Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1943 Το Ολοκαύτωμα της Eπταλόφου (Αγόριανης) του Νομού Φωκίδος.

Οι Γερμανοί, αφού πρώτα καίνε το Κάτω Χωριό (Λιλαία), την μεθεπόμενη (8 Οκτωβρίου 1943) εκδικούνται και την Επτάλoφo (Άνω Aγόριανη). Κάψανε ολόκληρο το χωριό. ......
Από τα 184 σπίτια του κάηκαν τα 146 κι όσοι κάτοικοι του δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν κατεσφάγησαν ή κάηκαν ζώντες, από νήπια αβάπτιστα έως ανήμποροι γέροντες. Από μια και μόνη οικογένεια μαρτύρησαν 7 άτομα. (Μια κόρη 17χρονη, πριν φονευθεί, βιάστηκε από 15 άτομα). Θύματα συνολικά 17.

Ακολουθεί ο απολογισμός σε νεκρούς:
1.Αικατερίνη Ν. Βελέντζα (Κιρκάσαινα)
2. Μαρία Π. Καραπανάγου
3. Πανάγου Ι. Μούκα(γιαγιά)
4. Μαρία Αλεξ. Μούκα(μάνα σύζυγος)
5. Αφροδίτη Αλ. Μούκα (κόρη 17 χρονών)
6. Δημήτριος Αλ. Μούκας (γιος)
7. Αναστάσιος Αλ. Μούκας(γιος)
8. Παναγιώτης Αλ. Μούκας(γιος)
9. (αβάπτιστο)Αλ. Μούκα (κόρη)
10. Ανδρέας Δ. Τούντας (Μπάφας)
11. Ευθυμία Μπαΐρα
12. Ιωάννης Λάζος
13. Ασήμω Αλεξ. Λιάπη (Ζαζάναινα)
14. Ουρανία Ανδρ. Κούτρη
15. Αθανάσιος I. Koφίνης
16. Μαρία Αθαν. Κοφίνη (σύζυγος)

17. Ανδρέας Ευθ. Λάζος (Ανδρίτσος)

Δύο λόγια για τον ηρωικό αυτό τόπο:
Πριν την Επανάσταση του 1821 από τους Τούρκους, λόγω του «ατίθασου» του χαρακτήρα τους σε επαναστατικά κινήματα (η καταγωγή τους από τους Μεγάλους Κομνηνούς της Τραπεζούντας), ξαναμαρτύρησαν αρκούντως για τον εξαφανισμό τους.
Οι μεν Προεστοί τους κρεμάστηκαν στον Αϊ Γιώργη τους στις μεγάλες φτελιές, οι δε «δυνάμενοι να φέρουσι όπλα» (άνω των 14 ετών) εσφαγιάσθησαν και οι υπόλοιποι (γυναικόπαιδα και γέροντες) εξορίσθηκαν στο Αυλάκι του Ζητουνίου Λαμίας) και πέθαναν όλοι τους από ελονοσία. Ένας μόνο γλύτωσε δια της φυγής, ονόματι Κομνηνός ή Κομνάς Τράκας.
Κατά την Επανάσταση του ’21, επειδή 350 Αγοριανίτες συμμετείχαν στην πολιορκία της Ακρόπολης, σε αντίποινα, 73 γυναικόπαιδα αιχμαλωτισθέντα από προδοσία σε σπήλαια του Παρνασσού πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου, της Πόλης και στο Μοναστήρι της Σερβίας.
Στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αγόριανη είχε 12 θύματα. Το 1940 είχε 3 θύματα (Δήμος Ν. Βελέντζας, Δήμος Α. Τράκας και Ασημάκης Μ. Πανάγου). Σήμερα η Επτάλοφος ή Αγόριανη απολαμβάνει τα αγαθά της Ελευθερίας της ευημερούσα με τους 599 κατοίκους της (απογραφή 2001) και την τιμητική επωνυμία της ως «η Ελβετία του Νότου».

lamprakides.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου