά 5ετούς θητείας του Συμβουλίου.
Η Περιφερειακή μας Παράταξη, εκπροσωπήθηκε στα 2,5 αυτά χρόνια από τον Βασίλη Ζούμπο, Πολιτικό Μηχανικό από τη Λαμία, που είχε τεθεί και επικεφαλής του εγχειρήματος στις περιφερειακές εκλογές του 2014. Ο Β. Ζούμπος παραιτήθηκε τον Μάρτιο από τη θέση του ως Περιφερειακός Σύμβουλος, ώστε να πραγματοποιηθεί εναλλαγή της εκπροσώπησης της Περιφερειακής μας Παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.
Η εναλλαγή εκπροσώπησης, όπως και η άμεση ανακλητότητα των εκπροσώπων της Περιφερειακής μας Παράταξης από την Γενική της Συνέλευση, είναι βασικά στοιχεία της πραγματικής Δημοκρατίας που αγωνίζεται να φέρει στον τόπο η Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Με την εναλλαγή εκπροσώπησης, η Περιφερειακή μας Παράταξη Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, θέλει έμπρακτα να δείξει ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να κάνεις πολιτική μακριά από προσωπικές διαδρομές και προσκόλληση σε καρέκλες και αξιώματα. Οι αγωνιστές που συσπειρώνονται γύρω από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά, δεν βρίσκονται σε αυτήν για να εκπληρώσουν προσωπικές φιλοδοξίες ή να ακολουθήσουν προσωπικές πολιτικές καριέρες. Αγωνίζονται συλλογικά για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής των υλικών αγαθών, αγωνίζονται για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Τα 2,5 αυτά χρόνια παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν αρκετά διδακτικά σε πολλά επίπεδα και επιβεβαίωσαν τις θέσεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για τους θεσμούς της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Επιβεβαίωσαν πως οι θεσμοί της αστικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ένας εκ των οποίων είναι και τα Περιφερειακά Συμβούλια, υλοποιούν με αυταρχισμό και αλαζονεία τις απάνθρωπες πολιτικές του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, τις πολιτικές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα την αντιπροσωπευτική "δημοκρατία" και την "αυτοδιοίκηση". Οι δε εκλεγμένοι και μη πολιτικοί-διαχειριστές των αστικών αυτών θεσμών, καλύπτουν τον αυταρχισμό τους σε όλα τα ζητήματα πίσω από αστικές ευγένειες και υποκρισίες.
Στα 2,5 αυτά χρόνια επιβεβαιώθηκε πως η βασική λειτουργία της αστικής διαχείρισης και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι από τη μία το νομότυπο μοίρασμα πολιτικού χρήματος σε ημετέρους (με ή χωρίς αναθέσεις) με σκοπό την εξαγορά συνειδήσεων και κατ’ επέκταση ψήφων, και τη διαιώνιση της πολιτικής επιρροής των αστικών κομμάτων εξουσίας, και από την άλλη η υλοποίηση ενός οικονομικού προγράμματος που ενσωματώνει και εφαρμόζει τις νεοφιλελεύθερες αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονιακών κυβερνήσεων, το οποίο απαρτίζεται από μελέτες και έργα που δεν γίνονται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του λαού αλλά ως επί το πλείστον από ανούσια έργα βιτρίνας. 
Όλα αυτά είναι μια ακόμα απόδειξη ότι τα οικονομικά του Δημόσιου Τομέα και τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν τον "έριξαν έξω" οι δήθεν υψηλοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες των Μνημονίων και της Ε.Ε., αλλά το ακριβώς αντίθετο, οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες και η αντιλαϊκή διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των αστικών κυβερνήσεων. Είναι απόδειξη ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι δομικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος και κάθε ταξικής κοινωνίας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένας ακόμα θεσμός της αστικής δημοκρατίας που είναι θεσμικά οχυρωμένος ενάντια στη συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις που διαμορφώνουν την καθημερινότητά του. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη το 2010 έκανε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα πιο αντιδημοκρατική, ακόμα πιο συγκεντρωτική, ακόμα πιο απομακρυσμένη από τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Εκτός της θεσμικής θωράκισης ενάντια στη συμμετοχή του λαού, σημαντικά προβλήματα στην εκπροσώπηση μιας διαφορετικής πρότασης μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο δημιουργούν κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες όπως η γεωγραφική διασπορά και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων που απαρτίζουν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτές οι αντικειμενικές δυσκολίες καθιστούν ακόμα πιο αντίξοη την οργανωμένη παρέμβαση των τοπικών κοινωνιών, στους συγκεντρωτικούς καλλικρατικούς θεσμούς του Α’ και του Β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η παρουσία της Περιφερειακής μας Παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο στόχευε και συνεχίζει να στοχεύει στην ύπαρξη μιας ανατρεπτικής αριστερής φωνής μέσα σε αυτό, γνωρίζοντας εξ αρχής τους περιορισμούς και τα όρια αυτής της εκπροσώπησης. Στοχεύει στο να αποκτήσει ένα δημόσιο βήμα η φωνή όλων των αγωνιζόμενων κατοίκων και εργαζόμενων των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων της Στερεάς Ελλάδας.
Τα ανοιχτά μέτωπα στην Περιφέρεια Στερεάς και σε όλη τη χώρα είναι πολλά και πολύ σημαντικά. Η ανεργία και η φτώχεια συνεχίζουν να μαστίζουν και τις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας. Η υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και διαρκής υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ως αποτέλεσμα των καπιταλιστικών μνημονιακών πολιτικών, συνεχίζει να καταστρέφει τη ζωή του λαού. 
Άλυτα παραμένουν τοπικά θέματα όπως:
- η λειτουργία σταθμών διοδίων στη Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Εύβοια, που στραγγαλίζουν τις τοπικές κοινωνίες και ληστεύουν το λαϊκό εισόδημα,
- η καταστροφή του περιβάλλοντος από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ορεινές περιοχές,
- τα αγροτικά ζητήματα σε όλη τη Στερεά και η διαχείριση της κοιλάδας της Κωπαΐδας,
- η μόλυνση του Ασωπού και της αγροτικής γης από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών της περιοχής Σχηματαρίου – Οινοφύτων Βοιωτίας,
- η λειτουργία της βιομηχανίας της Λάρκο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας,
- το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στη Χαλκίδα και σε όλη τη Στερεά, λόγω της οικονομικής ύφεσης που έφεραν τα Μνημόνια,
- η περιβαλλοντική καταστροφή των ορεινών όγκων της Φθιώτιδας και της Φωκίδας από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες,
- η ερήμωση-εγκατάλειψη των ορεινών περιοχών της Στερεάς λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
- η διαχείριση των απορριμάτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.
Αυτά είναι κάποια από τα θέματα τα οποία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ως Περιφερειακή Παράταξη τα τελευταία χρόνια.
Η Περιφερειακή μας Παράταξη θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινημάτων αντίστασης και των διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών αλλά και των αγώνων ενάντια στα Μνημόνια, το κεφάλαιο και την Ε.Ε. Την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα θα εκπροσωπήσει επάξια στο Περιφερειακό Συμβούλιο από εδώ και πέρα, ο πρώτος επιλαχών από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στην οποία βγήκε η έδρα της παράταξής μας, λόγω του εκλογικού νόμου.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη

Fb: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου