Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Κρίσιμο ραντεβού στο Μαξίμου

Πιο κοντά παρά ποτέ έρχεται το σενάριο της οριστικής εμπλοκής - ίσως και της ρήξης -της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς οι Βρυξέλλες βάζουν κυριολεκτικά το μαχαίρι στο λαιμό του Πρωθυπουργού ζητώντας συμφωνία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου γνωρίζοντας ωστόσο πως ακόμη υπάρχουν δύσκολα κομμάτια της αξιολόγησης που δεν έχουν κλείσει.....


Βάζοντας μπροστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι Ευρωπαίοι υιοθετώντας επί της ουσίας «καθαρή» τη γραμμή Σόιμπλε ζητούν γη και ύδωρ από την κυβέρνηση προκειμένου οι εκπρόσωποι της τρόικας να κλείσουν τη συμφωνία πριν από την άφιξή τους στην Αθήνα κερδίζοντας όσα μπορούν περισσότερα από την ελληνική κυβέρνηση σε μια διαπραγμάτευση που τινάζει στον αέρα όλο το σχεδιασμό Σαμαρά. 

Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου το Μαξίμου τα παίζει όλα για όλα προκειμένου να πετύχει έναν δύσκολο συμβιβασμό που δύσκολα θα πείσει τους κυβερνητικούς βουλευτές ωστόσο πλέον στην Αθήνα μιλούν ανοιχτά για «περίεργο παιχνίδι από το ΔΝΤ» που δείχνει σαν να μη θέλει να κλείσει η συμφωνία παρά το γεγονός ότι η Αθήνα εγκατέλειψε νωρίς - νωρίς τα περί εξαφάνισης του από την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Tο Reuters άναψε και νεά φωτιά χθες στο Μαξίμου με το δημοσίευμα για τα σχέδια περί πολύμηνης παράτασης του μνημονίου με την Αθήνα να απορρίπτει τα σενάρια για τους 6 ή τους 9 μήνες αλλά να εξετάζει ίσως την τρίμηνη παράταση με ταυτόχρονη ανάληψη της δέσμευσης για ενεργοποίηση των μέτρων «κάβα» του καλοκαιριού σε περίπτωση που τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός. 

Εάν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δεν έχει βγει ο «λευκός καπνός» ο Αντ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε επίσπευση της προεδρικής εκλογής με ανοιχτή τη συμφωνία: Οι βουλευτές είτε «μαζεύονται» μπροστά στον κίνδυνο να τιναχτούν όλα στον αέρα και ψηφίζουν για πρόεδρο Δημοκρατίας, είτε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες κάλπες και η επόμενη κυβέρνηση πηγαίνει να διαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας.

Ήδη από χθες ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να βάλει ένα δίλημμα εκλογών λέγοντας ότι απαιτείται η βούληση του ελληνικού λαού προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές. 

Ένα καθαρό τοπίο που είτε θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος αν εκλέξει διάδοχο του Κάρολου Παπούλια ή θα στείλει το «λογαριασμό» στους επόμενους και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα που δείχνει να προηγείται καθαρά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Σαμαράς έσπευσε να «διορθώσει» τον αντιπρόεδρό του για το ζήτημα των εκλογών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο σχεδιασμό του, εν τούτοις η λογική λέει πως ο Πρωθυπουργός μιλά για πρόωρες εκλογές μόνον εάν έχει αποφασίσει να τις προκηρύξει. 

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν όλες τις ραγδαίες εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τις εναλλακτικές που εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση οριστικού αδιεξόδου αλλά και την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη βουλή - με πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών - για συμφωνία σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου