Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΚΕΙΝΟ Τ' ΑΣΤΕΡΙ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ - Αριστείδης Βασιλάρης - Φλογέρα με μοναδικό τρόπο! - ΒΙΝΤΕΟ

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, ο Αριστείδης Βασιλάρης. 
Γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Ριόλο του νομού Αχαΐας και κατάγονταν από οικογένεια μουσικών, καθώς ο πατέρας του ήταν δεξιοτέχνης του ζουρνά, ενώ η μητέρα του τραγουδίστρια της δημοτικής μουσικής......

  Ο Αριστείδης Βασιλάρης συνέδεσε το όνομά του με το παίξιμο της παραδοσιακής φλογέρας (έπαιζε και κλαρίνο) και για πολλούς μουσικούς θεωρείται ο μεγάλος δάσκαλος σε αυτό το όργανα, πάνω στη μελωδία του οποίου, βασίστηκε μεταγενέστερα και το ρεπερτόριο του κλαρίνου.
  Ο Βασιλάρης μελέτησε σε τέτοιο βαθμό την παραδοσιακή φλογέρα, που έκανε τη δική του παρέμβαση στην κατασκευή της, ανοίγοντας επιπλέον δύο τρύπες και από έξι που είχε αρχικά τις έκανε οκτώ, δημιουργώντας έτσι μια πλήρη οκτάβα… Παράλληλα, ωστόσο, ανήκει στην κατηγορία των πολύ μεγάλων μουσικών της παράδοσής μας, διότι όντας πολύ εργατικός και επαρκής, ήταν από τους καλύτερους ερμηνευτές του ρεπερτορίου της παραδοσιακής μουσικής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και στον σεβασμό της πρωτότυπης ή παλαιότερης μελωδίας.
Ο Αριστείδης Βασιλάρης συνεργάστηκε με όλους τους σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές του δημοτικού τραγουδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κατέγραψε πολλές συμμετοχές σε ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές και ηχογραφήσεις δίσκων. 

Ο Αριστείδης Βασιλάρης, «έφυγε» από τη ζωή στις 11 Αυγούστου 2013, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη με το έργο και τη διδασκαλία του επί σειρά δεκαετιών. 


 Πηγή: www.musicpaper.gr


Βίντεο: . Βιδάκης
 Κείνο τ' αστέρι το λαμπρό: Αργός σκοπός Ρούμελης

Φλογέρα : Αριστείδης Βασιλάρης
Σαντούρι : Αριστείδης Μόσχος

Δίσκος : Δόμνα Σαμίου ‎– Σουραύλι 
Το 1975 κυκλοφόρησε στη Γαλλία από την εταιρεία Arion, με τίτλο «Les flutes Grecques».










Βίντεο: Γ. Βιδάκης
Ποιμενικός σκοπός Ρούμελης

Φλογέρα : Αριστείδης Βασιλάρης
Βιολί : Αλέκος Αραπάκης



ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΑΡΗΣ [φλογερα] τσαμικο ηπειρωτικο



           ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ - ΦΛΟΓΕΡΑ - ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου