Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μεγάλα προβλήματα σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Δελφών : “Ντεκόρ” οι πρόεδροι


Ευρύτερα στο νόμο Καλλικράτη το αξίωμα του Προέδρου Κοινότητας ουσιαστικά δεν υφίσταται και αυτό είναι μια παραδοχή. Ωστόσο στο δήμο Δελφών η κατάσταση είναι τραγική για τους προέδρους,...... δεδομένου ότι δεν έχουν ούτε καν τα στοιχειώδη για να επιτελέσουν το ρόλο που τους έταξαν οι συμπολίτες τους.
«Ντεκόρ» οι Πρόεδροι»
Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η πάγια προκαταβολή, η οποία όμως σχεδόν σε όλες τις κοινότητες οφειλόταν από εργασίες που έπρεπε να γίνουν το προηγούμενο διάστημα. Σχεδόν όλοι δε, έχουν αναγκαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα και έκτακτες καταστάσεις.
Ο δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε προέδρους και αυτό δεν είχε γίνει τυχαία, αφού το προηγούμενο μοντέλο του κ. Φουσέκη που δεν είχαν εκχωρηθεί αρμοδιότητες δημιουργούσε δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις. Εκ των πραγμάτων φάνηκε η ανάγκη πιο άμεσης διαχείρισης που μόνο οι πρόεδροι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. 
Η υπόσχεση ότι θα έχουν και προσωπικό για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, επίσης δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά εκεί η ευθύνη δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δημοτική Αρχή, η οποία επέλεξε να περιμένει τα πεντάμηνα, που όμως δεν έρχονται και οφείλει να καταλάβει ότι πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα, δεδομένης και της έναρξης της τουριστικής σεζόν. 
Η Δημοτική Αρχή έκανε την επιλογή να μην αντιμετωπίσει την καθημερινότητα με εργολαβίες, αλλά και δεν έχει προσωπικό. Αυτό αποτελεί ένα γρίφο που άμεσα θα πρέπει να λύσει για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου.
Οι πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια σήμερα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια λάμπα γιατί δεν έχουν ηλεκτρολόγο, τουλάχιστον οι περισσότεροι, δεν μπορούν να κλείσουν μια λακκούβα ή να αποκαταστήσουν μια ζημιά στην ύδρευση γιατί δεν έχουν υδραυλικό. 
Φυσικά δεν έχουν και χρήματα, αφού η πρώτη δόση της πάγιας προκαταβολής πήγε σε οφειλόμενα και απομένει άλλη μια, η οποία μέχρι να δοθεί θα οφείλεται και αυτή. 
Οι αρμοδιότητες που πανηγυρικά εξαγγέλθηκαν δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη, με αποτέλεσμα οι πρόεδροι των κοινοτήτων να είναι διακοσμητικά στοιχεία στο μοντέλο διοίκησης, όπως και στην προηγούμενη θητεία, ενώ είναι και οι άνθρωποι που εισπράττουν τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια, μιας που αυτούς βλέπει κάθε μέρα ο κόσμος. «Σχεδόν κάθε μέρα έρχομαι σε δύσκολη θέση. Δεν μπορώ να εξυπηρετήσω σε τίποτε. Ούτε μια λάμπα. Πρέπει να ενημερώσω τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και να έρθει ο ηλεκτρολόγος του δήμου, όταν μπορεί. Δε γίνεται τρεις τεχνίτες να καλύπτουν ένα δήμο», λέει πρόεδρος μεγάλου και ζωντανού χωριού. 
Συμπληρώνει δε, ότι αναγκάζονται να δαπανήσουν χρήματα από την τσέπ τους. 
Η απόδοση των αρμοδιοτήτων σκόνταφτε πάντα στους αντιδημάρχους, στους οποίους εκ του νόμου εκχωρούνται αρμοδιότητες και οι οποίοι θεωρούν ότι θα χάσουν μέρος της δυναμικής τους. 
Σε πολλές δε, περιπτώσεις έχουμε και έντονη κόντρα ή σχέση ανταγωνισμού Αντιδημάρχου Προέδρου, όπως στην περίπτωση Ανδρεοπούλου – Μαστροκωστόπουλου που μπερδεύεται το προσωπικό (διαφωνία, αντιπάθεια κλπ) με αποτέλεσμα να μετακυλύει στους δημότες το πρόβλημα.
«Θα αποδεσμευτεί το οργανόγραμμα και θα πάει πιο πίσω»

Την καθυστέρηση στη διαδικασία απόδοσης αρμοδιοτήτων παραδέχεται ο Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος ο οποίος υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός ήταν να προηγηθεί το οργανόγραμμα, κάτι που όμως εκ των πραγμάτων θα πάει πιο πίσω, δεδομένου ότι η συζήτηση που ανοίγει το υπουργείο Εσωτερικών για ενδεχόμενες αλλαγές στους δήμους. 
«Αν πρόκειται να αλλάξει ο δήμος δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε εμείς σε εκτεταμένες αλλαγές», τόνισε ο Δήμαρχος και εξήγησε ότι θα περιμένει να αποσαφηνιστεί αν θα προχωρήσουν σε αλλαγές. 
«Οι αρμοδιότητες θα λήξουν μέχρι τα τέλη Απριλίου, εφόσον αποδεσμεύονται από το οργανόγραμμα», τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

1 σχόλιο: