Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Μέτρα προστασίας απ' τους κεραυνούς, πριν και κατά τη διάρκεια της καταιγίδας

Γεώργιος Οικονόμου
Αναφέρουμε τα πιο σημαντικά μέτρα προστασίας απ' τους κεραυνούς, πριν και κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, τα οποία αφορούν όλους μας και πρέπει να τα εφαρμόζουμε:....


*Βρισκόμενοι στο σπίτι:

Δε μιλάμε ποτέ με ενσύρματο τηλέφωνο (παρά μόνο με κινητό σε ανάγκη), δεν κάνουμε ποτέ λουτρό και δεν αγγίζουμε μεταλλικά αντικείμενα ή ηλεκτρικές συσκευές (τις οποίες αποσυνδέουμε).

*Ευρισκόμενοι στο αυτοκίνητο:

Δεν προσπαθούμε ποτέ να κινηθούμε μέσα σε καταιγίδα, αλλά σταθμεύουμε στην άκρη του δρόμου και παραμένουμε εκεί μέχρι να σταματήσουν τα φαινόμενα. Κλείνουμε τα τζάμια και δεν αγγίζουμε μεταλλικά αντικείμενα αυτοκινήτου. Κλείνουμε τη εξωτερική κεραία. Στεκόμαστε μακριά από δέντρα ή άλλα αντικείμενα που ενδεχομένως κινδυνεύουν να πέσουν πάνω μας.

*Ευρισκόμενοι σε εξωτερικό χώρο

Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο (δεν αγγίζουμε μεταλλικά μέρη). Δεν κρατάμε ομπρέλα (ανοιχτή ή κλειστή) ή μεταλλικά αντικείμενα.
Προστατευτευόμαστε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είμαστε μέσα σε δάσος.
Ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Όχι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Απομακρυνόμαστε από μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνόμαστε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είμαστε μέσα στη θάλασσα βγαίνουμε αμέσως έξω πριν καν ξεσπάσει η καταιγίδα, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ακόμη κι αν ο κεραυνός πέσει στη θάλασσα σε απόσταση από μας, καθόσον το νερό είναι καλός αγωγός του ρεύματος.

Τέλος ευρισκόμενοι σε μια επίπεδη έκταση και μην μπορώντας να αντιδράσουμε διαφορετικά, κάνουμε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την επιφάνεια του σώματός μας και την επαφή μας με το έδαφος) και πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχουμε επάνω σας. Αν έχουμε κινητό το απενεργοποιούμε. Δεν πρέπει να κλείνουμε κύκλωμα.


Arahovameteo Arahova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου