Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Παλιές Φωτογραφίες από την Αμφίκλεια

........



Περιπλανομενοι θιασοι, μοναχικοι καλλιτεχνες με συντροφια μια αρκουδα η με μια καμηλα εφταναν στο Δαδι προς τερψιν μικρων και μεγαλων.Στην φωτογραφια ειναι ο μπαρμπα-Νικος Σκουρολιακος με τα εγγονια του. 

Αλλη μια πατοζα απο την Αμφικλεια,τουτη την φορα απο το αρχειο του Κωστα Χρυσικου.Φαινεται το ατμοκαζανο που ηταν μαρκας  MARSALL και ηταν δικυλινδρο. 


Ποιος δεν θυμαται τις επισκευες που γινοντουσαν εκεινα τα χρονια,χωρις πολλα εργαλεια και τεχνικα εγχειριδια...Ενας ακομη ταρζαν γεννιεται....


                                 Η πατοζα του συνεταιρισμου στο Δαδι







Στην δεκαετια του 1950 ο αλωνισμος γινοτανε στην αρχη με την πατοζα και αργοτερα με την κομπινα. Στην τριτη φωτογραφια απο δεξια ειναι ο Λουκας Κεφος,ο Μητσος Τσιτσιπης και ο Γιωργος Αριστειδη  Παπαδουκας απο το Μοσχοχωρι Λαμιας που ηταν δικο του το αλωνιστικο συγκροτημα. Το τρακτερ ηταν tirley mineapolis . Οι φωτογραφιες ειναι απο το αρχειο του Δαδιωτη Γιωγου Κεφου.

Ταρζαν απο το 1950 στην Αμφικλεια.

Οι μεγαλοι αχθοφοροι βοηθοι των Δαδιωτων στα αλωνια ηταν τα διαμορφομενα στρατιωτικα οχηματα,οι γνωστοι σε ολους μας τ α ρ ζ α ν α ι ο ι  .Η φωτογραφια ειναι απο το αρχειο του Γιωργου Κεφου.Στη μεση ειναι ο πατερας του Λουκας Κεφος. 

                         Ο τσοπανης με το λαγιο αρνι στους ωμους του και την γκλιτσα του στις αρχες του 1900.

Μια εικονα απο την καθημερινη φορεσια καποιου  γεροντα στα 1890.Η καμζολα, η σκουφια,και οι καλτσες,ηταν τα χαρακτηριστικα της φορεσιας του. 

     Μια φωτογραφια της Αμφικλειας - Δαδιου   στις αρχες του προηγουμενου αιωνα.... 

                                                                             Το καθολικο του μοναστηριου στο Δαδι [Αμφικλεια] γυρω στο  1920.

Φωτογραφια του 1930 στο Δαδι. Στο Τσιτσιπεικο μπαλκονι απο αριστερα η Ελενη Τσιτσιπη-Διαμαντωνη, η Γεωργια Λυμπου,  η Σταθου Ζηρου,  η Ασημω Τσιτσιπη- Γεωργιου  και ο Παναγιωτης Τσιτσιπης. Η ημερα πρεπει να ηταν γιορτινη γιατι δεσποζει η σημαια στην ακρη του μπαλκονι


                                             Η  ΕΛΕΝΗ  ΔΙΑΜΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΙΚΑΤΣΟΥ?

Να ειναι αραγε απο τις φωτογραφιες  του Τσιπη, η μηπως καποιου αλλου παλιοτερου φωτογραφου το 1929.  Διακρινονται απο αριστερα η ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΤΣΙΠΗ-ΔΙΑΜΑΝΤΩΝΗ  η ΑΣΗΜΙΝΑ ΤΣΙΤΣΙΠΗ-ΓΕΩΡΓΙΟΥ  η ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ  η  ΑΡΓΥΡΩ ΤΣΙΤΣΙΠΗ-ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ

Ποιος αραγε ξεχασε την κατω πλατεια με το περιπτερο της καλτσοΜαριως και τα γερικα δενδρα?  Το καφενειο του Μαργιολα ?   Ετσι ητανε το 1950 η κατω πλατεια.

Οι φωτογραφίες είναι από 
και το εξαιρετικό blog:   
 http://dadi-amfikleia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου