Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Οι μεγαλύτεροι επαναστάτες στην ιστορία του κινηματογράφου [βίντεο]

Η φιγούρα του επαναστάτη (με ή χωρίς αιτία) ασκούσε πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία, τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο κοινό: Οι γυναίκες τείνουν να γοητεύονται από τη φιγούρα του «ανυπότακτου» (ή, σε περίπτωση που πρόκειται για επαναστάτρια, από τη δυναμική γυναίκα που αντιμετωπίζει άνδρες επί ίσοις όροις)....
ενώ οι άνδρες ζηλεύουν την εικόνα του άνδρα που δεν υπακούει σε κανόνες, παρά μόνο σε αυτούς του εαυτού του, πολεμώντας την εξουσία.   Ο κινηματογράφος είναι γεμάτος με χαρακτήρες επαναστατών: Από τον «εξυπνάκια» διαστημικό λαθρέμπορο – «κατά λάθος επαναστάτη» Χαν Σόλο (Χάρισον Φορντ) του «Πολέμου των Άστρων» μέχρι τη Furiosa (Σαρλίζ Θέρον) του πρόσφατου «Mad Max» και από τον μηχανόβιο Τζόνι Στρέιμπλερ (Μάρλον Μπράντο) του «The Wild One» και τον αδάμαστο «Σπάρτακο» του Κερκ Ντάγκλας (το διάσημο «I am Spartacus!» έχει γράψει τη δική του ιστορία, ως μια από τις διασημότερες ατάκες του σινεμά), αλλά και τον Τάιλερ Ντέρντεν (Μπραντ Πιτ) του «Fight Club» και τον «Βρώμικο Χάρι» του Κλιντ Ίστγουντ (ο σκληροτράχηλος, αδίστακτος αστυνομικός που δεν υπολογίζει κανόνες στη μάχη του κατά του εγκλήματος), το Ranker συνέταξε για το Playboy μια λίστα με τους 10 μεγαλύτερους επαναστάτες του σινεμά.   Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το ότι λείπουν από τη λίστα οι δύο χαρακτηριστικότερες φιγούρες μηχανόβιων του σινεμά: Ο Ντένις Χόπερ και ο Πίτερ Φόντα στο «Easy Rider», ενώ (σε επίπεδο πατριώτη/ «εθνικού» επαναστάτη) ταίριαζαν στη λίστα κάλλιστα ο Γουίλιαμ Γουάλας («Braveheart») και ο Michael Kohlhaas (σε μια τιτάνια ερμηνεία από τον σκανδιναβικό ογκόλιθο Μαντς Μίκελσεν) του «Age of Uprising: The Legend of Michael Kohlhaas». 



Και φυσικά ο Σκωτσέζος Ρομπ Ρόι («Εις το όνομα της Τιμής»), αλλά και το «Λιοντάρι της Ιρλανδίας»: ο Ιρλανδός επαναστάτης Μάικλ Κόλινς του, γεννημένου για τέτοιους ρόλους, Λίαμ Νίσον. 



...καθώς και ο τηλεοπτικός «Σπάρτακος» (Άντι Γουΐτφιλντ/ Λίαμ Μακιντάιρ), στην κορυφαία (κατά την ταπεινή μας άποψη) επική/ ηρωική σειρά των τελευταίων ετών. 



Αλλά επειδή δεν είναι σωστό μια τέτοια λίστα να μην έχει μέσα ελληνικό στοιχείο, να θυμηθούμε και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με τον Παπαφλέσσα (του Δημήτρη Παπαμιχαήλ). 


Πηγή: Κώστας Μαυραγάνης (huffingtonpost.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου