Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Φθιώτιδα: Τα ενοίκια του Ορφανοτροφείου Λαμίας που έκαναν... φτερά και η εμπλοκή της Μητρόπολης Λάρισας

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το Ορφανοτροφείο Αρρένων Λαμίας περνούσε και περνάει δύσκολες ώρες, αφού πολλές φορές δεν είχε χρήματα ούτε για πετρέλαιο και φαγητό.






Την ίδια περίοδο θα έπρεπε να εισπράττει χρήματα, από ενοίκια, της τάξεως του ενός εκατομμυρίου (1.000.000)€.....

Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε, γιατί τα χρήματα τα εισέπραττε η Μητρόπολη Λάρισας, πάρα την δικαστική απόφαση, που έλεγε ότι τα ακίνητα ανήκουν στο Ορφανοτροφείο Λαμίας.
Το θέμα αποκάλυψε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Μιχελής, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε στη βουλή και σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς.
Διαβάστε συνοπτικά την ερώτηση του Θανάση Μιχελή προς τους Υπουργούς Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας και Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Κληροδότημα Ιωάννας Κρίκκη – Ιδιοκτησίας Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας (3766/08-03-2011, Απόφαση Εφετείου)
α) Σύντομο ιστορικό
Στις 3/4/1987 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δημοσίευσε τη διαθήκη της Ιωάννας Κρίκκη κατοίκου Αθήνας (εν ζωή) και με αριθμό απόφασης πρακτικών 1174/1987. Με την ιδιόγραφη διαθήκη της, (συντάχθηκε στις 15/6/1982) η διαθέτης επιθυμούσε μετά τον θάνατό της η περιουσία της να περιέλθει στο δημόσιο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λάρισας (από το 1973 μετονομάστηκε σε “Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Λάρισας”).

Η κληρονομιαία περιουσία της διαθέτουσας περιλαμβάνει: 1) μία εξαώροφη πολυκατοικία στη συνοικία Γκύζη της Αθήνας η οποία αποτελείται από δώδεκα διαμερίσματα, τέσσερα ισόγεια καταστήματα και ένα υπόγειο γκαράζ αυτοκινήτων, 2)ένα οικόπεδο σε συνοικισμό στον Πλαταμώνα 704 τ.μ. και 3) ένα αγροτεμάχιο στον Πλαταμώνα 124 τ.μ.
Μετά την κατάργηση του δημόσιου Ορφανοτροφείου Θηλέων Λάρισας ( με το ΠΔ. 286/1999) η κληρονομηθείσα περιουσία περιήλθε στο Δημόσιο Ορφανοτροφείο Λαμίας (“Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Λαμίας”), με την απόφαση 4159/2008 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το δημόσιο αυτό ίδρυμα υπάγεται υπηρεσιακά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.
Την απόφαση αυτή προσέβαλε με έφεση η Μητρόπολη Λάρισας-Τυρνάβου. Η δικαστική διαμάχη έληξε με την Εφετειακή Απόφαση 3766/8-3-2011 σύμφωνα με την οποία η κληρονομιαία περιουσία της εκλιπούσης Ιωάννας Κρίκκη περιέρχεται στο “Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Λαμίας”
Από τη λήξη της δικαστικής διαμάχης (8--2011) έως σήμερα το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας δεν έχει προσποριστεί κανένα χρηματικό ποσό από τα ενοίκια της προαναφερθείσας ιδιοκτησίας του, τα οποία εισπράττονται από τη Μητρόπολη Λάρισας. Οι διοικήσεις του ορφανοτροφείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες όποτε θέλησαν να ασχοληθούν με το θέμα προσέκρουσαν στην αντίδραση της Μητρόπολης, ενώ μερίδα των ανωτέρω αμέλησε εντελώς τη διερεύνηση του ζητήματος.
β) Τα ερωτήματα προς τους Υπουργούς:
1. Γιατί μέχρι σήμερα, ημέρα υποβολής του συγκεκριμένου ερωτήματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων αλλά και οι διοικήσεις του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας ή Κέντρο Προστασίας Παιδιού όπως έχει μετονομαστεί δεν έχουν φροντίσει για την αποδοχή, καταγραφή και δήλωση της εν λόγω περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προχωρήσει άμεσα η εκμετάλλευση και αξιοποίηση της; Προτίθεστε να ελέγξετε τη διοίκηση του Ορφανοτροφείου Λαμίας; Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε;
2. Ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εισπραχθέντα ενοίκια της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας και Τυρνάβου από το κληροδότημα «Κρίκκη» της τάξεως του ενός εκατομμυρίου (1.000.000)€; Αν ναι, λαμβανομένου υπόψη και του διαρρεύσαντος μακρού χρονικού διαστήματος της αντιδικίας – διεκδίκησης και τις ενδεχόμενες συνέπειες παραγραφών κλπ των όποιων δικαιωμάτων, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την απόδοση του συγκεκριμένου ποσού στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας;
Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχελής Αθανάσιος
πηγή: LamiaReport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου