Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

"Τα βρήκε μπαστούνια". ΠΟΤΕ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ Η ΦΡΑΣΗ?

Τα βρήκε μπαστούνια ο Τσίπρας στη Βουλή. 
Τα μάθαμε και θα τα διαβάσουμε αναλυτικά . 
Αλλά από πού κρατάει η σκούφια της φράσης 
«τα βρήκε μπαστούνια»;.....




Πάμε πίσω, πολύ πίσω, περίπου στο 1300. Οι Φράγκοι γιόρταζαν με ιπποδρομίες τα εκατό χρόνια από την κατάληψη του φρουρίου του Ακροκορίνθου από τον Λέοντα Σγουρό. Ο μπάιλος του Μορέα Νικόλας ντε Σεντομέρ είχε τη φαεινή ιδέα να καλέσει σε μονομαχία τον παλατίνο της Κεφαλληνίας Ιωάννη -άγνωστος ο λόγος, έστω κι αν μου μυρίζει γυναίκα στη μέση.



Ο Ιωάννης δείλιασε επειδή ο Σεντομέρ ήταν δεινός καβαλάρης και ξιφομάχος και προφασίστηκε ότι το άλογό του ήταν αγύμναστο. Τότε ο Νορμανδός Μπουσάρ, φημισμένος ιππέας και οπλομάχος, που μάλιστα είχε ξεχωρίσει στις ιπποδρομίες και περιφερόταν νικητής, αρπάζει το άλογο του Ιωάννη, μπαίνει στην κονίστρα και κάνει μαζί του απίστευτα γυμνάσματα –και να οι τριποδισμοί και να τα άλματα κι οι καλπασμοί. Κάνει κι έναν γύρο θριάμβου ξεφωνίζοντας τον Ιωάννη για τη δειλία και το ψέμα του.




Ε, ο παλατίνος έγινε ρεζίλι, δεν είχε μέρος να κρυφτεί. Ενιωσε θανάσιμο μίσος για τον Νορμανδό και αμέσως καταστρώνει το σχέδιο εκδίκησης. Στέλνει τον υπηρέτη του να αλλάξει τα δύο ξίφη του Μπουσάρ με δύο πανομοιότυπα ξύλινα, που τα χρησιμοποιούσαν για να εκπαιδεύονται οι αρχάριοι.


Τα ξύλινα αυτά ξίφη ονομάζονταν «μπαστέν» -οι Ελληνες τα έλεγαν «μπαστούνια». Οταν κάποια στιγμή ο υπηρέτης κατάφερε να αλλάξει τα ξίφη, ο Ιωάννης καλεί αμέσως τον Μπουσάρ, που χωνόταν εκεί που δεν τον έσπερναν, σε μονομαχία. «Μετά χαράς» απαντάει ο ανύποπτος Νορμανδός και τραβάει με τη μια το ένα ξίφος του –ξύλινο! Τραβάει και το δεύτερο –ξύλινο! Τα βρίσκει και τα δύο μπαστούνια και βρίσκει και τον θάνατο από τον μπαγαπόντη Ιωάννη που με μια κίνηση, χωρίς καμιά δεξιοτεχνία, τον πετυχαίνει στην καρδιά.


 Ετσι έμεινε η φράση, που τη λέμε για κείνους που βρίσκουν εμπόδια στις δουλειές τους.

Κι ο Τσίπρας τράβηξε πολλά ξύλινα μπαστούνια χθες στο Κοινοβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου