Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Για ένα μέτωπο αγώνα των άνεργων, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, «μπλοκάκηδων» μηχανικών

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών φτάνει σε εκλογική διαδικασία 4 χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές, αντί των 2 καταστατικά προβλεπόμενων χρόνων. Στα χρόνια που μεσολάβησαν ο Σύλλογος απαξιώθηκε πλήρως........
Η λειτουργία του σφραγίστηκε από την τη λογική που διέπει τις κυβερνητικές-καθεστωτικές παρατάξεις που διοίκησαν για δεκαετίες το Σύλλογο. Έτσι έχει μετατραπεί πλήρως σε φυτώριο κομματικών στελεχών, σε έναν εχθρικό μηχανισμό για τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των άνεργων μηχανικών. Οι καθεστωτικές παρατάξεις επέλεξαν το δρόμο της σιωπής, της συνδιαλλαγής και της υποστήριξης των Μνημονίων και των μεγάλων αφεντικών που μας έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης.

Ως αποτέλεσμα, ο Σύλλογος ήταν ηχηρά απών από τις διεκδικήσεις του κλάδου και τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Στις κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων ετών για το ασφαλιστικό μας, η διοίκηση έλαμψε δια της απουσίας της από το ΤΣΜΕΔΕ, το ΕΤΑΑ και το Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίο της Attica Bank από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Με την απουσία της αυτή η διοίκηση του συλλόγου στήριξε ουσιαστικά τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την κρίσιμη βδομάδα του δημοψηφίσματος του 2015, με το «Ναι» και το «Όχι» να έχουν σχηματοποιήσει δυο ταξικά στρατόπεδα στην ελληνική κοινωνία, το προεδρείο του συλλόγου τάχτηκε με το ΝΑΙ, με το «Μένουμε Ευρώπη», με τον ΣΕΒ και τους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ και των δανειστών.

Ο Σύλλογος σιώπησε εκκωφαντικά ακόμα και στα στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν την επιστήμη και τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Για αυτό οι συνάδελφοι όχι απλώς δεν περιμένουν κάτι από τον Σύλλογο αλλά έχουν σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξη του.

Οι φετινές εκλογές του συλλόγου θα διεξαχθούν σε μία περίοδο πολύ κρίσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας φόρτωσε νέα μνημόνια, ψήφισε το σφαγιαστικό «κόφτη» των λαϊκών δικαιωμάτων, το Υπερ-ταμείο γενικής ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου και τον αντι-ασφαλιστικό νόμο, ενώ έχει βαλθεί να ολοκληρώσει όσα δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενες αντιδραστικές κυβερνήσεις. Θέλει να θεμελιώσει ένα διαρκές ευρωμνημονιακό καθεστώς καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ σημαίνει την τήρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και μόνιμα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης. Σημαίνει ακόμα την κατάργηση των δημοσίων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής ενώ τα έργα τύπου ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται σε ασφυκτικά καθορισμένους τομείς, με κριτήρια των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και πάντα με ιδιωτική λειτουργία. Όλα αυτά οδηγούν στην διάλυση του τεχνικού κλάδου, στην επιστημονική απαξίωση και στην κατάργηση της απασχόλησης για χιλιάδες μηχανικούς.

Νέο Ασφαλιστικό

Επιπρόσθετα, το νέο ασφαλιστικό σύστημα εξοντώνει τους αυταπασχολούμενους και μισθωτούς μηχανικούς με μπλοκάκι, με εισφορέςπου ανέρχονται στο εξωφρενικό 39.75% του εισοδήματός τους, ενώ οι περιβόητες «εκπτώσεις» του νόμου μετατράπηκαν σε οφειλές που πρέπει να εξοφληθούν!! Για το σύνολο των ασφαλισμένων (τυπικά μισθωτούς, μισθωτούς με μπλοκάκι και αυτοαπασχολούμενους) ισοπεδώνει τις συντάξεις και τις άλλες παροχές της, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια εργασίας διαμορφώνεται στο 42,8% μειωμένο από 30% έως 40% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Θεσμοθετεί τους 2 πυλώνες ασφάλισης (εθνική σύνταξη και ανταποδοτικό μέρος), ενώ ανοίγει τον δρόμο στα επαγγελματικά ταμεία και στην ιδιωτική ασφάλιση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ στάθηκε απέναντι στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ως «σύμβουλος» του κεφαλαίου και της τρόικας, συναίνεσε σε κάθε μέτρο ενάντια στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και πρωτοστάτησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής από τις εισφορές μας. Στις πρόσφατές κινητοποιήσεις, παρά την ρητορεία του παζάρεψε με την κυβέρνηση συγκεκριμένες «προτάσεις» υπέρ των συμφερόντων αυτών που εκπροσωπεί: Των «ανώτερων» μειοψηφικών στρωμάτων «επιστημόνων» – μεγαλοεργοδοτών και μεγαλομετόχων και όχι τα δικαιώματα της πλειοψηφίαςΠαζάρεψε «λύση» για τις εισφορές στα «υψηλά» εισοδήματα. Διαπραγματεύεται την ίδρυση ιδιωτικού-επαγγελματικού ταμείου (ΤΜΕΔΕ).

Αυτή τη στιγμή:

-                      Πάνω από το 60% των μηχανικών δε μπορούν να καταβάλλουν τις δυσβάσταχτες εισφορές στο Ταμείο, ενώ χιλιάδες μηχανικοί βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και πρακτικά εκτός επαγγέλματος λόγω οφειλών.
-                      Οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι δεν γράφονται στο ΤΕΕ για να αποφύγουν το βραχνά του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, και εκατοντάδες διαγράφονται από τα μητρώα για τον ίδιο λόγο.
-                      Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών άρχισε να στέλνει ειδοποιητήρια σε συναδέλφους και να απειλεί με κατασχέσεις, παρ' ότι τα εισοδήματά τους έχουν εκμηδενιστεί και δεν μπορούν να πληρώσουν.
-                      Τα αποθεματικά του ταμείου καταληστεύτηκαν από το κράτος και την εργοδοσία, από το PSI, ενώ 800 εκατομμύρια έχουν δοθεί ήδη στις ανακεφαλαιοποιήσεις της μαύρης τρύπας της τράπεζας Αττικής.
-                      Στους άνεργους - υποαπασχολούμενους μηχανικούς δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα της ανεργίας, γιατί θεωρούνται Ελεύθεροι Επαγγελματίες, ενώ υποχρεωνόμαστε σε επιπλέον εισφορά 10€/μήνα υπέρ ΟΑΕΔ, για ένα επίδομα ανεργίας που δε δικαιούμαστε!

Όχι στην μοιρολατρία και την αδιαφορία

Όμως δεν μπορεί να καλυτερεύσει η θέση μας με τη μοιρολατρία ή την αδιαφορία. Να πάρουμε τη ζωή και τον αγώνα στα χέρια μας, για να αναστραφεί η κατάσταση στον κλάδο και παντού!

Απέναντι στην κυρίαρχη λογική ότι «όλοι μηχανικοί είμαστε», ότι εργαζόμενοι και εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και μεγαλο-εργολάβοι, έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα, εμείς προτάσσουμε ένα μέτωπο συσπείρωσης των εργαζόμενων μηχανικών που ζούμε από τη δουλεία μας.

Η Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση Πολιτικών Μηχανικών θέλει να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους και ισοπεδώνονται από την ενορχηστρωμένη εκστρατεία της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Θέλουμε να εκφράσουμε:

·     Τους μισθωτούς μηχανικούς στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», που βιώνουμε την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία υπό το φόβο της απόλυσης.
·     Τους απολυμένους χωρίς αποζημίωση, τους απλήρωτους εργαζόμενους, τους «επιδοτούμενους» –voucherάδες, τους μερικώς απασχολούμενους.
·  Τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, που συμπιεζόμαστε από το καθεστώς υποαπασχόλησης και τα «μεροκάματα» από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ενεργειακών πιστοποιητικών για μια «αμοιβή» ελάχιστων ευρώ.
·      Τους μηχανικούς του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που μας συνθλίβουν οι απανωτές μειώσεις μισθών, η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, στο όνομα ενός συρρικνωμένου και «λειτουργικού» δημόσιου και της ιδιωτικοποίησης των πάντων.
·     Τους μεταπτυχιακούς, τους υποψήφιους διδάκτορες, τους διαρκώς καταρτιζόμενους μηχανικούς που ζούνε μέσα στην εργασιακή ανασφάλεια.
·   Τους άνεργους συναδέλφους, το πιο πληττόμενο κομμάτι του κλάδου, δίχως επίδομα ανεργίας, χωρίς προνοιακές παροχές, μονάχα με ασφαλιστικά χρέη.
·    Τους νέους μηχανικούς που αποτελούμε το πειραματόζωο των νέων εργασιακών συνθηκών γαλέρας, η αυτών που είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν.

Όλους εμάς που:

o        εργαζόμαστε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς στην ουσία κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας (μικρής ή μεγάλης).
o    αντιμετωπίζουμε την πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου του μηχανικού στη διαδικασία παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων.
o        διαθέτουμε ανεξόφλητες και τοκογλυφικά προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και δεν μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμα και προσπαθούμε να διαγραφούμε από το ΤΕΕ .
o    καταβάλλουμε Μέση Ετήσια Ασφαλιστική Εισφορά χιλιάδων ευρώ και στερούμαστε αξιοπρεπή και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μας και τα παιδιά μας και βλέπουμε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ - περιουσία των εργαζόμενων μηχανικών - να ληστεύονται από το PSI, την Attica Βank, από το κράτος την εργοδοσία, τις τράπεζες και την χρεομηχανή.

Η Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση, επιδιώκει να παρέμβει στον σύλλογο πολιτικών μηχανικών και στο εργατικό κίνημα, για να μπει η συλλογική διεκδίκηση στην πρώτη επιλογή των μηχανικών που ζουν από την δουλειά τους ενάντια στην υποταγή, στην ανάθεση, στις «κυβερνητικές λύσεις». Για να μπορούμε συνδιαμορφώνουμε κάθε απόφαση και αγώνα με βάση τα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα μας.

Σαν εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί αγωνιζόμαστε για:

·  Να καταργηθεί ο νέος νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό (Κατρούγκαλου) και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που διαλύουν την ζωή μας. Άμεση δραστική μείωση των εισφορών. Να πληρώσουν επιτέλους κράτος, τράπεζες και εργοδότες.
·  Να επιστραφούν, όλων των αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος, οι απώλειες του αποθεματικού από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστηριακό τζόγο. Έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Καταβολή των οφειλόμενων κράτους και εργοδοσίας.
· Να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ.
·  Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων . Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο, διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλους. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, μισθό ή μπλοκάκι) Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
·  Προνοιακές παροχές σε περίπτωση ατυχήματος – ασθένειας. Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα, αξιοπρεπής κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας)
·   Να καταργηθεί το «μπλοκάκι» στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με μπλοκάκι, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας, αλλά και πάταξης της διαφυγής πόρων προς τα ταμεία από τους εργοδότες.
·   Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος
·  Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια, περίθαλψη για όλους τους ανεξάρτητααπό χρέη προς το ταμείο.
· Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Ανατροπή όλων των περικοπών στις συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

Ενιαία Επαγγελματικά Δικαιώματα – Όχι στην αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος

 Η αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος είναι μνημονιακή υποχρέωση και βασική πτυχή της πολιτικής της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την «απελευθέρωση», τις πιστοποιήσεις και την αποσύνδεση πτυχίου -επαγγέλματος!

Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε την διάσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, και την μετατροπή του ΤΕΕ σε πιστοποιήτη αυτής της διαδικασίας. Θέλουμε να συντονιστούμε με τους εργαζόμενους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά και με το φοιτητικό κίνημα για να μην περάσει η λογική του «όλοι εναντίον όλων» μέσα από τη διαδικασία «επαναδιαπραγμάτευσης» των επαγγελματικών δικαιωμάτων, για το ποιος θα πάρει περισσότερα ψίχουλα από τα απομεινάρια της κρίσης. Παλεύουμε για πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα για όλους με βάση το γνωστικό αντικείμενο, και την μη περικοπή επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικά μέσα στην κρίση, που θα έδινε τελειωτικό χτύπημα σε πολλούς συναδέλφους ειδικά στην περιφέρεια.

·   Όχι στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του μηχανικού και στη συνακόλουθη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καμία συμμετοχή στον διάλογο για τα Προεδρικά Διατάγματα στο πλαίσιο του ν.4254/14.
·     Όχι στο μητρώο ιδιωτικών έργων, να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Όχι στους οριζόντιους και κάθετους φραγμούς με εξειδικεύσεις και τάξεις πτυχίων, καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» ή «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».
·  Όχι στη Μπολόνια, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Όχι στους δύο κύκλους σπουδών και τις πιστωτικές μονάδες που μέσω του συμπληρωματικού διπλώματος οδηγούν στην μετατροπή του πτυχίου σε ατομικό φάκελο προσόντων. Όχι στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2013/55/ΕΕ, κατάργηση των νομοθετημάτων που τις ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο.
·    Ενιαίο γενικό πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, το οποίο θα προέρχεται από ενιαίες 5ετείς σπουδές και θα οδηγεί σε πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα με βάση το περιεχόμενο των σπουδών. Καμιά διάσπαση των πτυχίων στη βάση ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων ή εξετάσεων. Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν και για όλους.
·   Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ελάχιστων αμοιβών. Αξιοπρεπείς αμοιβές ανάλογες με τις ανάγκες για όλους τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Δεν δεχόμαστε, εμείς που ζούμε από τη δουλειά μας και παράγουμε τον πλούτο, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Μπορούμε και πρέπει να εναντιωθούμε στην βάρβαρη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην επίθεση του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Αγωνιζόμαστε για:
Ø    Την κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων κυβέρνησης – κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ
Ø     Την απαλλαγή από τη βραχνά του χρέους που αφαιμάσσει την ελληνική κοινωνία και καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε. Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.
Ø    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες, μείωση του χρόνου εργασίας (35ωρο-5ήμερ-7ωρο), Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δικαιώματα, και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.
Ø    Ενάντια στην φοροεπιδρομή του λαϊκού εισοδήματος. Δραστική μείωση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων και γενναία αύξηση της φορολόγησης του πλούτου.
Ø    Να διαγραφούν τώρα όλα τα χρέη των φτωχών και των ανέργων στο κράτος και στις Τράπεζες! Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
Ø    Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα με όφελος για την κοινωνία, για να σταματήσει η λογική των ΣΔΙΤ και οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης.
Ø    Να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και υποδομών. Κατάργηση του Υπερταμειου ιδιωτικοποιήσεων.
Ø    Δημοσία δωρεάν παιδεία – υγεία –πρόνοια.
Ø    Να περιέλθουν οι επιχειρήσεις που καταστρέφονται και εγκαταλείπονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στον έλεγχο των εργαζομένων
Ø    Συντριβή του ναζιστικού φαινόμενου των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού.
Ø  Δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα κόντρα στον κρατικό αυταρχισμό, στον ολοκληρωτισμό και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων

Αυτός ο δρόμος ξέρουμε πως δεν είναι εύκολος. Ξέρουμε πως περνάει μέσα από τη ρήξη και έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι πλέον σαφές πως διαφορετικά δεν γίνεται να αναπνεύσουμε. Και πως για να μπορέσει να σταθεί μια τέτοια πολιτική, χρειάζεται ρήξη και βαθύτερες τομές, όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών, των οποίων τις ανακεφαλαιοποιήσεις έχουμε χρυσοπληρώσει, και την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
στις
 Εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου