Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 σήμερα...Στις 12:00 η κηδεία της Αικατερίνης Νικ. Φούρλα, στην Πολύδροσο......

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΛΑΛΛΑΣ ."Από καρδιάς Αγιαθυμιά", όπως παλιά.....


"Άκουσα απ' του καλογέρου τη βραχνή  φωνή / ένα  ποιήμα  ευαγγέλιο  σε  περγαμηνή
ιστορία  όταν  μου 'πε βλέμμα της  γιαγιάς / σαν  ριπή στις χαρμολύπες της  μοσχο Αγιαθυμιάς / σαν ριπή στις χαρμολύπες της Ελλάδας  της  γλυκιάς".

Ο Σταμάτης Λαλλάς που πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε τον δίσκο "Από καρδιάς Αγιαθυμιά" με 14 έξοχα τραγούδια , στον οποίο έχει γράψει τους περισσότερους στίχους και τη μουσική, ενώ έχει κάνει και την παραγωγή,  είναι από τις περιπτώσεις μουσικών που συναντάς σπάνια. Ξεκίνησε....
να γράφει τραγούδια πριν ακόμα μάθει να παίζει κάποιο όργανο, πριν καλά καλά αρχίσει να ακούει ο ίδιος μουσική. Σε ηλικία 15 ετών αγόρασε το πρώτο του μπουζούκι και, αν και αυτοδίδακτος, έγραφε συνεχώς τραγούδια. Σήμερα ο Σταμάτης είναι λίγο πάνω από 30 ετών, οδηγός στο τραμ, έχει 4 παιδιά και συνεχίζει να γράφει τραγούδια με το ίδιο μεράκι.


Η κυκλοφορία του δίσκου είχε σκοπό να ενισχύσει την Επιτροπή Μορφωτικής και Πολιτιστικής Υποστήριξης για τα παιδιά της Αγίας Ευθυμίας, του τόπου καταγωγής του Σταμάτη.

Ο ίδιος ως παιδί θυμάται πάντα να αναζητάει τρόπους δημιουργίας. «Το πρώτο μου όργανο ήταν μια μινιατούρα οργάνου, ψεύτικο, σαν αυτά που πουλάνε στους τουρίστες. Το είχα πάρει και το γρατζούναγα και έπαιζα ένα δικό μου τραγούδι», μου αφηγείται ο ίδιος. «Κοντά στα 20 ξεκίνησα να γράφω σε ένα δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι, αλλά τα τραγούδια εκείνα δεν είχαν βέβαια κάποια προοπτική. Δεν ακούγονται», συνεχίζει γελώντας. Ο Σταμάτης από τα 15 άκουγε ρεμπέτικα. Σέμση, Ρούκουνα, Βαμβακάρη. «Ρεμπέτικο από τα γεννοφάσκια μου», όπως διευκρινίζει, ενώ λίγο μετά τα 20 πήγε σε έναν δάσκαλο για να μάθει μπουζούκι. «Δεν στέριωσα ποτέ στη διδασκαλία. Ποτέ δεν μπορούσα να μάθω κάτι με κάποιον δάσκαλο δίπλα μου. Πάντα με απορροφούσε η δημιουργία και στο τέλος τα παράταγα».


Αυτές οι δημιουργίες ήταν που τον κράτησαν και μακριά από τις συναυλίες, αν και έκανε κάποιες μικρές κυρίως στο χωριό του. Ειδικά από τα 25 και μετά (ηλικία όπου παντρεύτηκε) έπεσε με τα μούτρα στα τραγούδια του. Να γράφει καινούργια και να διορθώνει κάποια παλιότερα. Στην πορεία ήρθε στη ζωή του και το έντεχνο, η μουσική του Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου, και επηρέασαν τις μελωδίες του. Και ήρθε και η παραδοσιακή μουσική. Το λαούτο, η λύρα, το σαντούρι. 

Και κάπως έτσι από την παραδοσιακή μουσική και τα έντεχνα στοιχεία ήρθε ο δίσκος «Από καρδιάς Αγιαθυμιά», η ιδέα του οποίου προήλθε από την προσπάθεια του Σταμάτη να στηρίξει το χωριό του και κυρίως να δημιουργηθούν κάποιες ασχολίες για τα παιδιά που μένουν εκεί όλο τον χρόνο.
«Δυστυχώς στην πορεία κατάλαβα ότι δεν πρόκειται να έρθουν χρήματα από τον δίσκο, οπότε αποφάσισα να προσέξω περισσότερο την ποιότητα, ανεξαρτήτως από τα έξοδα, για να βγει τουλάχιστον κάτι καλό. Μετά ήρθε κοντά μου ο Χρίστος Τσιαμούλης και ανέλαβε την ενορχήστρωση και όλα πήραν τον δρόμο τους. Οσον αφορά τη μουσική κατεύθυνση του δίσκου, επέλεξα να μπούμε στον χώρο της παράδοσης, μια παρέκκλιση δηλαδή προς το έντεχνο, αν και ξέρω ότι αυτός ο χώρος είναι εξαιρετικά δύσκολος. Μου αρέσει όμως η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Εγγύηση σε αυτό είναι βέβαια ο Τσιαμούλης, που έβαλε όλη του την τέχνη».


Εμείς διαλέξαμε  και  σας παρουσιάζουμε  τους  στίχους  από τέσσερα  τραγούδια (τι να  πρωτοδιαλέξει  κανένας.. αφού  όλα τα τραγούδια  του  δίσκου είναι  εκπληκτικά !) και  ένα  βίντεο με  απόσπασμα  από το  τραγούδι "Σαν όνειρο Αγιά Θυμιά".

"ΣΤΗΣ ΣΚΛΑΒΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ"

Πάνω "στης σκλάβας το παιδί"
ψηλά σε μία ράχη
οι Ιταλοί μπλοκάρανε  
τον άμοιρο Ασημάκη.

Τον πήραν και τον σύρανε 
καταμεσής στο δρόμο
μπροστά εις την γυναίκα του 
στήσαν το πολυβόλο.

Σ' όσες μπολιάστηκαν γενιές
με  σταυρική θυσία
τα  φυλοκάρδια  βύζαινες 
αχ  μάνα αθανασία.

...............................
..................................


«..Την 8ην Απριλίου 1943, 15 στρατιώται ανήκοντες εις Ιταλικής φάλαγγαν εφονεύθησαν υπό ανταρτών. Χωρίς καμμίαν διαδικασίαν, τα δύο χωριά (Βουνιχώρα και Αγία Ευθυμία) ελεηλατήθηκαν και κατεστράφησαν δια μυδραλιοβόλων και χειροβομβίδων. Δεν εφείσθησαν δε ούτε τους αναπήρους του Αλβανικού πολέμου, ούτε έναν τυφλό γέροντα ηλικίας 90 ετών..»
Απόσπασμα από το βιβλίο«Θυσία της Ελλάδος και Εγκλήματα Κατοχής», Δημήτριος Μαγκριώτης- Αθήναι, αχρονολόγητο

Το CD "Σαν όνειρο Αγιά Θυμιά" , δημιουργήθηκε για τη στήριξη της Επιτροπής Μορφωτικής και Πολιτιστικής Υποστήριξης των παιδιών της Αγίας Ευθυμίας "Νικόλαος Καβάσιλας".

Κεντρική διάθεση 6948787907 - stamatislallas@gmail.com, για παραγγελίες blog.agiathimia.com



Στα 14 τραγούδια του CD τραγουδούν οι Χρήστος Τσιαμούλης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σταυρούλα Δαλιάνη, Χρήστος Τζιτζιμίκα, Ζωή Βεργάκη, Τάσος Σκιαδάς.
Παίζουν μουσική οι Χρήστος Τσιαμούλης, Αργύρης Ντίνας, Απόστολος Βαγγελάκης, Γιώργος Μαρινάκης, Βασίλης Χατζηνικολάου, Ανδρέας Παπάς, Γιάννης Πλαγιανάκος, Στέλλα Βαλάσση, Γιώργος Μακρής, Ηλίας Πιλάλης, Βασίλης Μπακαγιάννης, Κώστας Κοπανιτσιάνος, Μανώλης Μπουνταλάκης, Νίκος Παραουλάκης και Οδυσσέας Στεφανής.
Συμμετέχουν η παιδική χορωδία των εκπαιδευτηριών ιωάννη Τσιαμούλη και η βυζαντινή χορωδία του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βριλησσίων, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χατζηνικολάου.


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ

Σε καλντερίμι μ' άφησε
της ζωής το τρένο
σ' ένα χωριό μαρτυρικό
σε σπίτι ασβεστωμένο
και σε φεγγίτη να γροικώ
άνοιξη να  προσμένω.

Και να οι παιδικές φωνές
στον  κήπο της  καρδιάς  μου
παίζουν γελάνε  τραγουδούν
πετούν απ' τη χαρά τους
σαν  χελιδόνια  έρχονται
και  χτίζουν τη  φωλιά  τους.

Εδώ θα  είμαι  ξάγρυπνος
τα  χνάρια  να  φυλάω
το  νάμα  που  μας  έθρεψε
με  στίχους  να  κερνάω
τ' αγαπημένο μου χωριό
ποτέ να  μην  ξεχνάω.


Ο ΤΣΟΠΑΝΗΣ


Αποσταμένος μου 'ρχεσαι
τσοπάνη μου από πέρα
μ' αστείρευτο χαμόγελο
και σκαλιστή φλογέρα.

Να πάς τα  ζώα  στα  βουνά
πεθύμησες  λιγάκι
που 'χουν οι ράχες χλωρασιά
κι η Λούστρα  το  νεράκι.

Στο Κοκκινάρι στον Αιλιά
η γκλίτσα  θα  βοηθάει
σαν  πας να  μάσεις  στην  κορφή
μια  δυο χεράδες  τσάι.

Ν' ανάβεις  το  κεράκι σου
μεσ' την Αγιά Τριάδα
και  στη  Σωχά  ν' αγνάντευες
της  Ρούμελης λιακάδα.

Και  το  καταμεσήμερο 
που καιν' τα  ξερολίθια
σ' ένα βαθίσκιο έλατο
να  δρόσιζες τα  στήθια.

Να βρείς  μεσ' το ταγάρι σου
φαγάκι απ' την κυρά σου
να  πιείς  και  μια  γουλιά κρασί
τσοπάνη στην υγειά σου.

να  πιώ  κι εγώ  μ'  εσένανε
τσοπάνη στην υγειά σου.


ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Άν δεν ράψεις με το χέρι ή τον αργαλειό
μουσική αν δεν σπουδάσεις σε κρυφό σχολειό
τραγουδάκι δεν γενιέται ούτε υφαντό
το χορό για να  στολίσεις  ή  το  σπιτικό.

Άκουσα απ' του καλογέρου τη βραχνή  φωνή
ένα  ποιήμα  ευαγγέλιο  σε  περγαμηνή
ιστορία  όταν  μου 'πε βλέμμα της  γιαγιάς
σαν  ριπή στις χαρμολύπες της  μοσχο Αγιαθυμιάς
σαν ριπή στις χαρμολύπες της Ελλάδας  της  γλυκιάς.

Από στόμα  στόμα  ήρθε  κάποια  συνταγή
τι χρειάζεσαι αδερφέ μου να γυρίσει η γή
με  αγάπη  και τραγούδια  και  καλή  καρδιά
την  παράδοση  να  στρώσεις να  ζεστάνεις  τον  ντουνιά.
ΠΗΓΕΣ  . greekbooks.gr,   metropolispress.gr,    http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.gr,   διαδίκτυο,   Yutube.

 "Γ"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου