ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Translate

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

105 ΕΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΦΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ: Η Ιστορία ενός αιώνα


Χρήστος Μουτσιανάς

 Πρέπει να είναι ο μακροβιότερος άνδρας της Ελλάδας ο Φώτης Κ. Σταματίου ο οποίος γιόρτασε τα εκατοστά πέμπτα γενέθλιά του......
Ο Μπάρμπα Φώτης έσβησε τα 105 κεράκια των γενεθλίων του στο καφενείο ο ΄΄ΔΟΚΙΜΟΣ΄΄ όπου συχνάζει να πηγαίνει μετά την εκκλησία . 


                                      Ετών 105.....

                                                                     ΄΄Ο ΔΟΚΙΜΟΣ΄΄

Ο μπάρμπα Φώτης Κ. Σταματίου γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1912, 7 μήνες πριν τους Βαλκανικούς πολέμους.
Γέννημα θρέμμα της Πολυδρόσου (Σουβάλας) Παρνασσού.  
Η οικογένεια αριθμούσε πολλά μέλη: Τον πατέρα του Κωνσταντίνο που πέθανε στα 50, τη μητέρα του  Παγώνα, πέντε αδελφές και έναν αδελφό (το Μήτσο, τη Μαρία, τη Γιαννούλα, τη Λουκία, τη Σταμούλα και την Παρασκευή).
Ο παππούς του πέθανε σε ηλικία 93 ετών, που για την εποχή του σπάνιο.
Σήμερα 105 ετών ζει με την κόρη του Βιολέτα και διατηρεί διαύγεια πνεύματος.
Αγωνιστής της ζωής, με ήθος, αξιοπρέπεια, ευγένεια και καλή καρδιά.
Πέρασα πολύ δύσκολα αλλά και πολύ ωραία, πιο πολλά ωραία γιαυτό είμαι ευχαριστημένος από την ζωή.
Ο Μπάρμπα- Φώτης, ένας άνθρωπος που δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Ακμαίος, δεν αρνείται τα θρησκευτικά του καθήκοντα και κάθε Κυριακή πηγαίνει στην εκκλησία.....
Όταν ο Πατέρας του πέθανε ο Μπάρμπα Φώτης ήταν 10 ετών και υποχρεώθηκε να σταματήσει το σχολαρχείο, αν και ήταν καλός μαθητής.
Την εποχή εκείνη το Δημοτικό Σχολείο της Σουβάλας είχε 4 τάξεις με 100 μαθητές, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η  Πυροσβεστική. Μετά το Δημοτικό οι καλοί μαθητές συνέχιζαν στο Σχολαρχείο που περιελάμβανε 3 τάξεις και είχε τότε  130 μαθητές και από τα γύρω χωριά, Λιλαία, Καστέλλια, Μπράλλο κλπ. που νοίκιαζαν δωμάτια στη Σουβάλα. Μετά οι μαθητές συνέχιζαν στο Γυμνάσιο της Αμφίκλειας.
Άρχισε λοιπόν στα 10 του να εργάζεται στον αδελφό του (8 χρόνια μεγαλύτερος) και να μαθαίνει την τέχνη του σιδηρουργού, όπως ο πατέρας του, ο Παππούς του και ο προ-Πάππους του.
Στο χωριό την εποχή εκείνη υπήρχε πολύ μεγάλη φτώχια και οι Σουβαλιώτες  ως επί το πλείστον ήταν τεχνίτες, σιδηρουργοί, ξυλουργοί, χτίστες κλπ. Περί τις 55 οικογένειες το καλοκαίρι έμεναν στην Άνω Σουβάλα, 4-5 μάλιστα έμεναν και τον χειμώνα. Στην Άνω Σουβάλα το καλοκαίρι σύχναζαν αρκετοί παραθεριστές από Θήβα, Λαμία Ορχομενό κλπ. και έμεναν σε καλύβες.
΄΄Οι κακοκαιρίες ήταν μεγάλες, το χιόνι αρκετές φορές ξεπερνούσε το ένα μέτρο και οι πλημμύρες πολλές, με μεγάλες καταστροφές. Το 1939, όταν έγινε η πιο  μεγάλη πλημμύρα, εγώ δούλευα στον Ορχομενό΄΄.
Στο παρακάτω βίντεο ο Μπάρμπα Φώτης , μας διηγείται πως ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του σιδηρουργού και να δουλεύει μόνος του.

Μας περιγράφει με εντυπωσιακές  λεπτομέρειες τη διαδικασία από την κατασκευή μέχρι την πώληση.Η γυναίκα του Γεωργία έφυγε από την ζωή πριν από 20 χρόνια.
Πολλά γλέντια γίνονταν στις αποκριές, σχεδόν όλη την εβδομάδα με νταούλια και καραμούζες.
Η εκκλησία ξεκίνησε το 1924.
Μαθητές πηγαίναμε και καθαρίζαμε τις πέτρες για να κάνουν τα θεμέλια.
Στο παρακάτω βίντεο ο Μπάρμπα Φώτης διηγείται  όσα έγιναν στην κατοχή.

Τον έπιασε το παράπονο όταν η αδελφή του Γιαννούλα, παντρεμένη στο Κηφισσοχώρι, με 4 παιδιά, ήρθε και του είπε πως δεν είχε να τους δώσει φαγητό.Μεγάλο ήταν το πρόβλημα που υπήρχε στο χωριό με το ρέμα από την κορυφή του χωριού ως την άκρη, την καναπίτσα .
Όταν ήταν πρόεδρος ο Αθανάσιος Λιάρτης το 1927 ( μόνο 6 μήνες), ξεκίνησε από κάτω να το σκεπάζει. Πέθανε όμως και το έργο σταμάτησε στου Διαμαντώνη  (σημερινό πέτρινο).
Την αποπεράτωση έκανε ο Στάθης ο Γεωργούσης που ήταν Γενικός Διευθυντής Δασών που ήταν και ο μόνος που έκανε πολλά έργα στο χωριό ( μέχρι και βρύσες για τους κτηνοτρόφους).
Όταν έπεσε ο Παπανδρέου έφυγε και αυτός και τα έργα σταμάτησαν.
Στην ερώτησή μας τι έκανε και πως δικαιολογεί την μακροβιότητά του, η απάντησή του απλή .
΄΄ Ότι έκαναν και οι άλλοι έκανα κι εγώ, απέφευγα το αρνί που το έτρωγα το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και σε γιορτές!!!!, έπινα κρασί, όχι άλλα ποτά, και έτρωγα όσπρια, χόρτα.
Τσιγάρο κάπνισα μόνο για λίγο στην Αλβανία.
Στη ζωή μου δεν αρρώστησα, μόνο ένα κρυολόγημα πριν 10 χρόνια.
Στη ζωή μου έκανα βαριές δουλειές, όπως του αγρότη και του σιδηρουργού.
Θυμάται και άλλους που πέρασαν το 100, Ηλ. Χαλβατζής (102 -103), Χρ. Κολοκύθας περίπου 100.

Στο σιδηρουργείο δούλευα μέχρι του 2006, (95 χρονών).
Άρχισα να μην βλέπω πολύ καλά και μέχρι το 2009 (98 χρονών) έφτιαχνα εργαλεία που δεν ήθελαν λεπτομέρειες.
Στο τέλος ο Μπάρμπα Φώτης προσφέρθηκε να μας δείξει το καμίνι του το οποίο μάλιστα ήθελε να το ανάψει.


Γυρίσαμε στο δωμάτιο και το μάτι του πήγε στην φωτογραφία της εγγονής του Ειρήνης.


Τον είδαμε να δακρύζει.
Τον ρωτήσαμε και πήραμε την απάντηση ΄΄ Είναι από χαρά και όταν έρχεται από την Αθήνα έρχεται κατευθείαν εδώ να με αγκαλιάσει, είναι η ζωή μου΄΄
Πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο, να την βοηθήσει ο Θεός να βρει μια καλή δουλειά.


Ευχαριστούμε την κόρη του Βιολέτα που βοήθησε σημαντικά….. 

Στην .....ρούγα με τον Τάσο Αναστασίου


Εφέτος τα χιόνια ήταν αρκετά και ο Μπάρμπα Φώτης ξεχιονίζει....


   .......και τα ξύλα για το τζάκι.....


Το 2004 σε ηλικία 92 χρονών εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά, στο Μπλέ τζαμί, στο τοπ καπί, στο Φανάρι, βόλτα στο βόσπορο, αλλά και  .......oriental shows με χανούμισες.
14 σχόλια:

 1. Πολλά - πολλά σηγχαρητήρια στο μπλογκ. Η ενημέρωση και τα θέματα που μπαίνουν μας έχουν κάνει να είμαστε μόνιμοι επισκέπτες του. Απίθανη παρουσίαση του θέματος για τον μπαρμπα Φώτη. Μπράβο παιδιά συνεχίστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ Χρήστο,
  πολλά πολλά συγχαρητήρια και από μένα.
  Η δουλειά που έκανες με τη σημερινή σου ανάρτηση είναι μοναδική και θα τη ζηλεύουν πολλοί ιστορικοί της προφορικής ιστορίας.
  Αναδεικνύεις τον τοπικό πολιτισμό της Σουβάλας, συμβάλλεις στην αποτύπωση πολιτισμού, που είναι ακριβώς η δράση των ανθρώπων και η καταγραφή των έργων τους.
  Περνάς στην αθανασία τον αιωνόβιο μπάρμπα Φώτη, μια μορφή εμβληματική του μόχθου και του ήθους, για τα οποία ευλογήθηκε απλόχερα από τον Δημιουργό του με τη διαύγεια του νου. Τον ζηλεύουμε ακριβώς για αυτό το τελευταίο που δίνει νόημα στα χρόνια του, ποιος, αλήθεια, εύχεται για χρόνια πολλά α-νόητα;
  Αγαπητέ Χρήστο, έχεις καταφέρει με το ιστολόγιό σου να είσαι η παγά λαλέουσα της ιστορίας της Γούρνας, ο φωτογράφος των φυσικών καλλονών της (εκείνη η ανάρτηση με την Αλεγούσα σε ώρα βρυχηθμού χρήζει ιδιαίτερων ευχαριστιών), ο ιστοριογράφος της.
  Χρόνια πολλά, καλά και συνετά με ευβουλία στον μπάρμπα Φώτη και σε σένα το ίδιο!
  Με χαιρετισμούς
  Παναγιώτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παναγιώτα. Απλά .....ένα μεγάλο ευχαριστώ!!!!!!!!!!!
  Χρήστος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αλέξανδρος Ι.Β.19 Μαρτίου 2017 - 7:54 μ.μ.

  Επιγραμματικά στο εξαιρετικό Αφιέρωμα και με τον προσήκοντα σεβασμό στο πρόσωπο ..

  ...ζώσα ιστορία της προσωπικής,οικογενειακής,επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων της Σουβάλας μιας άλλης εποχής.
  Ανθρώπων που παρά τις δυσκολίες , τις κακουχίες, τη φτώχεια, την πείνα, τους πολέμους , τα πέτρινα χρόνια έδωσαν ως ξωμάχοι,εμπειροτέχνες οικοδόμοι, τεχνίτες ξύλου και κυρίως σιδήρου συνεχιστές της αρχέγονης τέχνης του Ήφαιστου , τον αγώνα της ζωής με αγνότητα,τιμιότητα,εργατικότητα, καρτερία και αξιοπρέπεια τόσο για την προσωπική και οικογενειακή τους επιβίωση όσο και για την υπεράσπιση των ιερών και οσίων της φυλής και του έθνους όταν κλήθηκαν από την πατρίδα.
  Αυτή τη Σουβάλα βλέπω εγώ στο πρόσωπο του υπεραιωνόβιου αγαπητού μας συγχωριανού μπάρπα-Φώτη και υποκλίνομαι με σεβασμό και δέος ασπαζόμενος την δεξιάν του .
  Μπαρμπα-Φώτη , σου εύχομαι " Βίου συνέχειαν εν υγεία " και σ'ευχαριστώ για τη συγκίνηση που μου προσέφερες με τις σημερινές σου αφηγήσεις .

  Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας

  υ.γ.
  Αγαπητέ bloger, κατανοώ τη δύσκολη θέση που βρέθηκες σε κάποιες στιγμές αυτής της συνέντευξης αλλά πολύ ενδιαφέρον θα είχε, δεδομένης της πνευματικής διαύγειας, της εμπειρίας ζωής και του ορθολογισμού του μπαρμπα-Φώτη να του έκανες την ερώτηση: " πόσο ικανοποιημένος είναι με τα τεκταινόμενα σήμερα στην πατρίδα μας και πώς εκείνος βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα;".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ,
   ΜΠΑΡΜΠΑ ΦΩΤΗ ΕΙΣΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ,ΚΑΙ ΤΙ ΕΥΘΥΝΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?
   ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΞΕΙ ΜΠΗΧΤΗ ΣΤΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,
   ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΟ.

   Διαγραφή
 5. Θερμά συγχαρητήρια και από εμένα "ΠολυδροσοΠαρνασσέ" που είμαι του...εξωτερικού, δηλαδή για να εξηγούμαστε , μένω σε χώρα του εξωτερικού για να μην παρεξηγηθώ από κάποιους που κάθονται στα φτερνιστήρια....

  Κε Βαλάσκα παρακολουθώ τα επώνυμα σχόλια που κάνετε για θέματα που δημοσιεύει
  ο εξαιρετικός και ιδιαιτέρως ενημερωμένος ιστότοπος της περιοχής σας και ξέρετε τι παρατηρώ όχι σχεδον..αλλά πάντα ? Ενώ σας αρέσουν και τα επικροτείτε την μπηχτή στο τέλος την έχετε έτοιμη. Κράτει ..Έλεος !
  Μην τα πολιτικοποιείτε όλα. Έλεος ..Έλεος !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Α..λησμόνησα . Με συγχωρείτε. Ωραίο το άρθρο σας για τον Οδυσσέα Ελύτη. Πολλά συγχαρητήρια !
  Υ.Γ Να περιμένουμε πλήν των κάθε φορά σχολίων σας, για τα οποία προείπα την γνώμη μου και άλλες τέτοιες ανεξάρτητες, σοβαρές και αξιόλογες δημοσιεύσεις εκ μέρους σας στον ιδιαίτερα φιλόξενο "ΠολυδροσοΠαρνασσό" ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ θέμα! Το blog του τόπου μας διακρίνεται ΠΑΝΤΑ. Συγχαρητήρια
  Με σεβασμό κι αγάπη στον Μπάρμπα Φώτη, ολόθερμες ευχές. ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ !!!

  ΜΑΡΙΑ Η...... ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΠΑΡΜΠΑ ΦΩΤΗ! ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΞΑΝΑ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΟΥ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΑΛΕΚΟ,ΜΙΛΑΣ ΠΑΝΤΑ ΟΡΘΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 9. Βρε...καλημέραααα. Αρχίσατε πάλι τη φαγωμάρα? Ή κάνω λάθος ?
  Καλέ αφήστε τον παππού ήσυχο να γεράσει.
  Παππού 150 χρονών να πας και να είσαι καλά .
  Γράψτε βρέ και κανένα ποιηματάκι να φκιάξει λιγάκι το κλίμα . Άνοιξη είναι καλέ. Ανοίξτε τις καρδιές σας.
  Περιμένουμε λοιπόν .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΧΡΗΣΤΟ
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 105 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ
  ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ (ΕΥΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΦΩΤΗΣ).
  ΟΜΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΦΡΑΣΩ ΣΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΟΥΔΩΣΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕ ΑΞΙΕΣ!! ΚΑΜΑΡΩΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΑΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΙΟ ΓΛΥΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ.
  ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΤΕΚΕΙΣ ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.
  ΠΑΤΕΡΑ ΕΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
  ΒΙΟΛΕΤΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αλέξανδρος Ι.Β.20 Μαρτίου 2017 - 3:13 μ.μ.

  Αγαπητέ "ΠολυδροσοΠαρνασσέ " ,
  Σεβόμενος πραγματικά την δύσκολη , κύρια από πλευράς συναισθηματικής φόρτισης ,δουλειά που έκανες για να βγεί αυτό το εξαιρετικό Αφιέρωμα αλλά κυρίως σεβόμενος τον ίδιο τον μπάρμπα-Φώτη δεν θέλω να απαντήσω επί της ουσίας των ΑΝΩΝΥΜΩΝ σχολίων ( 19/3 8:28 μ.μ. & 20/3 08:32 π.μ. ) που ακολούθησαν το δικό μου σχόλιο . Και τούτο γιατί δεν θέλω να καταστεί το Αφιέρωμα ευκαιρία και βήμα έκφρασης αλλότριων και ίσως ανούσιων για την περίπτωση απόψεων και σχολίων .
  Λυπάμαι πραγματικά που η δημοσίευση του δικού μου σχολίου έγινε η αιτία οι συγκεκριμένοι ΑΝΩΝΥΜΟΙ σχολιαστές , προφανώς παρερμηνεύοντας το νόημα των γραφομένων μου , να απαντήσουν με τον τρόπο που απάντησαν .
  Δεσμεύομαι όμως , έτσι , για να μη μείνουν αναπάντητα τα σχόλιά τους , να τους απαντήσω δι’ ανοιχτής επιστολής μου που θα σου αποστείλω να αναρτήσεις . Παρακαλώ δε τόσο τους ίδιους όσο και όποιον άλλον αισθανθεί την ανάγκη να γράψει ή να ειπεί τι , μετά την ανάρτηση του παρόντος σχολίου μου , να μην το κάνει στο χώρο αυτής της ανάρτησης για ευνόητους λόγους. Θα έχουν την δυνατότητα να το πράξουν με τη δημοσίευση της επιστολής μου .

  Ευχαριστώ

  Αλέξανδρος Ι. Βαλάσκας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ελεος.Ο μπαρμπα φωτης δεν ασχοληθηκε με πολιτικα με ιντριγκες και πισωπλατα μαχαιρωματα.ηταν και ειναι φιλησυχος εργατικος δικαιος και αγωνιστης ζωης.αυτο ειναι το μυστικο που ζει πολλα χρονια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πολύ καλή η κίνησή σου αυτή Αλέκο, γιατί οτιδήποτε άλλο, πρώτα θα αδικούσε την εξαιρετική δουλειά του Πολύδροσος Παρνασσού και στην ουσία θα πίκραινε και τον αγαπητό μπάρμπα-Φώτη, στον οποίο θα ευχηθούμε πολλά ακόμα χρόνια καλά, με δυο στιχάκια....
  Σαν έλατο του Παρνασσού, π' αντέχει καταιγίδες
  χιόνια, χαλάζια, κεραυνούς και καμαρώνει ολόρθο
  και δεν το σκιάζει τίποτα, όσο περνούν τα χρόνια,
  έτσι να στέκεσαι και συ, ολόρθος μπάρμπα-Φώτη...

  Να έρχονται οι νεώτεροι και να τους ορμηνεύεις
  πάντα να έχουν στο μυαλό, την όμορφη τη Ζβάλα
  και πως θα κάνουν το καλό, σ' αυτόν εδώ τον τόπο.
  Και πάλι χρόνια σου πολλά, καλά κι ευτυχισμένα....

  Γιάννης Αθ. Λαγός


  ΑπάντησηΔιαγραφή