Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 3ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 27-3-2017

                    ΟΜΙΛΟΣ  ΦΘΙΩΤΩΝ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ  ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
                    3η ΓΙΟΡΤΗ ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 27/3 ΕΩΣ 9/4 2017
                 ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ  ΛΑΜΙΑΣ (ΕΓΚΑΙΝΙΑ 27-3-2017)

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.....

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων σας καλωσορίζω στην 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου, διάρκειας 2 εβδομάδων μέχρι 9 Απριλίου, γιορτή που διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, σ΄αυτή τη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα της «Αρχαίας Αγοράς», με τα σωζόμενα τείχη της παλιάς Λαμίας του 4ου αι. π.χ. , χώρος όπου ανθούσε η λαμιώτικη δημοκρατία.

     Σχεδόν όλοι παραδεχόμαστε ότι,  της οικονομικής κρίσης, προηγήθηκε η κρίση αξιών. Διέξοδο και λύση σ’ αυτή την οικονομική και ηθική κρίση θα δώσει ο πολιτισμός. Ο πολιτισμός μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και προοπτικής, να απελευθερώσει και να κινητοποιήσει όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων, οι οποίες θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στην εξέλιξη, στην προκοπή και στην αξιακή ανάταση, θέση αντάξια της ιστορίας της.
     Μια παράμετρος του πολιτισμού είναι και το βιβλίο. Το βιβλίο φωτίζει το νου, τον δραστηριοποιεί, τρέφει την ψυχή και θερμαίνει το συναίσθημα. Μας ενώνει με το παρελθόν και μας ανοίγει την πόρτα του μέλλοντος. Είναι το εργαλείο με το οποίο δουλεύεται ο πολιτισμός στο εργαστήρι του χρόνου. Βιβλίο σημαίνει παιδεία.
     Η σημερινή γιορτή που εγκαινιάζουμε δεν αναφέρεται γενικά στο βιβλίο, αλλά στο φθιωτικό βιβλίο. Υπάρχουν Φθιωτείς με πλούσιο συγγραφικό έργο σε όλα τα επίπεδα. Λογοτεχνικό, ιστορικό, λαογραφικό, επιστημονικό.
Στόχος της 3ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου είναι η ανάδειξη και η προώθηση του Φθιωτικού Βιβλίου, καθώς και η αξιοποίηση των πνευματικών ανθρώπων της Φθιώτιδας.

Η 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου περιλαμβάνει :
Α) Παρουσιάσεις νέων βιβλίων και νέων Μελών
Β) Παρουσίαση Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Λαμιέων , με υπεύθυνο τον Ιάσονα Κοντογιάννη
Γ) Ποιητικά και μουσικά δρώμενα
Δ) Παράσταση Θεάτρου Σκιών με το Μιχάλη Χατζάκη. Έργο που θα βιντεοσκοπηθεί από την Εφημερίδα των Συντακτών και θα διατεθεί στους αναγνώστες της.
Ε) Αφιερώματα σε Φθιωτείς Λογοτέχνες και Συγγραφείς
Στ) Έκθεση Βιβλίου των Μελών και του περιοδικού μας ΦΘΙΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ.

Ο τελευταίος Φθωτικός Λόγος «Οι Θερμοπύλες στα γράμματα και τις τέχνες» ταξίδεψε για πρώτη φορά και εκτός Φθιώτιδας. Οι Θερμοπύλες ως ένα διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας δεν αφορά μόνο την Φθιώτιδα, επειδή διεξήχθη  η μάχη στις Θερμοπύλες , αλλά αφορά και την υπόλοιπη Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής το παρουσιάσαμε στη Χαλκίδα και στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, αφού ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές ,τους συμμετέχοντες στη Γιορτή και όλους εσάς που είστε σήμερα μαζί μας,  καλούμε  τους συμπολίτες μας, να τιμήσουν με την επίσκεψή τους και την 3η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τους Φθιωτείς συγγραφείς και το αξιόλογο έργο τους.

Σας ευχαριστώ
Κώστας  Τσιαλαφούτας
Δάσκαλος – Γεν. Γραμματέας του Ομίλου
Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων

ΥΓ. Την Τετάρτη 29-3-2017 και ώρα 19.30 το νέο μέλος Γιώργος Καλλιώρας  θα παρουσιάσει τη μελέτη του για το γενεολογικό δέντρο των Αινιάνων και θα έχουμε αφιέρωμα στην ποιήτρια Αγανίκη Αινιάν – Μαζαράκη


Η παράσταση Καραγκιόζη με το Μιχάλη Χατζάκη δε θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, αλλά την Πέμπτη 30-3-2017 στην κύρια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης την ίδια ώρα και είναι μόνο για μεγάλους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου