Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Δραματική διάσωση στη Γκιώνα τραυματία ορειβάτη


Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 21χρονου στο βουνό της Γκιώνας, όταν βρέθηκε τραυματισμένος για περίπου 24 ώρες, μετά από πτώση σε απότομη πλαγιά πριν την κορυφή του βουνού «Πυραμίδα»......

Για τη διάσωσή του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από την ΠΥ Άμφισσας και την 7η ΕΜΑΚ, που σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να τον απομακρύνει από το σημείο με ελικόπτερο. Μάλιστα ο νεαρός τραυματίας ανέβηκε στο μέσο σωτηρίας του με σχοινί αφού ήταν αδύνατο να προσγειωθεί κάπου και επίσης αδύνατον να μεταφερθεί στα χέρια εγκαίρως αφού ήταν τραυματισμένος στο κεφάλι και στα πόδια.
7EMAK Gkiona11Η περιπέτεια
Η ορεινή περιπέτεια για τον 21χρονο ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα όταν έφτασε από την Αθήνα στη Γκιώνα με έναν φίλο του 52χρονο. Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μόνο την όρεξη για περπάτημα οι δύο φίλοι ξεκίνησαν για μια βόλτα στο βουνό. Ο 21χρονος παρά το γεγονός ότι στο βουνό επικρατούσε ομίχλη, θέλησε να ανεβεί στην κορυφή της Γκιώνας την «πυραμίδα» και άφησε το φίλο του που επιχείρησε να γυρίσει μόνος του στο αυτοκίνητο.
Τελικά κανείς από τους δύο δε βρήκε το δρόμο και από τηλεφώνημα στο τηλέφωνο άμεσης ανάγκης ειδοποιήθηκε η ΠΥ Λιδωρικίου που γρήγορα βρήκε τον 52χρονο καλά στην υγεία του. Από κείνο το σημείο και μετά ξεκίνησε η αγωνία για τον 21χρονο με τους Πυροσβέστες να τον αναζητούν μέχρι που νύχτωσε.
7EMAK Gkiona11Με το πρώτο φως της ημέρας στις έρευνες μπήκαν επιπλέον δυνάμεις από την ΠΥ Άμφισσας με τον ίδιο το διοικητή τους επικεφαλής, τον Αντιπύραρχο Ανδρέα Μωράτη που ειδοποίησε την παλιά του ομάδα την 7η ΕΜΑΚ. Αρχικά το πρωί στο σημείο έφτασε η Κυνοφιλική, ενώ από το μεσημέρι στις αναζητήσεις μπήκαν και οι άνδρες της Ορειβατικής και ο διοικητής τους Αντιπύραρχος, Αντώνης Μίχας.
Ο νεαρός εν τω μεταξύ δεν είχε δώσει σημεία ζωής καθώς στην προσπάθειά του να επιστρέψει μέσα στην ομίχλη, «κρεμάστηκε» - κατά την ορειβατική διάλεκτο - στη θέση «Βλάχη» πάνω από το φαράγγι της Ρεκκάς, σε ένα σημείο στο ύψος του καταφυγίου Καρβούνη για όσους ξέρουν το βουνό.
7EMAK GkionaAΕίχε χτυπήσει στο πόδι και στο κεφάλι καθώς έπεσε από περίπου 10 μέτρα όπου τον βρήκαν περίπου στις 6 το απόγευμα οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ. Είχε περάσει 24 ώρες στην κρύα Γκιώνα με το κοντομάνικο, καθώς ο εξοπλισμός του ήταν ανύπαρκτος και δεν αντιστοιχούσε ούτε σε περιπατητή βουνού! Αμέσως ο κ. Μωράτης ειδοποίησε το αρχηγείο για τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε εναέριο μέσο για την άμεση μεταφορά του στο Νοσοκομείο.
7EMAK Gkiona11Πράγματι σηκώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ελικόπτερο Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κατάφερε να πάρει τον τραυματία από το σημείο που τον ανέβασαν οι διασώστες στις 7.30.

Ήταν ιδιαίτερα τυχερός που ακούστηκαν οι φωνές του, καθώς θεωρείται αδύνατο να άντεχε και 2ηνύχτα στη Γκιώνα με αυτή την ενδυμασία και χτυπημένος. Όποιος έχει περπατήσει τη Γκιώνα, γνωρίζει ότι είναι ένα βουνό με πολλή ομορφιά, και πολλά δύσβατα μέρη τα οποία όμως μόνο με προσοχή και τη σωστή δόση ενέργειας γίνονται μια ευχάριστη περιπέτεια.
7EMAK Gkiona1Δείτε φωτογραφίες από τη διάσωση:
7EMAK Gkiona17EMAK Gkiona17EMAK Gkiona17EMAK Gkiona17EMAK Gkiona17EMAK Gkiona17EMAK Gkiona17EMAK Gkiona17EMAK Gkiona1
ΠΗΓΗ: efthia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου