Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

"Είμαστε για τα πανηγύρια" - Γράφτηκε από την Λένα Παρασκευά

Γεννημένη σε ένα μικρό χωριό του Παρνασσού (τη Μαριολάτα) ήξερα από μικρή τι είναι τα πανηγύρια και κυρίως τι σημαίνουν για τις τοπικές κοινωνίες. Χαρά, διασκέδαση, κινητικότητα και καλή διάθεση που συνήθως στον τόπο μας συνδυάζονται με μια θρησκευτική γιορτή.....
Τα χρόνια πέρασαν τα πανηγύρια του χωριού άρχισαν και φθίνουν και πάλι τα τελευταία χρόνια να ανθούν όπως σε όλη την ελληνική επικράτεια ενώ όποιος ταξιδεύει ανά την Ελλάδα διαπιστώνει ότι όπου να βρεθεί κανείς και κυρίως το καλοκαίρι ένα πανηγύρι θα στηθεί… Τα Ρουμελιωτικά είναι ξεχωριστά πανηγύρια και έχουν σχεδόν πάντα συγκεκριμένους τραγουδιστές που δεκαετίες τώρα ψυχαγωγούν τους θαμώνες με ιδιαίτερα γνωστά και αγαπητά τραγούδια μέχρι τα ξημερώματα. Πριν λίγες μέρες σε γνωστό πανηγύρι της Βοιωτίας τα όργανα «βαραγαν» όπως λέμε στον τόπο μας, έως τις 9 το πρωί της άλλης μέρας… Βλέποντας κανείς το 2016 αφίσες του Ανδρεά Τσαούση, της Φιλιώς Πυργάκη και πολλών άλλων -η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα 80 χρόνια-, διαπιστώνει την μακροβιότητα των πανηγυριών και άρα την αποδοχή τους από τον κόσμο.
Λόγω του ότι είμαι σε άδεια μητρότητας και αυτό το καλοκαίρι μετά από 23 χρόνια δεν εργάζομαι, κατάφερα να κάνω αρκετά ταξίδια και έτσι να διαπιστώσω ότι τα πανηγύρια καλά κρατούν και μάλιστα τα έχει αγκαλιάσει η νεολαία που ξενυχτά στις πλατείες των χωριών χορεύοντας δημοτικά τραγούδια και δίνοντας ζωή σε περιοχές που τον χειμώνα ερημώνουν. Όμορφα και ξακουστά πανηγύρια γίνονται και αλλού όπως στη Ικαρία (που λόγω της λαοθάλασσας λίγο κουράζουν), στην Πάρο που συνδυάζονται κυρίως με την Εκατονταπυλιανή, στην Θεσσαλία, την Ήπειρο αλλά και την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Σαν τα πανηγύρια της Ρούμελης όμως σπάνια συναντά κανείς και νομίζω «σπουδαία» τα κάνει η απλότητά τους με την μπύρα να πίνετε στο κουτί και το κρέας να τρώγετε «χύμα» στη λαδόκολλα. Τώρα τι κακό έχουν τα πανηγύρια και γιατί βγήκε η φράση «είμαστε για τα πανηγύρια» δεν ξέρω αλλά μιας και ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των πανηγυριών ίσως το διαπιστώσουμε….
Εις το επανιδείν συν-διασκεδαστές
http://lamiastar.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ.
    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ, Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΧΑ.
    ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΚΕΦΑΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΜΗΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ (ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ) ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑΞΑ ΓΝΩΜΗ.(ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΑΛΙ-ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣ ΚΛΑΡΙΝΑ??)
    ΑΝ ΚΑΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΠΣΝΗΓΥΡΙΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ.... ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή