Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Έως και 9,6 χιλιόμετρα γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα ωφελούν την υγεία . Αν περπατάμε γρήγορα ή τρέχουμε μισή ώρα ημερησίως, τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολύ μεγάλα.

Μπορεί να ακούγεται εκ πρώτης παράδοξο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αναγκαίο να τρέχετε πολλά χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα για να διατηρηθείτε σε καλή υγεία. Σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση πολλών μελετών....
επί του θέματος, αρκεί να διανύετε εβδομαδιαίως μια απόσταση που δεν υπερβαίνει τα οκτώ ή τα 9,6 χιλιόμετρα και θα δείτε την κατάσταση της υγείας σας να βελτιώνεται σημαντικά.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και εκείνοι οι δρομείς που καλύπτουν μικρές αποστάσεις συνήθως ζυγίζουν λιγότερο, ωστόσο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι συγκριτικά με αυτούς που τρέχουν λιγότερο από οκτώ χιλιόμετρα εβδομαδιαίως ή και καθόλου. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, οι δρομείς που κάλυπταν πάνω από οκτώ χιλιόμετρα εβδομαδιαίως είχαν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, προβλήματα χοληστερίνης, σακχαρώδη διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια, κάποιες μορφές καρκίνου, αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα, πάντα συγκριτικά με άτομα που τρέχουν ακόμα λιγότερο ή δεν τρέχουν καθόλου.

«Φαίνεται ότι οι συστηματικοί δρομείς έχουν τα περισσότερα κέρδη από το τρέξιμο όταν η δοσολογία είναι μικρή», λέει ο δρ Καρλ Λάβι, ιατρικός διευθυντής στο καρδιολογικό κέντρο Οσνερ της Νέας Ορλεάνης και συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.


Ακόμα και η διάνυση μικρών αποστάσεων, από τρία έως έξι χιλιόμετρα τρέξιμο την εβδομάδα, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την αύξηση του σωματικού σας βάρους, κάτι που είναι συχνό στη μέση ηλικία, θα πρέπει να αυξήσετε την απόσταση που τρέχετε αφού η μεγαλύτερη απόσταση συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, η άσκηση σας επιτρέπει να καταναλώνετε και περισσότερες θερμίδες.


Αλλά και όποιος θέλει να γίνει καλύτερος και ταχύτερος δρομέας θα πρέπει να αυξήσει την απόσταση που τρέχει έτσι ώστε να ξεπερνά τα οκτώ χιλιόμετρα ανά εβδομάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο αν στόχος του δρομέα είναι η βελτίωση της κατάστασης της υγείας του. Κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ότι το κοπιώδες τρέξιμο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας την ημέρα μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση των καρδιολογικών προβλημάτων αλλά και των τραυματισμών. Γενικά, ο δρ Λάβι επισημαίνει ότι, με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία που διαθέτουμε, ιδανικά οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να τρέχουμε από είκοσι μέχρι τριάντα λεπτά ή να καλύπτουμε μια απόσταση 2,46 μέχρι πέντε χιλιόμετρα δύο φορές την εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.  ΠΗΓΗ  "THE NEW YORK TIMES"

                              ΚΑΙ ΕΝΑ  ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΕΞΙΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου