Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

«ΤΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ». Η ΠΡΩΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΩΣ ΡΟΦΗΜΑ ΣΤΟ «ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟΝ ΠΑΥΛΙΔΗ» ΤΟ 1852 ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΧΟΝΤΕΣ»

Παρουσιάζει: ο Βίκτωρ Σαμπώ
Το 1842, στη συμβολή των οδών Βύσσης και Αιόλου στην Αθήνα, άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα. Το γνωστό «Γλυκυσματοποιείον Παυλίδου» από τον Σπυρίδωνα Παυλίδη. Το κατάστημα αποτελούσε στέκι για την αθηναϊκή κοινωνία.....

Προσέφερε παραδοσιακά γλυκά, όπως κανταΐφι, μπακλαβά, λουκούμια σε διάφορες γεύσεις, ζαχαρωτά, και τα λεγόμενα «κομφέτα».Το κακάο και τα παράγωγά του, όπως η σοκολάτα, εκείνη την εποχή ήταν ακόμη άγνωστα στους Έλληνες.  

Το 1843 ο Παυλίδης ήθελε να εξελίξει το ζαχαροπλαστείο, το οποίο ήταν πολύ επιτυχημένο και να το εμπλουτίσει με καινούργια προϊόντα. Άρχισε να κάνει ταξίδια στην Ευρώπη και όχι μόνο. Επισκέφτηκε πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Ρώμη, το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και άλλες. Παρακολουθούσε εκθέσεις με νέα προϊόντα και καινοτόμα μηχανήματα. Έτσι, σιγά-σιγά γνώρισε και εισχώρησε στον κόσμο της σοκολάτας.
Η  σοκολάτα ως ρόφημα και η «τσοκολάτα υγείας»  Διαφήμιση του πρώτου ζαχαροπλαστείου »Παυλίδη» στην εφημερίδα »Καθημερινή»
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1852, ίδρυσε το «Εργαστήριον Γλυκισματοποιίου».
Έκοβε το κακάο με το μύλο του καφέ, που είχε εισαγάγει από την Πολωνία, ενώ άρχισε να σερβίρει στο ζαχαροπλαστείο τη σοκολάτα ως ρόφημα. Τα Χριστούγεννα του 1860 ταξίδεψε για ακόμη μια φορά στο Παρίσι. Από εκεί έφερε ένα μηχάνημα παρασκευήςσοκολάτας, χειροκίνητο, με το οποίο παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα υγείας σε ταμπλέτα, που έφερε την περίφημη ονομασία «Τσοκολάτα Υγείας Παυλίδου».
Την επόμενη χρονιά, ο Παυλίδης εισήγαγε ένα μηχάνημα παρασκευής παγωτού, τη γνωστή «παγωτομηχανή», ενώ κάποια χρόνια αργότερα, παρουσιάστηκε στους καταναλωτές και η πρώτη σοκολάτα υγείας με ολόκληρα αμύγδαλα.     Η τεράστια απήχηση της «τσοκολάτας» και η ίδρυση του εργοστασίου  «Παυλίδης» Το κακάο και η σοκολάτα ωστόσο, λόγω του μεγάλου κόστους τους, θεωρούνταν «είδος πολυτελείας», το οποίο μόνο οι εύποροι μπορούσαν να απολαύσουν.

Όσο όμως η παραγωγή μεγάλωνε και τα προϊόντα διαφημίζονταν, οι σοκολάτες έγιναν προσιτές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο Σπυρίδων Παυλίδης λάνσαρε πολλά νέα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η πραλίνα φουντουκιού, ή αλλιώς « μερέντα».
 Μικροί και μεγάλοι λάτρεψαν την «τσοκολάτα» από την πρώτη στιγμή και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Ελλήνων. Η ζήτηση για το νέο αυτό γλύκισμα ήταν πολύ μεγάλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ιδρυθεί το 1876 το εργοστάσιο «Παυλίδη» στην οδό Πειραιώς στα Πετράλωνα, το οποία παρασκεύαζε εκτός από τις σοκολάτες και άλλα προϊόντα, όπως σοκολατίνια και γκοφρέτες. Το 1890 την επιχείρηση ανέλαβε ο Δημήτριος Παυλίδης, γιος του Σπυρίδωνα. Για τα επόμενα χρόνια, η σοκολατοβιομηχανία άλλαζε διαρκώς χέρια. Το 1951 τα ηνία ανέλαβε ο δισέγγονος του Σπυρίδωνα, ο Δημήτριος ο «νεότερος», ο οποίος δημιούργησε και νέα μονάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Το 1974 εισήγαγε για πρώτη φορά τη σοκολάτα γάλακτος «Lacta», τα σοκολατάκια πολυτελείας «Joconda» με ολόκληρο φουντούκι, ενώ το 1981 λάνσαρε τις γεμιστές σοκολάτες και τη μερέντα. Ο «Παυλίδης», του οποίου οι σοκολάτες υγείας κυκλοφορούν και σήμερα με την ίδια συσκευασία, θεωρείται η μακροβιότερη σοκολατοποιία στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και μετάλλια, ενώ είναι και μέλος του ομίλου «Kraft Food Hellas».
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Το Βιβλίο των ελληνικών Ρεκόρ», εκδόσεις «Διόπτρα»... 
http://www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου