Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Μονόδρομος η διαφυγή από τον «πελατειακό δήμο»

Παρά την τραγική κατάσταση συνεχίζονται οι «εξυπηρετήσεις» στο δήμο Δελφών
-Δεκάδες αποφάσεις για διορισμό δικηγόρων, παρότι μπορούν να γίνουν συμβάσεις.
-Στο χείλος του γκρεμού έχουν μειωθεί μεν αλλά συνεχίζονται ακάθεκτες οι αναθέσεις.....

Αν και ο δήμος Δελφών βρίσκεται σε οριακό σημείο, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον κακό του εαυτό και να προχωρήσει σε ένα νοικοκύρεμα των αναγκών του με χιλιάδες ευρώ να σπαταλούνται σε δαπάνες αμφιβόλου αναγκαιότητας και αποτελέσματος.
Οι ελεγκτές
Για δεύτερη μέρα την Τετάρτη οι Ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους έκαναν κόσκινο τα οικονομικά του δήμου ελέγχοντας εξονυχιστικά τις υποχρεώσεις που έχει δηλώσει. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο δήμος Δελφών ζήτησε ποσό 2.031.000 ευρώ για χρέη παρελθόντων ετών που αφορούν τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως και 742.000 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ.
Οι οικονομικοί επιθεωρητές ήλεγξαν εξονυχιστικά αυτές τις δαπάνες που έχουν δηλωθεί για να εξετάσουν την αντιστοιχία τους με παραστατικά και διεκδικήσεις. Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα ανακοινωθούν στο δήμο το προσεχές διάστημα.
Στάση πληρωμών
Ωστόσο φέτος για πρώτη φορά ο δήμος δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε καν στοιχειώδη στολισμό και δομές για τα Χριστούγεννα, ως συνήθως γινόταν, με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια των δημοτών.
Ο Δήμος πια, όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηρίξει πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά δεν μπορεί να καλύψει βασικές του ανάγκες.
Αυτό το διάστημα, όποιος προμηθευτής τολμήσει να επικοινωνήσει με την Οικονομική Υπηρεσία για να εξοφληθεί ή έστω να διεκδικήσει μέρος των οφειλόμενων η απάντηση είναι κλισέ. «Έχουμε εντολή να κόβουμε εντάλματα. Πληρώνουμε μόνο καύσιμα και ΕΣΠΑ». Αυτό λένε σε όλους και προφανώς η
απάντηση είναι ενδεικτική της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, αν και ακατανόητη αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν έρθει κάποια χρήματα.
Οι σπατάλες και η πελατεία
Παράλληλα όμως συνεχίζεται το πάρτι των αναθέσεων, οι οποίες αναντίρρητα έχουν μειωθεί αρκετά, αλλά δεν έχουν νοικοκυρευτεί στο βαθμό που επιβάλει η κατάσταση.
Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή ενώ μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά σε πολλούς τομείς προτιμά να συντηρεί την εκλογική της πελατεία. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ που μοιράζονται κάθε χρόνο σε δικηγόρους για να απαντούν – γνωμοδοτούν σε αξιώσεις πολιτών ή να εκπροσωπούν το δήμο σε διοικητικά δικαστήρια. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς ο δήμος σκορπά περί τις 50.000 ευρώ ετησίως σε αμοιβές δικηγόρων, όπως παραδέχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, όταν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με νομικό σύμβουλο ή και με νομική υπηρεσία. Ακόμη και με την εν ισχύ απαγόρευση προσλήψεων δικαιούται να προχωρήσει σε συμβάσεις. Κάτι που όμως δεν κάνει για να μοιράζει τα κονδύλια με προφανείς σκοπούς.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ηλεκτρολογία και τα φαναρτζίδικα. Για πρώτη φορά πάντως και να αυτό πρέπει να καταγραφεί, είδαμε το δήμο να προχωρά σε διαγωνισμό για την προμήθεια ελαστικών και μας εξέπληξε ευχάριστα.
Ο δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος έχει αναγγείλει την διεξαγωγή διαγωνισμού για τα συνεργεία και αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα για το νοικοκύρεμα που απαιτείται.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη κάθε αιρετού να σταθεί πλάι στους ανθρώπους που τον βοήθησαν, αλλά αυτό κάτι από τέτοιες οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να γίνεται εκτεταμένα. Εξάλλου, όλες οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποτυπώνουν την τάση του εκλογικού σώματος για αλλαγή νοοτροπίας, για αλλαγή συστήματος και τρόπου λειτουργίας των φορέων του δημοσίου.
Ο δήμος, όπως και όλοι οι δήμοι, είναι απαραίτητος στην τοπική αγορά γιατί την κρατάει ζωντανή και για να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό προϋποθέτει αφενός ένα καλό συμμάζεμα από τη δημοτική αρχή, αφετέρου και από τους ίδιους τους επαγγελματίες την κατανόηση και τη γνώση της κατάστασης.
Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να αξιώνουν τιμές του 2009 και να βάζουν ατύπως πανωτόκια επειδή θα πληρωθούν μετά από κάποιο διάστημα.
Οι αναθέσεις είναι επιβεβλημένες στις προμήθειες που δεν μπορούν να προϋπολογιστούν ή που προκύπτουν εκτάκτως, όπως μια ζημιά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τα έργα. Εκτεταμένες ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο από φυσικές καταστροφές που προκύπτουν σχεδόν κάθε χρόνο δεν είναι δυνατόν να περιμένουν να αντιμετωπιστούν με διαγωνισμό. Άλλωστε αυτός είναι
και ο λόγος ύπαρξης των αναθέσεων.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι την Τετάρτη 23/12/2015 στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ του δήμου αναρτήθηκαν σειρά αναθέσεων έργων και προμηθειών τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συγκεντρωθεί και να προχωρήσουν με διαγωνισμό. Μόνο η έκδοση σχεδίων - ανθυβόλων του Ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά» έσπασε σε τέσσερις αναθέσεις και δόθηκαν όλες στην ίδια επιχείρηση.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου