Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ Η" ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ".....ΜΑΣ!!!! "Άιντε εκεί μακριά, μακριά στην Ανδρομέδα /αιντε πίνουν τσίπουρο και τρων λακέρδα..."


...Άιντε εδώ σιμά κοντά δυο μέτρα βάθος/ άιντε λεν πως φυλακίζουνε το πάθος/ άιντε ρίχνουν χώμα με λουλούδια ραίνουν / άιντε και θαρρούν, θαρρούν πως ξεμπερδεύουν....
 Οι στίχοι του τραγουδιού "Ανδρομέδα" τους οποίους έγραψε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου το 1995   και  την  ιστορία  τους,  που θα  σας παρουσιάσουμε εμείς  σήμερα κατάλληλα "φροντισμένη" μαζί και με μια  αναφορά  στο  μύθο του Περσέα και  της  Ανδρομέδας ,   εκτός από το ερωτικό στοιχείο, έχουν.......

και αναφορές σε φανταστικούς κόσμους αλλά και επιστημονική φαντασία.

Το 1995 λοιπόν  κυκλοφορεί τη δεύτερη(η πρώτη του ήταν  "Η Αγία Νοσταλγία') προσωπική δουλειά του, "Στην Ανδρομέδα Και Στη Γη'.

 

Εδώ, ο Παπακωνσταντίνου  μας παραδίδει μια πολύ  συγκροτημένη συλλογή τραγουδιών. Στην  "Ανδρομέδα"  και  γενικά στούς  στίχους  των  τραγουδιών  του  παρελαύνουν θέματα όπως η μετά θάνατον ζωή, η ξενιτιά, ο γάμος, η Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα, ο μοναχισμός, η Στρογγυλή Τράπεζα ενώ κάποια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους και οι εξωγήινοι!  Ο συνθέτης αναλαμβάνει τον κύριο όγκο της φωνητικής ερμηνείας ενώ τον βοηθούν η Μελίνα Κανά και ο Σωκράτης Μάλαμας.
Η ενορχήστρωση,  έχει εμπλουτιστεί με περισσότερα όργανα,  αλλά παραμένει στα πλαίσια του πρώτου δίσκου και χωρίς εξάρσεις.
Το τραγούδι μας διηγείται για ζωή στο κέντρο της γης, για περίεργα όντα που ζουν στην Ανδρομέδα και πίνουν τσίπουρο, για μια παπαρούνα που έχει στόμα και δαγκώνει…
Τα τραγούδια  του  Θανάση  Παπακωσταντίνου  είναι  τραγούδια  για  καλή  παρέα  και  δημιουργούν  μια  μαγική  ατμόσφαιρα  ενθουσιασμού και παρακίνησης  γιατί  όχι  και  για ξέφρενο χορό.
 Άν παρακολουθήσεις συναυλία  ή  παράσταση  από  τον  Θανάση οδηγείσαι  σε  άλλους  κόσμους ,   πραγματικούς  αλλά και  ονειρικούς .
Όλα  του  τα  τραγούδια  μιλάνε  στην  ανθρώπινη  ψυχή . Στις  συναυλίες  του  εκστασιάζεσαι. βγαίνεις  από  τον  εαυτό  σου !
Σε  μια  από  αυτές  τις  συναυλίες  δεν  θα ξεχάσω  ποτέ - αυτό  βέβαια γίνεται σε  όλες- τον  ξεσηκωμό  του  κόσμου και  τους  κυκλικούς  χορούς  που  στήνονται  στο  άκουσμα  της  θρυλικής 
πλέον " Ανδρομέδας" του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΘΑΝΑΣΗ  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ  ΝΑ  ΔΕΙΤΕ  ΣΕ  ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΤΟΥ  "ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΠΑΡΝΑΣΣΟΥ" ΜΕ  ΤΙΤΛΟ " Ο Θανάσης  της  ψυχής μας" ΕΔΩ......





 ΚΑΙ  ΖΩΝΤΑΝΑ  ΣΤΟ  ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΤΟ  2015. ΜΑΖΙ ΤΟΥ Η ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ.





Άιντε μες της γης το πυρωμένο κέντρο
άιντε δυο πουλιά φιλιούνται σ’ ένα δέντρο
άιντε πέφτει λάβα, λάβα απ’ τα φιλιά τους
άιντε και φτερά απολιθωμένα απ’ τα κορμιά τους.

Άιντε εκεί μακριά, μακριά στην Ανδρομέδα
άιντε πίνουν τσίπουρο και τρων λακέρδα
άιντε κάτι όντα περίεργα κι ωραία
άιντε που είναι μόνα και ψάχνουν για παρέα.

Άιντε εκεί ψηλά στην άκαρπη Μελούνα
άιντε φύτρωσε, φύτρωσε μια παπαρούνα
άιντε που `χει στόμα, στόμα και δαγκάνει
άιντε κι όλο λέει πως δεν το ξανακάνει.

Άιντε εκεί βαθιά, βαθιά στα σωθικά μου
άιντε κάτι γίνεται κυρά μου
άιντε χίλια άλογα τυφλά γυρίζουν
άιντε έξοδο ζητάν και μ’ αλωνίζουν.

Άιντε εδώ σιμά κοντά δυο μέτρα βάθος
άιντε λεν πως φυλακίζουνε το πάθος
άιντε ρίχνουν χώμα με λουλούδια ραίνουν
άιντε και θαρρούν, θαρρούν πως ξεμπερδεύουν.


        ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ. Η ιστορία της Ανδρομέδας


Στον δρόμο της επιστροφής του από την Σέριφο, ο Περσέας πέρασε από την Αιθιοπία. Εκεί, αντίκρισε μια πανέμορφη κοπέλα αλυσοδεμένη πάνω σε ένα βράχο, την Ανδρομέδα, κόρη του βασιλιά Κηφέα και της Κασσιόπειας. Η μητέρα της κοπέλας, περήφανη για την ομορφιά της, είχε τολμήσει να ανταγωνιστεί τις Νηρηίδες.


Εκείνες, θυμωμένες, έτρεξαν στον πατέρα τους, τον Ποσειδώνα, για να εκδικηθεί την προσβολή. Ο θεός, οργισμένος, έστειλε ένα φοβερό δράκο που γεννήθηκε από τα αφρισμένα κύματα, για να καταστρέψει την Αιθιοπία. Ο βασιλιάς της χώρας, απελπισμένος, έτρεξε στο μαντείο του Άμμωνα για να ζητήσει βοήθεια.


  «Η κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπειας, η Ανδρομέδα, πρέπει να θυσιαστεί για να σταματήσει η συμφορά» ήταν ο τρομερός χρησμός που έδωσε το μαντείο.
Έτσι, η κοπέλα δέθηκε πάνω στο βράχο για να την κατασπαράξει το θαλάσσιο τέρας του Ποσειδώνα, και εκεί την είδε για πρώτη φορά ο Περσέας. «Θα ελευθερώσω την κόρη σας, αν μου υποσχεθείτε ότι θα μου δώσετε το χέρι της» είπε ο Περσέας στους γονείς της κοπέλας.

 

Έχοντας ακόμα μαζί του τα θεϊκά όπλα που του είχαν δώσει οι Νύμφες, δε δυσκολεύτηκε καθόλου να σκοτώσει το δράκο. Όμως ο Φινέας, αδελφός του Κηφέα, που είχε βάλει σκοπό να παντρευτεί εκείνος την Ανδρομέδα, επιτέθηκε στον Περσέα για να τον εξοντώσει. 


Εκείνος, όμως, χρησιμοποιώντας το κεφάλι της Μέδουσας με το θανατηφόρο βλέμμα, μεταμόρφωσε σε πέτρα το Φινέα και τους στρατιώτες του. Ελεύθερος και με την όμορφη Ανδρομέδα στο πλευρό του, ο Περσέας μπορούσε πλέον να επιστρέψει στη Σέριφο.

"Γ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου