Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Καλωσήρθατε στην Γαϊδουροχώρα! Ψυχαγωγία και εκπαίδευση... [ΦΩΤΟ]


Στην πλαγιά ενός λόφου, στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού, 3χλμ. από το κέντρο του Κορωπιού, βρίσκεται η Γαϊδουροχώρα......

Σε ένα αγρόκτημα γεμάτο αμυγδαλιές, ελιές και πολύ θυμάρι, αναπτύξανε ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά ελληνική ύπαιθρο. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι πολύ διακριτική και πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν βρεθεί στο χώρο.
Το ταξίδι στη Γαιδουροχώρα ξεκινάει από την επαφή με τη φύση, το χώμα, την πέτρα, τα δέντρα, τη μυρωδιά του θυμαριού και το θρόισμα του ανέμου. Οι κατασκευές είναι αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο. Όλα είναι σχεδιασμένα έτσι που ο επισκέπτης να αισθάνεται ένα με τη φύση από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Μπροστά στην είσοδο της Γαϊδουροχώρας υπάρχουν, το μικρό και το μεγάλο  στρογγυλό γήπεδο εκπαίδευσης των γαϊδουριών, όπου εκτός από μαθήματα, είναι το σημείο όπου δείχνουνε την βασική φροντίδα και περιποίηση και κάνουνε διάφορα παιχνίδια μαζί τους.
Το μικρό σπιτάκι υποδοχής, που βρίσκεται πιο μέσα, λειτουργεί σαν γραφείο πληροφοριών, βιβλιοθήκη και πωλητήριο τα Σαββατοκύριακα, αλλά μετατρέπεται σε «μικρό σχολείο της Γαϊδουροχώρας»  για τα παιδιά που έρχονται τις καθημερινές σε ομάδες.
Προχωρώντας συναντάμε το καθιστικό, που απλώνεται σε πολλά επίπεδα, μέσα σε συστάδες από αμυγδαλιές κι αγριελιές, αναπτύσσοντας πολλές ξεχωριστές γωνιές. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε διαφορετικές ομάδες και ηλικίες να συνυπάρχουν.
Οι στάβλοι είναι άνετοι και ανοιχτοί για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα και η αυλή τους μεγάλη για να κινούνται όσο θέλουν.
Σε συνέχεια της αυλής των ζώων ξεκινάει η ανηφοριά του λόφου. Είναι η περιοχή των θυμαριών και του ελαιώνα. Εδώ το τοπίο γίνεται πιο άγριο και τα μονοπάτια που έχουμε χαράξει φτιάχνουν ένα μικρό λαβύρινθο.
Τι ξέρετε για το γαϊδούρι;
Μήπως η μόνη εικόνα που έχετε είναι ένα γαϊδούρι για ώρες ακίνητο, δεμένο στο χωράφι και φορτωμένο ίσως με το σαμάρι του; Πιστέψατε ότι αυτό το ζώο είναι κουτό κι ότι αυτή είναι η προσφιλέστερη συμπεριφορά του;
Όλοι έχουμε ακούσει να λένε ότι τα γαϊδούρια κλωτσάνε και δαγκώνουν. Έχετε δει γαϊδούρια να παίζουν, να τρέχουν, να κυλιούνται; Θα πιστεύατε ότι ένα γαϊδούρι μπορεί να παίξει κρυφτό ή να αγκαλιάσει έναν άνθρωπο;
Ενώ χρησιμοποιούμε συνέχεια εκφράσεις όπως «είσαι γαϊδούρι»,«έχει γαϊδουρινή υπομονή», ξέρουμε τίποτε περισσότερο γι αυτό; Μήπως τελικά είναι ένα παρεξηγημένο και άγνωστο σε εμάς ζώο;
Για χρόνια δούλεψε δίπλα στον άνθρωπο της υπαίθρου, κουβάλησε, υπόμεινε, στήριξε αδιαμαρτύρητα. Όταν τα μηχανήματα πήραν τη θέση του στη δουλειά, το γαϊδούρι παραμερίστηκε, με κίνδυνο την εξαφάνιση του. Πρόκειται όμως για ένα πολύ ιδιαίτερο ζώο που το  προσπεράσαμε χωρίς να κοιτάξουμε καλύτερα τα χαρίσματα του. Ιδιαίτερα κοινωνικό, έξυπνο, γεμάτο περιέργεια, παιχνιδιάρικο και εντυπωσιακά τρυφερό με τα μικρά παιδιά, το γαϊδούρι μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός σύντροφος.
Τι μπορώ να κάνω στη Γαϊδουροχώρα;
Χαλάρωση μέσα στη φύση: Μέσα σε συστάδες από αμυγδαλιές και αγριελιές, απέναντι από την μεγάλη αυλή του στάβλου, υπάρχει το καθιστικό μας.
Μεγάλα μακρόστενα τραπέζια και χρωματιστά παγκάκια, θα σας φιλοξενήσουν και θα μπορέσετε να απολαύσετε τη φύση και τη θέα των γαϊδουριών και της καθημερινότητάς τους. Εμείς προσφέρουμε καφέ και τσάι, αλλά μπορεί ο καθένας να φέρει ό,τι άλλο θέλει, βρώσιμο ή πόσιμο.
Γνωριμία με το γαϊδούρι: Είναι η απαραίτητη εισαγωγή για να μπει κανείς το πνεύμα της Γαϊδουροχώρας. Μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση θα μάθετε τα πάντα για την προέλευση, την φυσιολογία, τις ανάγκες, την ιστορία του ζώου, ενώ θα γνωρίσετε από κοντά τα γαϊδουράκια μας και τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους, θα παρατηρήσετε τις σχέσεις μεταξύ τους και την συμπεριφορά τους στην αγέλη!
Βασική φροντίδα: Ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε στη πράξη με τη βασική φροντίδα ενός γαϊδουριού. Πώς του φοράμε καπίστρι, πώς χρησιμοποιούμε το ξυστρί, πώς βουρτσίζουμε, πώς καθαρίζουμε τις οπλές, πώς μετράμε το βάρος, πώς ελέγχουμε την υγεία του. Αλλά επίσης ποιά είναι η καθημερινή φροντίδα του στάβλου; Τι χρειάζεται να κάνουμε για να διατηρούμε το χώρο των γαΪδουριών μας όπως πρέπει;
Πρακτική κι εκπαίδευση: Για όσους έμαθαν τα βασικά  και θέλουν να εξελίξουν τις γνώσεις τους ήρθε η ώρα να βουτήξουν πιο βαθιά, στον κόσμο της συνεργασίας  και της εμπιστοσύνης.  Μικροί και μεγάλοι μπορούν να δοκιμάσουν πώς είναι να οδηγείς με το σχοινί κάνοντας σλάλομ ή να περνάς εμπόδια παρέα με έναν τετράποδο φίλο με μεγάλα αφτιά! Τα παιχνίδια είναι απόλαυση για ανθρώπους και ζώα αλλά την πιο μεγάλη χαρά τη δίνει το αίσθημα συνεργασίας που αναπτύσσεται και η ικανοποίηση από την επίτευξη των στόχων που μπαίνουν.
Βόλτα στα μονοπάτια: Στην πλαγιά του λόφου εκτείνεται η περιοχή των μονοπατιών. Ανάμεσα σε ελιές και θυμάρι τα μονοπάτια διαγράφουν διαδρομές με πολλές διακλαδώσεις σε ένα τοπίο χαρακτηριστικό της ελληνικής υπαίθρου. Κάθε απόγευμα τα γαϊδουράκια βγαίνουν ελεύθερα στο λόφο, βόσκουν, παίζουν, τρέχουν. Είναι μια μοναδική εμπειρία η περιπλάνηση ανάμεσά τους.
Κρυμμένος θησαυρός: Παιχνίδι για τα παιδιά (και όχι μόνο) μέσα σε όλο το κτήμα. Ο θησαυρός φυσικά δεν μπορεί παρά να είναι   κάτι σχετικό με τα γαϊδούρια. (Το παιχνίδι οργανώνεται όταν υπάρξει ο κατάλληλος αριθμός συμμετοχών).
Επιτραπέζια παιχνίδια – καλλιτεχνική έκφραση: Παιδιά και   μεγάλοι μπορούν να παίξουν το δικό μας επιτραπέζιο Memory (από φωτογραφίες των ζώων μας), να συμπληρώσουν τα γαϊδουροκεντρικά κουίζ και σταυρόλεξά μας ή να ζωγραφίσουν την εμπειρία τους στη Γαϊδουροχώρα!
 Άλλες δράσεις: Βόλτα μαζί με τα γαϊδούρια και πικ νικ στο κοντινό δάσος. Πορεία για εξερεύνηση παλιών μονοπατιών, ιδιαίτερων διαδρομών και ιστορικών μνημείων που βρίσκονται στην πεδινή γύρω περιοχή ή πάνω στον Υμηττό. Ολοήμερη εκδρομή και πικ νικ στον Υμηττό μαζί με τα γαϊδούρια. Οργάνωση κάποιου event (πχ. γιορτής γενεθλίων). Δράσεις για άτομα με αναπηρίες. Ξενάγηση γνωριμίας, συμμετοχή στη καθημερινή φροντίδα και την εκπαίδευση, παιχνίδια και βόλτες στο κτήμα, χαλάρωση και πίκνικ στα υπαίθρια καθιστικά!
Επισκέψεις ιδιωτών κάθε Κυριακή 11.00πμ – 16.00μμ
Πληροφορίες:
19400 Κορωπί
Θέση Μπουρμπουτσάνα
(μεταξύ των οδών Αγ. Γεωργίου και Μακεδονίας)
Τηλ. 6944 616160
http://gaidourohora.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου