Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα.....

Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη θα υπάρξει και πάλι μόνον αν εμπνευσθεί και προτείνει ένα ριζοσπαστικό, σαφές, συνεκτικό και καινοτόμο πολιτικό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που, με τη συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας, θα μας βγάλουν από την σημερινή κρίση, αλλαγών που θα αναμορφώσουν το ελληνικό κράτος, την ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα.
Απαιτείται να συνδιαμορφώσουμε το αξιακό πλαίσιο, τους κανόνες και τις νέες πρακτικές που θα μας ενώνουν και θα μας οδηγούν.
Αναγκαίο είναι να καθορίσουμε τις μεγάλες αλλαγές μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με τελικό κριτή τη βάση.
Αντί αυτών, φαίνεται ότι επιχειρήθηκε μια πρόχειρη, βιαστική συγκόλληση, που κατέληξε νομοτελειακά σε διαίρεση.
Είχαμε επισημάνει από πολύ καιρό ότι:
- Απαιτείται δέσμευση του προοδευτικού χώρου σε ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο που απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελληνική κοινωνία και η χώρα, που εξηγεί τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση και περιγράφει το Σχέδιο εξόδου από αυτήν. Ένα πλαίσιο προσανατολισμένο στην ανατροπή του πελατειακού συστήματος, των αδικών και των ανισοτήτων.
- Είναι απόλυτη η ανάγκη δημόσιου διαλόγου, όχι πίσω από κλειστές πόρτες ερήμην των πολιτών, με παράλληλη δέσμευση και εγγύηση των ηγετών του χώρου σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς του εγχειρήματος.
- Όλα μα όλα, διαδικαστικά και οργανωτικά, να προκύψουν από αυτόν τον ανοιχτό διάλογο. Ανοιχτό διάλογο, που θα εγγυάται η συστηματική και σταθερή συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγεσιών του προοδευτικού χώρου.
- Είναι αναγκαίος ο σεβασμός της αυτονομίας προσώπων και πολιτικών οντοτήτων, ως εγγύησης για την επιτυχία ενός εγχειρήματος που συντελείται σε συνθήκες κρίσης και έντασης, αλλά πρωτευόντως, ως εγγύησης της τήρησης αρχών και  αξιών, μακριά από πρόσκαιρες επιδιώξεις και εκλογικούς τακτικισμούς.
- Υπάρχει ανάγκη ιδεολογικού, προγραμματικού και πολιτικού αυτοκαθορισμού της Κεντροαριστεράς, ώστε να είναι σαφές ότι ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος, επιδιώκει την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στην προοδευτική πλευρά του ιστορικού άξονα Αριστεράς - Δεξιάς.
Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε.
Ωστόσο, δεν είναι ούτε πρέπει να είναι αργά να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
Το εγχείρημα αυτό είναι πολυσύνθετο, επίπονο. Η επιτυχία του προϋποθέτει σοβαρότητα, ειλικρινείς προθέσεις, διαυγείς στόχους και διαφανείς διαδικασίες.
Η δημιουργία μιας νέας, μεγάλης και σύγχρονης προοδευτικής παράταξης πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει ευκαιριακούς υπολογισμούς και υποταγή του συλλογικού συμφέροντος σε ατομικές επιδιώξεις ή τακτικές. Αυτήν την αλήθεια πρέπει όλες οι πλευρές να κατανοήσουμε στα επόμενα βήματα της κοινής προσπάθειας.
Αποτελεί πρόκληση, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι επί μέρους δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών προσέρχεται στον διεξαγόμενο διάλογο με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καταθέτοντας τις επόμενες ημέρες τις αρχές, τις ιδέες, το πολιτικό πλαίσιο για μια συμφωνία πνοής. Μόνο μας κριτήριο το συμφέρον της χώρας και οι ανάγκες μιας ισχυρής παράταξης που μπορεί να αποτελέσει μοχλό μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών αλλαγών, με τη συνδρομή μιας κοινωνίας των πολιτών που διαθέτει αυτογνωσία και δημιουργική τόλμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου