Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Το πανέμορφο σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς στην Βάριανη Παρνασσού

Η Νεραϊδοσπηλιά βρίσκεται στην πλαγιά του Παρνασσού, στη μέση ενός απόκρημνου βράχου, έξω από το μικρό χωριουδάκι της Βάργιανης. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του βουνού, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών......
Στη Νεραϊδοσπηλιά οδηγεί μονοπάτι από τη Βάργιανη, που περνάει μέσα από καταπράσινα τοπία με απέραντη θέα. Η είσοδος του σπηλαίου φτάνει τα πέντε μέτρα περίπου σε ύψος και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από μακριά.
Σύμφωνα με τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής, στο πανέμορφο σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς κατοικούν οι Νεράιδες του Παρνασσού. Οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί της σπηλιάς δεν μπορεί παρά να έχουν δημιουργηθεί από αιθέρια πλάσματα που απολαμβάνουν την ομορφιά και την αξία της. Στην πραγματικότητα βέβαια, οι περίτεχνοι σχηματισμοί της Νεραϊδοσπηλιάςείναι δημιούργημα της φύσης και των υπόγειων υδάτων που έρεαν κάποτε στο σπήλαιο. Το έδαφος έχει διαβρωθεί με τρόπο μοναδικό, σχηματίζοντας αμέτρητα φιδίσια αυλάκια.
Η Βάργιανη απέχει από την Γραβιά επτά χιλιόμετρα και από το χωριό ως τη Νεραϊδοσπηλιά οδηγεί το αρκετά βατό μονοπάτι.
"Η Βάργιαννη είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Φωκίδας σε υψόμετρο 890 μέτρων και με πληθυσμό 83 κατοίκους. Το χωριό είναι γνωστό από την μεγάλη μάχη (14 Σεπτεμβρίου 1824) που έληξε με νίκη των Ελλήνων και συντριβή των Τούρκων. Ανέδειξε τους ανδρείους αγωνιστές του 1821 Καπετάν Λιάπη και Νίκο Μπαλαούρα, ενώ 20 Βαργιανίτες πήραν μέρος στην Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, της Αγία Παρασκευής στον ομώνυμο καθεδρικό ναό. Σήμερα αποτελεί παραδοσιακό οικισμό με πέτρινες κατασκευές. Αξιοθέατο της περιοχής είναι η Νεραϊδοσπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Διοικητικά ανήκει στην ΔΕ Γραβιάς του Δήμου Δελφών.
















Οι φωτογραφίες είναι από το fb ΄΄ Φωτογράφοι Φωκίδας΄΄

1 σχόλιο:

  1. Επίσκεψη 3/09/2017
    Καταπληκτικό δημιούργημα της Φύσης.
    Συγχαρητήρια σε όσους έκαναν την Σήμανση.
    Διαδρομή απο Δροσοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή