Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Η ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ … ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ…!












ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 Η  ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ … ΕΝΟΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ…!
Δεν  ξέρω? πως ακριβώς αποκαλούνται όσοι λησμονούν τις υποσχέσεις τους και αδιαφορούν για τις ευθύνες τους , δηλαδή οι διαρκώς επιλήσμονες και ανεύθυνοι , αλλά εάν τέλος πάντων κανείς από ‘σας το γνωρίζει , ας με διευκολύνει παρακαλώ κι εμένα να το θυμηθώ ή και να το μάθω , γράφοντας ένα μικρό σχόλιο σχετικό με το …υποκοριστικό ή τον επιθετικό προσδιορισμό, που τώρα εμένα μου διαφεύγει !!.....
Αναφέρομαι σ‘ εκείνη την ανεκδιήγητη  « επιτροπή αγοράς του Δημοτικού Ασθενοφόρου » και κυρίως στον απελθόντα Δήμαρχο , που ως απεδείχθει , όχι μόνο έχουν όλοι τους ελλειμματική μνήμη και πρώτος και καλύτερος εκείνος , αλλά και παντελή έλλειψη ευθύνης και σοβαρότητας .
Πολλοί από ‘σας θα θυμόσαστε ίσως , πως πριν περίπου τέσσερις μήνες με αυστηρή τότε ( για πολλοστή φορά ) προειδοποιητική δημόσια επιστολή μας , όλους αυτούς τους θέταμε προ των ευθυνών τους για την πρωτοφανή αδράνεια & την αναίσχυντη συμπεριφορά τους ως προς την υποχρέωσή τους απέναντι στους συμπολίτες μας  που προ δυόμισι ετών εκλήθησαν να στηρίξουν με την οικονομική τους αρωγή την αγορά ενός Δημοτικού Ασθενοφόρου, και εκείνοι όντως το έπραξαν αμέσως και ενθέρμως .
Μπορεί πράγματι αυτοί οι συμπολίτες μας δυστυχώς να μην ήσαν πολλοί , ωστόσο όμως ήταν αρκετοί και ικανοί για να εξασφαλίσουν με την οικονομική τους ενίσχυση την επίτευξη αυτού του στόχου .
Μετά λοιπόν από δυόμιση χρόνια “φαγούρας” και ιλαροτραγωδίας  και κατόπιν της τελευταίας “σκληρής” προειδοποιητικής επιστολής μας , δηλαδή επακριβώς μια εβδομάδα αργότερα , με πρωτοβουλία της κυρίας Ιωάννας Σκλαβούνου –Πολυζώη και του πατρός  Χρήστου Καλλιακούδα ( αμφότεροι πρόθυμοι και σοβαροί  στους οποίους και απευθυνόμασταν  με την επιστολή μας  για να αναλάβουν αυτοί και μετά του κ. Ανδρέα Ζιάκου , πρωτοβουλία επιτέλους αντιμετώπισης του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί στο ζήτημα αυτό λόγω της γνωστής αδιαφορίας και ανευθυνότητας της πρώην Δημοτικής Αρχής ), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των διαχειριστών των τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμαρχος  ο οποίος  τελικώς απερίσκεπτα και οψίμως εισηγήθηκε στομφωδώς την αγορά του Ασθενοφόρου παρόλο που ήταν προ των πυλών της αποχωρήσεως του απ‘ το Δήμο.
Στη δημόσια ανακοίνωσή τους μετά την σύσκεψη αυτή ,  αναφέρεται η ειλημμένη απόφαση και η πρόθεση των συμμετεχόντων ( κατόπιν εισήγησης του τότε Δημάρχου ) για την αγορά του Ασθενοφόρου έστω και στο παρά πέντε .
Ανατέθηκε στη συνέχεια σε δυο δημοτικούς υπαλλήλους η διερεύνηση της αγοράς για την συγκεκριμένη προμήθεια με ορίζοντα μηνός .
Από τότε βέβαια και αφού εν τω μεταξύ πέρασαν όχι ένας αλλά σχεδόν τρεις μήνες , ω του θαύματος μια μόλις εβδομάδα , νομίζω, προ του τέλους της Δημοτικής θητείας, κατέφθασε στο Δήμο μας το περί ου ο λόγος Δημοτικό Ασθενοφόρο !!
Θυμίζω στους ξεχασιάρηδες , πως η συγκεκριμένη ιδέα που κυοφορείτο για περίπου επτά χρόνια ! δεν υπήρξε ποτέ ορφανή . Αλλά απ‘ την ώρα που παρουσιάστηκε και κατατέθηκε συνοδεύονταν από πλήρη πρόταση , για την χρησιμότητα , τον τρόπο απόκτησης , τον τρόπο λειτουργίας & διαχείρισης , καθώς και τα χαρακτηριστικά του καταλληλότερου κατά τη γνώμη μας οχήματος που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αρτιότερα και αποτελεσματικότερα την προσπάθεια αυτή.
Αντί αυτού και προφανώς  με “οδηγό και σύμβουλο” μόνο το φοβικό τους σύνδρομο και τον ανεύθυνο χαρακτήρα τους , προχώρησαν σε απόφαση αγοράς . Όχι βέβαια του αυτοκινήτου που εξ αρχής είχε προταχθεί ως καταλληλότερο και πιο αξιόπιστο    (αφού μάλιστα θα επρόκειτο και για μεταχειρισμένο όχημα ) δηλαδή πχ μάρκαςΜερσέντες – επιβατικού τύπου με χαμηλό κέντρο βάρος και μαλακή ανάρτηση για μεγάλες ταχύτητες και ασφαλή οδήγηση και μεταφορά  περίπου σαν αυτό που δείχνει και η παρακάτω επισυναπτόμενη φωτογραφία --, αλλά ενός εντελώς διαφορετικών προδιαγραφών οχήματος , τύπου ΒΑΝ, μάρκας RΕΝΩ? τρέχα γύρευε … συνοδευόμενο και με άλλα - συγκριτικά - μειονεκτήματα  κλπ .
*Φωτογραφία του προτεινόμενου ΚΑΙ  ΜΗΔΕΠΟΤΕ αποκτηθέντος  Ασθενοφόρου* 





Στην τελευταία εκείνη επιστολή μας , ( μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας  ΕΔΩ) , προτείναμε ξεκάθαρα στην Δημοτική Αρχή και στην επιτροπή αγοράς , αφού πρώτα ζητήσουν συγγνώμη απ‘ τους δωρητές  για την ατυχή κατάληξη του εγχειρήματος, να επιστρέψουν πάραυτα τα χρήματα σε αυτούς που τους ανήκουν, ευχαριστώντας τους παράλληλα για την ένθερμη και αυθόρμητη συμπαράστασή τους . Αυτή ήταν η γνώμη μας , η απαίτησή  μας αλλά και η λογική φορά των πραγμάτων .
Αντ‘ αυτού και παρά την αναρμοδιότητα και την μη νομιμοποίηση λόγω κυρίως του ελαχίστουεναπομείναντα χρόνου προ της αποχωρήσεώς τους  ( και ενώ εν τω μεταξύ είχαν αφήσει μάταια να σπαταληθεί  ουκ  ολίγος…), προχώρησαν επιπόλαια , πρόχειρα και ανεύθυνα υπό το κράτος μάλλον πανικού και συγχύσεως , στην αγορά ενός οποιουδήποτε οχήματος που θα μπορούσε να …“μοιάζει” με Ασθενοφόρο, θεωρώντας αφελώς πως έτσι -έστω και αργά - ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση εκπληρώσεως της υποσχέσεώς τους .
Όταν εμείς με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το όψιμο αυτό ξύπνημα του τότε Δημάρχου και την αψυχολόγητη απόφασή του για την αγορά του Ασθενοφόρου στο παρά πέντε του τέλους της θητείας του, φροντίσαμε αμέσως και εγκαίρως ( όπως άλλωστε κάναμε πάντοτε και για κάθε ζήτημα με το οποίο εμείς καταπιανόμασταν ), να θέσουμε υπόψη του την υποχρέωσή του για ενημέρωση και συνεννόηση προηγουμένως , με την νέα Δημοτική Αρχή η οποία είχε εν τω μεταξύ ήδη αναδειχθεί από τριμήνου !! και μετά βεβαίως να προχωρήσει ή όχι στην αγορά , για να μην είναι η απόφαση του άκαιρη , έωλη και μετέωρη . Το ίδιο φυσικά εκάναμε και προς την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής. 
Απ‘ όλα βέβαια αυτά τίποτα δυστυχώς δεν έγινε , με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα Ασθενοφόρο : που είναι και δεν είναι Δημοτικό , που θέλει και δεν θέλει να το λειτουργήσει η νέα Δημοτική Αρχή , που ξέρει και δεν ξέρει τι να το κάνει , που μπορεί και δεν μπορεί να ενστερνιστεί ίσως την ιδέα και την χρησιμότητα ύπαρξης αυτού του Δημοτικού εργαλείου  κλπ .
Δηλαδή όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται , για μια ακόμη φορά  κύριε Ντούρο τα θαλασσώσατε και διαχειριστήκατε δυστυχώς ένα λεπτό και σοβαρό θέμα με τη συνήθη επιπολαιότητα και ανευθυνότητά σας .
Προχωρήσατε στην αγορά μονομερώς και αυθαιρέτως , πριν καν ρωτήσετε για τις προθέσεις της την νέα Δημοτική Αρχή ( όπως και είχατε υποχρέωση να κάνετε , εκεί που με ευθύνη σας το φτάσατε χρονικά αυτό το ζήτημα ).  Μισοπαραδώσατε τελικά προς διαχείριση ένα Ασθενοφόρο,- με  μια ημιτελή βέβαια ακόμη διαδικασία και πολλές εκκρεμότητες -, σε μια νέα Δημοτική Αρχή που δεν γνωρίζετε καν ούτε εσείς αλλά ούτε κι εμείς  ούτε και κανείς άλλος , την άποψή της επί του ζητήματος , αφού προεκλογικώς ή και μετεκλογικώς , η ίδια αλλά και κανείς άλλος βέβαια δημοτικός συνδυασμός , δεν είχαν αναφερθεί  ποτέ στο θέμα αυτό !!!
Αν πάντως με την ενέργειά σας αυτή απλώς θελήσατε να βγείτε απ‘ το δικό σας αδιέξοδο, τότε να ξέρετε πως εκάνατε  μέγα και ολέθριο λάθος , κληροδοτώντας ευθύνες  ως δεν οφείλατε και εγκλωβίζοντας την καινούργια Δημοτική Διοίκηση σε μια ολοσχερώς “κατάδική σας” ανεύθυνη και επιπόλαιη απόφαση ( αφού δεν είχατε συνεννοηθεί μαζί της εκ προοιμίου όπως η δεοντολογία και η κοινή λογική επιτάσσουν)
Είχε εξ αρχής τεθεί λεπτομερώς υπόψη σας και σας είχε προταθεί ξεκάθαρα κύριε Ντούρο από εμάς ( αν παρ` ελπίδα θυμόσαστε ), η έγκαιρη αγορά του Ασθενοφόρουκαι μάλιστα του καταλλήλου οχήματος ( με τα ίδια περίπου χρήματα που και τώρα δαπανήθηκαν για μια τελικώς τριτοκλασάτη και πολύ λιγότερο αξιόπιστη επιλογή ) , ώστε να δοθεί έτσι η δυνατότητα για επαρκή χρονικά λειτουργία του, υπό Δημοτική διαχείριση και εποπτεία ουτωσώστε να διαφανεί και να αποδειχθεί η διαχειριστική ικανότης του Δήμου για κάτι τέτοιο , με αυτονόητο αποτέλεσμα  να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αμφισβητήσεις , να αποστομωθούν οι αρνητές και οι πολέμιοι , να εμπεδωθεί απ‘ την πιλοτική έστω αυτή λειτουργία αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμπολίτες και έτσι να παραδοθεί έτοιμη , τροχοδρομημένη , δοκιμασμένη και σωστά δομημένη αυτή η πρωτοποριακή ( για τότε ) δημοτική δράση και προσπάθεια .
Τώρα όμως νίπτοντας περίπου τας χείρας σας για ότι ήθελε συμβεί από δω και πέρα , παραδώσατε επιπολαίως  ένα κουφάρι Ασθενοφόρου ,  χωρίς καμιά προηγούμενη δική σας προσπάθεια λειτουργικής χρήσης του δηλαδή πέρα και έξω απ‘ τους αρχικούς σχεδιασμούς και στόχους ), σε μια νέα Δημοτική Αρχή και ένα Συμβούλιο , του οποίου -εξ όσων ενθυμούμαιουδείς σύμβουλός του έχει συνδράμει στο παραμικρό υλικά ή έστω ηθικά την περίπτωση αυτή του Ασθενοφόρου , ή υπάρχουν αποδείξεις ότι διάκεινται έστω ευμενώς ως προς το εγχείρημα τούτο κι όχι εκόντεςάκοντες θα συρθούν τελικώς αναγκαστικά σε μια τέτοια παραδοχή γιαυτό που τους επιφυλάξατε .
Επομένως αβίαστα συνάγεται ίσως το συμπέρασμα , όπως και θα μπορούσε να ήταν λογικό άλλωστε , πως οι σημερινοί διαχειριστές των δημοτικών μας υποθέσεων μπορεί και είναι πιθανόν , να μην αντιλαμβάνονται με τον ίδιο θετικό τρόπο την χρησιμότητα και την ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου δημοτικού οχήματος !!. Και τότε τι γίνεται ??
Θα ήταν επομένως περσότερο από χρήσιμο ( δηλαδή αναγκαίο και τίμιο ), αν πριν προβεί ο Δήμος στην προμήθεια του Ασθενοφόρου αυτού , είχε εν τω μεταξύ ερωτηθεί η νέα Δημοτική Αρχή για τις προθέσεις της και είχε ελεγχθεί ως προς τις απόψεις και τις δυνατότητές της .
Ας είναι όμως ….. Όπως όλα στο πόδι και φύρδην -μίγδην γίνονταν σ‘ αυτό το Δήμο, έτσι κι αυτό .
Επειδή όμως εξ όσων πληροφορούμαι , ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από διάφορες ανεύθυνες και άσχετες πλευρές , απόψεις περί της τύχης και της λειτουργίας του Δημοτικού Ασθενοφόρου που βεβαίως καμιά απολύτως σχέση και συνάφεια δεν έχουν με τις σκέψεις , τις προθέσεις αλλά και τους λόγους για τους οποίους χρηματοδότησαν την αγορά του οι λιγοστοί αλλά φιλότιμοι και ευαίσθητοι κοινωνικά αυτοί συμπολίτες μας ( και για το καλό όλων μας βέβαια ), θεωρώ απαραίτητο να τονίσω , πως σύμφωνα με την ξεκάθαρη εντολή αυτών των φιλότιμων και αξιέπαινων συμπολιτών μας που επαναλαμβάνω πως μόνοι αυτοί στήριξαν οικονομικά και ηθικά την εν λόγω αγορά , το  Ασθενοφόρο αυτό χρηματοδοτήθηκε και αποκτήθηκε  για να είναι Δημοτικό , υπηρετώντας συγκεκριμένη αποστολή και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο .
Επομένως θεωρώ πως κάθε άλλη σκέψη , πράξη , απόφαση ή ενέργεια , θα ήταν εντελώς αντίθετη στο πνεύμα και στην ουσία της προσφοράς τους και άρα προσβλητική , καταδικαστέα , αδικαιολόγητη και φυσικά προσβλητή από τους δωρητές αυτούς περί του καθορισμένου σκοπού.
Είναι τουλάχιστον αστείο και φυσικά όνειδος , να τολμούν –πιθανόν- να διατυπώνουν προτάσεις μακράν και πέραν της αρχικής απόφασης και δέσμευσης πόσο μάλλον να αποφασίζουν κιόλας περί όλων αυτών , άνθρωποι που όχι μόνο δεν είχαν ποτέ σχέση με το εγχείρημα , δεν το πίστεψαν , δεν τους απασχόλησε και δεν συνέβαλαν επ‘ουδενί στην αγορά , αλλά ίσως το πολέμησαν και το  λοιδόρησαν  κιόλας !!!
Με τα καμώματά σας λοιπόν κύριε Ντούρο , αυτά είναι τα αποτελέσματα που πετύχατε και σε τούτη εδώ την ελπιδοφόρα κατ` αρχήν , ευγενική , αλλά δύσμοιρη προσπάθεια .
Και μην θεωρείτε παρακαλώ πως φεύγοντας και κλείνοντας πίσω σας την πόρτα  του Δήμου απαλλαγήκατε μονομιάς και απ‘ τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις σας .
Και ως προς τις ευθύνες σας μεν , σε ένα μέρος τους αναφερθήκαμε σήμερα και ως φαίνεται θα έχουμε για καιρό να λέμε ( καλά να είμαστε … ).
Ως προς τις υποχρεώσεις σας όμως , θα είχα να σας θυμίσω  πως είστε αναγκασμένος και υποχρεούστε να πράξετε τουλάχιστον όσα υποσχεθήκατε  με την θεσμική σας ιδιότητα .( και παρακαλώ να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας αυτό που θα σας επισημαίνω ). Δηλαδή , να ευχαριστήσετε ονομαστικώς τους δωρητές . Να επιβεβαιώσετε και διασταυρώσετε χρηματικά ποσά με ονόματα . Να ζητήσετε συγγνώμη για την παρατεταμένη κι ανεξήγητη αδράνεια αλλά και την πλήρη διαφοροποίηση ως προς τον αρχικό στόχο και σχεδιασμό υλοποίησης της προσπάθειας αυτής όπως τουλάχιστον περιγράφονταν στην αρχική ανακοίνωσή σας , κλπ.
Κι αυτά ως προς τα  προηγηθέντα  μόνο. Ως προς τις προκύπτουσες όμως μετά την αγορά υποχρεώσεις σας , σας επισημαίνω επίσης ότι :  Θα πρέπει γραπτώς και δημοσίως να κάνετε τον πλήρη οικονομικό απολογισμό της δράσης αυτής ( έσοδα - έξοδα – τυχόν υπόλοιπο κλπ ).  
Να μας αναφέρετε τι προέκυψε απ‘ την έρευνα αγοράς που υποτίθεται πως αναθέσατε στους δυο δημοτικούς υπαλλήλους και να μας δημοσιοποιήσετε την γραπτή εισήγησή τους ως προς το αποτέλεσμα της διερευνητικής τους προσπάθειας .
Να μας δικαιολογήσετε πως καταλήξατε στην αγορά  αυτού του τύπου και μάρκας οχήματος και όχι ενός καλύτερου και αξιοπιστότερου όπως απ‘ την αρχή είχεσυμφωνήθει πλήρως άλλωστε . Να μας πείτε τι ακριβώς έγινε με το εναπομείναν ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς και πόσο επακριβώς κόστισε η αγορά του Ασθενοφόρου. Να μας περιγράψετε , ώστε να πληροφορηθούν και οι φίλοι δωρητές αλλά και όλοι οι δημότες , τις ελλείψεις του αγορασθέντος Ασθενοφόρου και τις σκέψεις – προτάσεις σας  για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών .
Και φυσικά κυρίως να μας περιγράψετε έστω σε αδρές γραμμές κύριε Ντούρο , το σχέδιό σας και τις ιδέες σας για την λειτουργία του Δημοτικού αυτού Ασθενοφόρου   (που με ευθύνη σας δεν “προκάματε” να λειτουργήσετε ), ώστε και η νέα Δημοτική Αρχή να βοηθηθεί στην ευθύνη που απροετοίμαστα γάρ αναλαμβάνει και επωμίζεται μιας και εσείς έτσι δυστυχώς  ανευθύνως και απερισκέπτως φροντίσατε να της κληροδοτήσετε . Αλλά και οι συνδημότες μας όλοι να πεισθούν απ‘ το σχέδιο σας , ότι κάτι τέλος πάντων είχατε κι εσείς στο μυαλό σας όταν τους καλούσατε να ενισχύσουν αυτή την επιλογή αγοράς Δημοτικού Ασθενοφόρου κι ότι δεν υπήρξατε καθ‘ όλη τη θητεία σας μόνο και πάντα ετερόφωτος , ή και “κουφιοκεφαλάκιας”…. με το συχώριο . Η υποχρέωση αλλά και η πρόκληση αυτή είναι μπροστά σας έτσι κι αλλιώς και μην αρνείστε να την δείτε .
Και τελειώνοντας για να μην το ξεχάσω . Συμπεριλάβετε παρακαλώ στην ενημέρωση μας  και τα περί της τύχης των χρημάτων της Δημοτικής Ενότητας Αμφίκλειας , που εξ όσων άκουσα , ποτέ δεν βρέθηκαν στους λογαριασμούς για το Ασθενοφόρο !!!!! όπως επίσης και οι αμοιβές παράστασης των κ.κ δημοτικών συμβούλων που υποτίθεται πως θα ενίσχυαν την προσπάθεια !!!!
Είναι και αυτά υποχρέωσή σας να μας τα πείτε κύριε Ντούρο. Όπως υποχρέωσή σας είναι να μας πείτε επιτέλους και κάτι περί των  Αιμοδοσιών και της Δημοτικής τράπεζας αίματος , που με την τακτική και την αδιαφορία σας τελικώς απαξιώσατε . Μας οφείλετε αυτό τον απολογισμό κ. Ντούρο, γιατί σ‘ εκείνον που επιχειρήσατε προ τριμήνου,  ούτε λέξη δεν ακούστηκε για την διαχείριση αυτή επί των ημερών σας !!.Και επειδή το ένα φέρνει το άλλο κι εγώ ως γνωστόν σταματημό δεν έχω , πέστε μου σας παρακαλώ στο Θεό που πιστεύετε , το ΚΑΠΗ στην Κάτω Τιθορέα ( που με τα χεράκια μου ο δύσμοιρος την έγραφα και την ξανάγραφα την ανακοίνωση ιδρύσεως ), γιατί στο καλό δεν έγινε τελικώς επί τέσσερα περίπου χρόνια που σας “φάγαμε” τ‘ αυτιά και τ‘ άλλα αισθητήρια όργανα ???. Την απάντηση αυτή , σ‘ εμένα τουλάχιστον μου τη χρωστάτε …. και φυσικά δεν επεκτείνομαι περισσότερο για να μην καταστώ αποκαλυπτικότερος  όπως για παράδειγμα αν ρωτούσα για το πώς αξιοποιήσατε και το τι μας απέφερε η συμμετοχή μας μετά συνδρομής , στις “υγιείς πόλεις”….  Λέω εγώ τώρα ….
     20-9-2014      ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ -  « Ο ενοχλητικός »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου