Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το αφορολόγητο μέσω καρτών

Προτείνεται η εφαρμογή του μέτρου για το πεντάμηνο Αυγούστου - Δεκεμβρίου
Μετά και το νομοσχέδιο για τα καπνικά, το οποίο αποδείχθηκε, με το πλήθος των διατάξεών του, ένα «μίνι φορολογικό νομοσχέδιο», .....
σειρά παίρνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες για κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και του e-banking στις συναλλαγές των Ελλήνων φορολογουμένων. Αυτό θα ισχύσει, με βάση τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, μερικώς από φέτος (για 5 από τους 12 μήνες του έτους) και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου, και πλήρως από το 2017. Η λύση των 5 δωδεκατημορίων φέρεται δηλαδή επί του παρόντος να προκρίνεται έναντι της πρότασης για μετάθεση της ισχύος του μέτρου για την 1η Ιανουαρίου 2017, που είναι η δεύτερη επιλογή.
Ουσιαστικά, οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες) θα πρέπει, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης τoυ φόρου που προβλέπει η νομοθεσία, να κάνουν χρήση των καρτών τους κατά το πεντάμηνο Αυγούστου - Δεκεμβρίου 2016. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως από κλάδους όπου έχουν διαπιστωθεί υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, θα πρέπει από τον Αύγουστο να διαθέτουν μηχανές POS.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
- Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Από 1ης Αυγούστου η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο τις αποδείξεις εκείνες οι οποίες προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking). Ειδικά για το 2016, θα γίνουν αποδεκτές από την εφορία και οι αποδείξεις του α' εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά. Για παράδειγμα, για να εξασφαλίσει με βάση το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο το αφορολόγητο όριο κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει κάθε έτος να συγκεντρώνει αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός του μέσω καρτών (δηλαδή 1.000 ευρώ). Ειδικά για φέτος, θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις για τα 5/12 του έτους. Δηλαδή, ο ανωτέρω φορολογούμενος θα πρέπει να έχει αποδείξεις, μέσω καρτών περίπου 416 ευρώ.
- Από το επόμενο έτος, για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
- Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή, για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου που ισχύουν σήμερα (8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.
Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
- Μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και που σχεδιάζεται να ενταχθούν στο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνεται και διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.) καθώς και ακινήτων.
Θάνος Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου