Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 σήμερα...Στις 12:00 η κηδεία της Αικατερίνης Νικ. Φούρλα, στην Πολύδροσο......

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας - Πυρκαγιές σε καμινάδες τζακιών - Κανόνες ασφαλείας

Με τον ερχομό του πρώτου κρύου στην περιοχή μας η Υπηρεσία μας έγινε δέκτης πολλών κλήσεων για πυρκαγιές σε καμινάδες τζακιών......

Θα θέλαμε να επισημάνουμε στους πολίτες τους παρακάτω απλούς και κατανοητούς από όλους κανόνες ασφαλείας προς ενημέρωση:
-Να καθαρίζετε την καπνοδόχο ανελλιπώς, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για να μη φράζει από τα καπναέρια και τα κατάλοιπα αυτών. Παράλειψη καθαρισμού, προκαλεί ανάφλεξη της καπνιάς (άκαυτων υδρογονανθράκων) μέσα στον καπναγωγό. Αυτή η ανάφλεξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες ζημιές στην εστία, στον καπναγωγό και στην «όλη κατασκευή» του τζακιού. Υπάρχει, επίσης, σοβαρός κίνδυνος για όλο το σπίτι, ειδικά σε σπίτια με ξύλινη στέγη όταν ο καπναγωγός διέρχεται μέσα απ 'αυτή, χωρίς να έχει γίνει σωστή εγκατάσταση μόνωσης με πυράντοχο «αδρανές» υλικό.
-Ελέγχετε την καπνοδόχο για τυχόν φωλιές πουλιών, οι οποίες φράσσουν την καπνοδόχο και εμποδίζουν την απαγωγή του καπνού - μείωση ελκυσμού καπνοδόχου.
-Η εστία σας είναι μια συσκευή η οποία χρήζει προσοχής και σωστής χρήσης. Δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνετε τα όρια και την αντοχή της, καίγοντάς την συνεχώς πολλές ώρες στο μέγιστό της, προσπαθώντας να θερμάνετε πολύ μεγαλύτερους χώρους απ ότι πραγματικά η εστία μπορεί να θερμάνει.
-Μη καίτε καύσιμη ύλη που προέρχεται από ξύλα πατωμάτων, νοβοπάν, σανίδες, βαμμένα ξύλα κ.ά. σαν κύρια καύσιμη ύλη, διότι εκτός από την μόλυνση του περιβάλλοντος με βλαβερά για την υγεία αέρια δημιουργούν και περισσότερα κατάλοιπα στην καπνοδόχο από το κοινό ξύλο.
-Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρά, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κ.λ.π. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
-Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων, χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω σε χαλιά. Μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ και βεβαιωθείτε ότι αυτή έχει σβήσει εντελώς πριν την απόρριψή της.
-Να έχετε πάντα ανοικτή την περσίδα αναπλήρωσης αέρα ή ανοίξτε λίγο κάποιο παράθυρο, ειδικά της κουζίνας, ώστε να υπάρξει αναπλήρωση του αέρα που αφαιρούν απορροφητήρας και τζάκι.
-Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις.
-Πάντα μεταλλική σήτα στο χώρο εμπρός από την εστία.
-Μην αφήνετε ακόμη μικροαντικείμενα, στο πρεβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.
-Να υπάρχει πάντα δίπλα στο τζάκι ένας πυροσβεστήρας.
-Τοποθετήστε έναν ανιχνευτή καπνού-φλόγας στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι (έχει αποδειχθεί σωτήριος σε περιπτώσεις ατυχημάτων όταν όλοι έχουν πάει για ύπνο και το τζάκι δεν έχει σβήσει!) 
Καλό χειμώνα!

Ο Δ/της της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας
Σίμος Ηλία Αποστόλου
Αντιπύραρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου