Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Η ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΛΟΥΣΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1911

  Αλίευσε και Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
Η καθόλου άσχημη, άρα ωραία κοπέλα, ονομαζόταν Βασιλική Οικονόμου. 
Τόλμησε να εγκατασταθεί στην πλατεία Ομονοίας δίπλα στο περίπτερο του τραμ, ανάμεσα σε δύο άνδρες λούστρους. Σπάζοντας το άβατο των ανδρών.....

Αμέσως, άρχισε να καθαρίζει και να γιαλίζει τα παπούτσια των περαστικών μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανταγωνιστών της.
«Δεσποινίς-λούστρος»,  έγραψαν με θαυμασμό και συνάμα με απορία οι εφημερίδες της εποχής. «Το πράγμα δεν είνε σύνηθες, όχι μόνον διά τας Αθήνας αλλά και δια πόλεις μεγαλυτέρας και μάλλον προηγμένας εις τα τοιούτου είδους κοινωνικά ζητήματα», εγραφαν τον Μάρτιο του 1911 οι δημοσιογράφοι. 

   Στο ρεπορτάζ  τους σημείωναν ότι, « δεν χρειάζεται μόνον θάρρος και δύναμις θελήσεως διά μίαν γυναίκα – και μάλιστα νέαν και όχι άσχημον- να αποφασίσει  να καθίση εμπρός εις το χαλκοστόλιστον κασελάκι του υποδηματοκαθαριστού, αλλά είναι επίσης απαραίτητος και η ανοχή της κοινωνίας προς το παράξενον τούτο θέαμα».
 Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, η Βασιλική ήταν μια έντιμη κοπέλα που μπροστά στην απελπισία της ανεργίας έστησε το κασελάκι της για να μπορέσει να ζήσει. Και το έκανε με αξιοπρέπεια.
 Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στους λούστρους της Ομόνοιας που έδωσαν αρκετές συνεντεύξεις. Όταν ένας από αυτούς ρωτήθηκε εάν φοβάται τον γυναικείο ανταγωνισμό στην δουλειά, απάντησε γελώντας «μιά γυναίκα δεν μπορεί να με φτάσει σε ταχύτητα. Όσο αυτή θα γυαλίζει ένα ζευγάρι, εγώ θα γυαλίζω τρία. Και θα τα γυαλίζω καλύτερα».   Στο ερώτημα τι θα γίνει εαν και άλλες γυναίκες μιμηθούν τη Βασιλική, έδωσε μια αποστομωτική απάντηση: «Στην Αθήνα υπάρχουν 300 χιλιάδες πόδια. Όσο κι αν πληθύνουν οι λούστροι πάντα θα είναι αρκετά τα πόδια για να ζούμε»!.
http://www.mixanitouxronou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου