Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΜΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ Θάλεια Φλωρά- Καραβία: Πολεμικές ανταποκρίσεις από το Βαλκανικό μέτωπο και την Μ.Ασία

Στα ρεπορτάζ και οι ανταποκρίσεις του πολέμου πριν ένα αιώνα δεν κυριαρχούσαν φωτογραφίες και φίλμ. Το μοναδικό μέσον αποτύπωσης και μεταφοράς εικόνων από το μέτωπο, ήταν οι πίνακες ζωγραφικής. .....
Η Θάλεια  Φλωρά  - Καραβία βρέθηκε και ζωγράφισε στο μέτωπο των Βαλκανικών πολέμων. Έργα της παρουσιάζονται από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. 
Η ιστορία της ξεκινά από την Σιάτιστα , άπ όπου ο ιερέας πατέρας μετακόμισε με την οικογένειά του στην  Κωνσταντινούπολη. Η Θάλεια Φλωρά αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και προσπάθησε να σπουδάσει ζωγραφική στο Σχολείο των Τεχνών αλλά το ίδρυμα ...αρνήθηκε να τη δεχθεί επειδή επρόκειτο για γυναίκα. 
Αποφάσισε να ταξιδέψει στο Μόναχο, όπου σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Γύζη και τον Ιακωβίδη, και κατόπιν στο Παρίσι. Από το 1907 και για περισσότερα από τριάντα χρόνια, έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου παντρεύτηκε τον Νίκο Καραβία, εκδότη της ελληνικής εφημερίδας "Εφημερίς". Στην Αλεξάνδρεια, ίδρυσε και διηύθυνε σχολή ζωγραφικής, με σημαντική απήχηση στην τότε ελληνική παροικία.
Κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό στις εκστρατείες του, ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας που εξέδιδε ο σύζυγός της, και απεικόνισε πάμπολλα πολεμικά στιγμιότυπα σε σχέδια με κάρβουνο, κιμωλία και παστέλ.
Τις εμπειρίες της από τα γεγονότα της εποχής εκείνης τις περιέγραψε αργότερα στο βιβλίο της "Εντυπώσεις από τον πόλεμο του 1912-1913: Μακεδονία-Ήπειρος"(Αθήνα 1936). Ακολούθησε επίσης τον Ελληνικό Στρατό στη Μικρά Ασία (1918-1922).
Θάλεια Φλωρά- Καραβία: Πολεμικές ανταποκρίσεις από το Βαλκανικό μέτωπο και την Μ.Ασία
Είναι εκεί που ζωγραφίζει σκηνές απ την καθημερινότητα των ανθρώπων τη ζωή των στρατιωτών, την κοινή εργασία, την ανάπαυλα, το φαγητό, τα νοσοκομεία. Μεγάλο μέρος των έργων της είναι προσωπογραφίες (μέλη της βασιλικής οικογένειας, γιατροί, εθελόντριες, ιερείς, οπλαρχηγοί, στρατιωτικοί, αντάρτες, πρόσφυγες)...
Δείγματα των έργων της (περί τα 100 έργα μικρών στην πλειονότητα τους διαστάσεων) εκτίθενται από αύριο (Τετάρτη 12 Οκτωβρίου) στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση με τίτλο "Μακεδονία- Ήπειρος 1912-1913. Εντυπώσεις από τον πόλεμο" - Σχέδια της Θάλειας Φλωρά -Καραβία από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου" διοργανώνεται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου