Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Συνεχίζει δικαστικά να διεκδικεί την αύξηση των τελών: Στο ΣτΕ κατά της ακύρωσης τους

-Σε νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ αναθέτουν την υπόθεση. –«Μου παραχωρήθηκαν οι αποδείξεις ότι κλήθηκαν όλοι νομίμως στη συνεδρίαση», αποφάνθηκε ο δικηγόρος κ. Αναγνωστόπουλος, αλλά το άρθρο 152 ακύρωσε την απόφαση επειδή δε συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι  παριστάμενοι πρόεδροι .....

 Ακάθεκτος συνεχίζει ο δήμος να διεκδικεί την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που επεβλήθη για να καλύψει το κενό που δημιούργησε η μεταφορά των απορριμμάτων στη Λαμία και τη Λειβαδιά.

Για άλλο λόγο ακυρώθηκε η απόφαση και για άλλο  γνωμοδοτεί ο δικηγόρος
 
 
Σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που ελήφθη την Τετάρτη και μετά από εισήγηση του δικηγόρου κ. Νίκου Αναγνωστόπουλου, ο δήμος θα προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του άρθρου 152, καθώς υποστηρίζει ότι του δόθηκαν νόμιμα αποδεικτικά ότι κλήθηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην εν λόγω συνεδρίαση. 
Ωστόσο, η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 ήταν απορριπτική επειδή οι παριστάμενοι πρόεδροι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, επιχείρημα στο οποίο δεν απαντά η εισήγηση του δικηγόρου.
Αναλυτικά, στο απόσπασμα της εισήγησης που δημοσιεύεται στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ σημειώνονται τα εξής:
«… Μου τέθηκε από τον Δήμο Δελφών το κάτωθι παρατιθέμενο ζήτημα επί του οποίου κλήθηκα να γνωμοδοτήσω εάν είναι αναγκαία η όχι η προσφυγή στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια προς επίλυση του θέματος. Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. 385/2014 επαρκώς αιτιολογημένη, κατά την άποψή μου, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Δελφών αποφασίστηκε η αύξηση των ανταποδοτικών τελών του εν λόγω Δήμου ώστε να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς των αστικών στερεών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Λιβαδειάς και Λαμίας. Κατόπιν η κρίσιμη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κοινοποιήθηκε αρμοδίως στη ΔΕΗ ΑΕ (και τον εναλλακτικό πάροχο ενέργειας) για να ενημερωθεί για την αλλαγή των συντελεστών των επιβαλλόμενων τελών. Όμως η ανωτέρω απόφαση προσεβλήθη ενώπιον του Γενικού Γραμματέα από τους αιρετούς κκ Παναγιώτη Ταγκαλή και Ανδρέα Σολδάτο. Αμφότερες οι προσφυγές απερρίφθησαν με την υπ’ αριθμ. 275/23111/13.03.2015 απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, η οποία επικύρωσε τη νομιμότητα της ελεγχόμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δελφών. Εν συνεχεία, οι ίδιοι ανωτέρω αιρετοί προσέφυγαν ενώπιον της Επιτροπής του ά. 152 Ν. 3463/2006 ζητώντας την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 275/23111/13.03.2015 απόφασης του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Έτσι, μετά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής την 15.05.2015 εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 7/14/2015 απόφασή της με την οποία ακυρώθηκε η ελεγχόμενη απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και συνακόλουθα η απόφαση περί επιβολής πρόσθετων τελών του δημοτικού συμβουλίου δήμου Δελφών. Η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής έκανε δεκτό ότι η ελεγχόμενη απόφαση δεν είναι νόμιμη καθώς δεν ελήφθη υπόψη ότι δήθεν κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν κλήθηκαν να παραστούν τέσσερις πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Δεδομένου ότι μου τέθηκαν υπόψη από το δήμο Δελφών τα σχετικά αποδεικτικά επίδοσης των προσκλήσεων με τις οποίες κλήθηκαν οι εν λόγω πρόεδροι να παραστούν στην κρίσιμη συνεδρίαση φρονώ ότι η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής είναι δικαστικώς ακυρωτέα. Συνεπώς, κρίνω απαραίτητη την άσκηση αίτησης ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθμ. 7/14/2015 απόφασης της Ειδικής Επιτροπής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός της εξηκονθήμερης προθεσμίας από την κοινοποίησή της στο δήμο. Παράλληλα, επισημαίνω ότι πρέπει να ασκηθεί και αίτηση αναστολής και προσωρινής διαταγής ώστε να επιτευχθεί η αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλομένης και έτσι ο δήμος Δελφών να συνεχίσει να εισπράττει τα αυξημένα τέλη ώστε να δυνηθεί να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών για καθαριότητα. ...». 
Ο κ. Ταγκαλής Παναγιώτης αντέδρασε τονίζοντας «Τάσσομαι κατά της εισήγησης. Η εισήγηση του δικηγόρου είναι λάθος όπως έχει διατυπωθεί στο σκεπτικό», ενώ ο κ. Αριστείδης Αγγελόπουλος σημείωσε ότι εφεξής πρέπει να γίνεται σωστή καταμέτρηση του όγκου των απορριμμάτων του Δήμου Δελφών που μεταφέρονται στους γειτονικούς Δήμους». 
Να σημειωθεί ότι η Οικονομική Επιτροπή μειοψηφούντων των κυρίων Π.Ταγκαλή και Λ.Λύτρα, αποφάσισε να αναθέσει σε νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ την κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως της επιτροπής του άρθρου 152 στο ΣτΕ. 
 

Θα εισπράττουν ποσά που δεν δικαιούνται με κίνδυνο καταλογισμού προσωπικά;
 

Η εισήγηση του δικηγόρου δεν απαντά στο βασικό επιχείρημα που είναι γιατί δεν ψήφισαν οι πρόεδροι και όχι αν κλήθηκαν νόμιμα. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που προχωρήσουν νομικά και παράλληλα εισπράττουν αυξημένα τέλη, ενώ τελικά χαθεί δικαστικά για το δήμο η υπόθεση, θα πρέπει να επιστραφούν οι αυξήσεις στους δικαιούχους δημότες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιος να προσφύγει δικαστικά και να καταλογιστούν ευθύνες στους δημοτικούς συμβούλους που υπερψηφίζουν για τις ενέργειες αυτές. 
orafok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου