Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ: ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ 2014 - Φωτορεπορταζ

Πολύδροσος Φωκίδας 28.09.2014 του ανταποκριτού μας, (σύμφωνα και με τα παλιότερα δημοσιογραφικά πρότυπα.)

Οι γυναίκες της Πολυδρόσου, ανταμείφτηκαν σήμερα  για τους κόπους και τις μεγάλες προσπάθειες που επί πολλές μέρες κατέβαλαν για την σωστή οργάνωση 
της ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ, ...
τόσο από έναν καλό καιρό, όσο και από την αυξημένη προσέλευση πολλών “επωνύμων και μη,” [άλλο δημοσιογραφικό κλισέ,] στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο της γιορτής. Τα θετικά σχόλια περίσσεψαν. 
Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον οργανωτή
 Σύλλογο Γυναικών, όσο και όλους όσους συνέβαλλαν και με οποιοδήποτε τρόπο, στην υλοποίηση της  θαυμάσιας εκδήλωσης.
Δ. Ι. Καλπύρης
Αμφίκλεια















































































14 σχόλια:

  1. καθε χρονο και πιο ωραια ειναι!! για να δουμε τι καινουριο θα κανετε του χρονου!! μπραβο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 9:29 μ.μ.

    Χίλια μπράβο γυναίκες!
    Απόλυτη επιτυχία με παρουσία πλήθους Σουβαλιωτών , φίλων ,αλλά και μετά χορδών και οργάνων!
    Ήταν εκεί ο Δήμαρχος Αμφικλείας -Ελατείας Γιώργος Γώγος,οι τέως Δήμαρχοι Παρνασσού Δ Τζιβάρας και Γ Γεωργούσης,ο νέος Πρόεδρος της Κοινότητας μας Αργύρης Μουλαράς,ο τέως Πρόεδρος Πολυδρόσου Ν Παπαστάμος, ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του τέως Δήμου Παρνασσού και διαχειριστής του blog του χωριού και της περιοχής μας" Πολυδροσοπαρνασσός" Χ Μουτσιανάς.,ο τέως Αττικάρχης της Ελληνικής Αστυνομίας Σουβαλιώτης Ασ.Γκόλφης,οι καθηγητές Πανεπιστημιου ,η Σουβαλιώτισα Παναγιώτα Α Τζιβάρα και συζυγός της Σπύρος,ο Διευθυντής Ιατρικής Απεικόνισης και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Νοσ "Σωτηρία" Λ. Θάνος,ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου και τοπικός Συμβουλος της Κοινότητάς μας Θ.Αδαμάκος, ο διαχειριστής του blog του Λαογραφικού Χ. Παπαθανασίου και συγνώμη αν ξέχασα κανέναν.
    Τέλος ξεχωριστό τόνο στην εξαιρετική εκδήλωση έδωσαν με την παρουσία τους οι" Θανάσης Βαλάσκας με το μπουζούκι του,ο Γιάννης Κυρίτσης με το κλαρίνο του και ο Αλέκος Κότσιας με το ακορντεόν του.
    Συγχαρητήρια και πάλι και του χρόνου.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ* Φίλε *Επίκουρε* έχασες.

    Γ.Θ(Κ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον Αντιδημαρχο ξεχασες που μας τιμησε δια της απουσιας του.

      Διαγραφή
    2. Ας όψεται ο Άστιγγς!... Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός της μη παρουσίας μου εκεί εχθές, ανάμεσα σε δραστήριους και προσφιλείς ανθρώπους, μέσα σ' ένα ''καρδιάγγιχτο'' περιβάλλον, αυτό της Λατρεμένης Πολυδρόσου. Κι είσαστε τυχεροί για αυτό το οποίο ζήσατε και ζείτε. Και πιότερο κερδισμένοι από αυτήν την ''αχρωμάτιστη'' συναναστροφή.
      Τα είχα έτοιμα όλα για να έρθω. Κι ας είχαμε την τοπική εορτή μας εδώ. Για λόγους μη εξηγήσιμους τώρα, αναγκάσθηκα να παραβρεθώ στην εκδήλωση για τον Άστιγγα και την Ναυμαχία της Αγκάλης, αλλά προφανώς, έχασα... Το ξέρω.
      Έχω συγκεντρώσει κάποιες φωτογραφίες από αυτές και θα σας στείλω τα χαιρετίσματά μου, μ' ένα αρθράκι. Έως τότε, να είστε καλά, να περνάτε καλά και να πείς στην κυρά σου, ένα κομματάκι πετιμεζόγλυκο στην άκρη, δεν θα με πείραζε να το εύρω όταν θα έρθω...
      Καληνύκτα!

      Διαγραφή
    3. Ξεχασαμε ολοι να αναφερουμε τον Χ. ΒΑΛΑΣΚΑ απο το ΚΑΤΩΙ που προσφερε τους μεζεδες για τα τσιπουρα. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!! Κ.Ε

      Διαγραφή
  3. Μπράβο σας, γυναίκες. Έμαθα πως όλα ήταν τέλεια.Λυπάμαι που δέν μπόρεσα να έρθω.Συγχαρητήρια Αλέκα.
    Λουκία Δρίβα - Αμφίκλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στις γυναίκες του χωριού! Πάντα τέτοια και...καλύτερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ,ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.ΕΥΧΗ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ Η''ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ.
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
    Ν.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ 7.42 ΔΕΝ ΕΛΛΕΙΨΕ ΚΙΟΛΑΣ ΟΥΤΕ Κ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ .ΜΗΠΩΣ ΤΟΥ ΕΤΡΕΧΑΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ Κ ΔΕΝ ΗΡΘΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στάθης Θάνος - Βρανάς29 Σεπτεμβρίου 2014 στις 6:40 μ.μ.

    Λόγω ανειλλημένων οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν κατάφερα να παραβρεθώ στην γιορτή του πετιμεζιού.
    Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γυναικών Πολυδρόσου, για την εκδήλωση που κάνει υπερήφανους τους Σουβαλιώτες. Αυτό το λέω γιατί λόγω της δουλειάς μου, άκουσα τα πολύ καλά σχόλια, όχι μόνο της γύρω περιοχής αλλά και σε πόλεις πέρα και και από την Στερεά Ελλάδα.
    Θα είμαι πάντοτε δίπλα σε ότιδήποτε θετικό γίνεται για το χωριό μας από την πλευρά των συλλόγων.
    Στάθης Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλέξανδρος Βαλάσκας29 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8:57 μ.μ.

    Για τη Γιορτή Πετιμεζιού στη ΣΟΥΒΑΛΑ
    Από το παραπάνω γραπτό & φωτογραφικό ρεπορτάζ του εξ Αμφικλείας κ. Καλπύρη αλλά και από το υπό τύπον σχολίου ‘’Δελτίου Τύπου’’ του κ.Γ.Θ.(Κ) διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι η γιορτή αυτή διοργανώθηκε άριστα , με επιμέλεια & μεράκι και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά από το Σύλλογο Γυναικών του χωριού μας και υπ’αυτή την έννοια αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στο διοργανωτή Σύλλογο ( Πρόεδρο & μέλη του Δ.Σ.) όσο και σε όλους όσους συνέβαλαν , κυρίως τις γυναίκες , στην προετοιμασία αλλά και την πραγματοποίησή της .
    Όμως προκαλεί θλίψη η διαπίστωση (εάν βέβαια δεν είναι λανθασμένη ) το ότι για μια φορά ακόμη σε αυτό το χωριό δεν έχουν σημασία τα γεγονότα και οι δράσεις (δηλ.τό έργο) αλλά οι διοργανωτές και οι συντελεστές της παράστασης (δηλ. τα πρόσωπα) γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι παρά τις ηχηρές παρουσίες υπήρξαν και ηχηρές απουσίες ??? Κακώς ,κάκιστα… αλλά επί του θέματος τώρα :
    Η γιορτή αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολιτιστικό , αλλά όχι μόνο ,γεγονός για το χωριό μας γιατί μέσα της εμπεριέχονται στοιχεία λαογραφίας και παράδοσης αφού η διαδικασία παρασκευής πετιμεζιού και τα εξ’αυτού παρασκευαζόμενα γλυκύτατα εδέσματα ήταν η συνέχεια ενός μεγαλύτερου, για την εποχή του Φθινοπώρου, και χαρακτηριστικού για όλες σχεδόν τις οικογένειες του χωριού μας, γεγονότος που δεν ήταν άλλο από τον τρύγο και την οινοποίηση .
    Δεν είναι χαραγμένες στη μνήμη μου μόνο οι εικόνες του τρύγου , της μεταφοράς με τα μουλάρια σε μεγάλες κόφες ( γαλίκια τα έλεγαν ) και του πατήματος των σταφυλιών στα πατητήρια και τις τεράστιες ξυλόκαδες ( τραπεζονιές ) που ήταν στημένες στις αυλές των σπιτιών μας , ούτε ακόμα και η μεταφορά στο σπίτι μας , των πατημένων σε σταφυλόκαδη ( ξυλόκαδη μικρών διαστάσεων ) στην άκρη του αμπελιού σταφυλιών, με τις γιδιές ( ασκούς από γίδινα τομάρια ) .
    Εκείνο που δεν είναι απλά μια θύμηση , είναι ότι νιώθω ακόμα έντονα, στα ρουθούνια μου, τις μυρουδιές και τα εξαίσια αρώματα που ανέβλυζαν από το πατητήρι κατά το πάτημα του ροδίτη ,της ασπρούδας και του σκυλοπνίχτη ( εξαιρετικές ποικιλίες κρασοστάφυλων ) , αλλά και το πρήξιμο των ποδιών μου από τα τσιμπίματα στα πόδια μου, μέσα στο πατητήρι, από τις μέλισσες και τις σφήκες που διεκδικώντας το μερίδιό τους ορέγονταν λαίμαργα τον χυμό του θεϊκού καρπού .
    Αυτή λοιπόν την επίπονη αλλά και ιερή συγχρόνως διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών που προσωπικά τη θεωρώ μια τελετή εμπεριέχουσα κατ’εξοχήν λαογραφικού και παραδοσιακού χαρακτήρα στοιχεία , εκτιμώ ότι θα πρέπει να την αναβιώσουμε ως πολιτιστικό δρώμενο στο χωριό μας κάθε Σεπτέμβριο από κοινού οι Σύλλογοι σε συνδυασμό και με την ήδη πραγματοποιούμενη κατ’έτος από τον Σύλλογο Γυναικών ‘’ Γιορτή πετιμεζιού’’ .
    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλέξανδρος Βαλάσκας29 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8:58 μ.μ.

    Και πώς τη φαντάζομαι .
    Τίτλος Εκδήλωσης : ‘’ Γιορτή Σταφυλιού – Πετιμεζιού ‘’
    Συνδιοργάνωση :
    Λ.Ι.Σ.– ΣΥΛ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ- ΣΥΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ (ΝΙΚ.ΑΡΓΥΡΙΟΥ) και κάθε άλλος Θεσμικός ή μη Φορέας που επιθυμεί να συμμετάσχει .
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ :
    Αφού ορισθούν οι ημερομηνίες της εκδήλωσης , να συγκροτηθεί μικτή Επιτροπή Συντονισμού Ενεργειών αποτελούμενη από τους Προέδρους όλων των παραπάνω αναφερομένων Συλλόγων ,τον Δντή του Δημ. Σχολείου και ένα μέλος του Κοινοτ. Συμβουλίου η οποία αφ’ενός θα καθορίσει τον τρόπο ενεργειών των εμπλεκομένων , για την πραγματοποίηση της γιορτής , ατόμων και αφ’ετέρου θα φροντίσει για την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών και μέσων που θα απαιτηθούν για την απρόσκοπτη τέλεση της .
    ΜΕΡΗ – ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ :
    Η Γιορτή θα περιλαμβάνει δύο(2) φάσεις .
    Στην Πρώτη Φάση θα πραγματοποιηθεί ο Τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών που θα λάβουν χώρα στο χώρο των Αμπελώνων ή στο χώρο του οινοποιείου Αργυρίου .
    Στη διαδικασία του τρυγήματος θα συμμετάσχουν κυρίως παιδιά – μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων του Σχολείου ( για εκπαιδευτικούς σκοπούς και στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτης Περιβάλλοντος ) και βέβαια υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των δασκάλων τους , αλλά και όποιος άλλος συγχωριανός μας μέλος των Συλλόγων μας επιθυμεί .
    Τα σταφύλια μετά τη περισυλλογή τους θα μεταφέρονται στην άκρη του αμπελιού όπου εκεί θα είναι στημένη μια σταφυλόκαδη με το πατητήρι θα γίνεται το πάτημα των σταφυλιών και η συλλογή του μούστου σε δοχεία .
    Ο μούστος αυτός που θα παραχθεί θα παραλειφθεί από τον Σύλλογο Γυναικών για την επεξεργασία του και την παρασκευή του πετιμεζιού και των πετιμεζοεδεσμάτων .
    Στη Δεύτερη Φάση της γιορτής που θα είναι το κύριο μέρος της και θα έχει και τελετουργικό χαρακτήρα θα τελεσθεί όπως τελείτε η σημερινή ’’ γιορτή πετιμεζιού’’ στον ίδιο χώρο ή ακόμη καλύτερα στην πλατεία του χωριού λαμβάνοντας , κατά κάποιο τρόπο, πανηγυρικό χαρακτήρα με έκθεση σταφυλοοινοϊκών προϊόντων και πετιμεζοεδεσμάτων , με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής , με την παρουσίαση χορευτικού προγράμματος από τα χορευτικά του Λαογραφικού Συλλόγου και με την συμμετοχή όλων των συγχωριανών μας .
    Μια τέτοια γιορτή, οργανωμένη με επιμέλεια και μεράκι, καθολικά αγκαλιασμένη από όλους τους συγχωριανούς μας και σωστά προβεβλημένη, εκτιμώ ότι μπορεί από ένα απλό πολιτιστικό γεγονός να καταστεί ένας θεσμός πολιτιστικής προβολής του χωριού μας και του τόπου μας που θα έχει απήχηση όχι μόνο στα όρια του χωριού, του Δήμου μας ή και της ευρύτερης περιοχής μας αλλά μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό γεγονός σε επίπεδο Περιφέρειας και γιατί όχι και πανελλαδικά . Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε αρκεί να το θελήσουμε και να το θελήσουμε όλοι …
    Συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλέξανδρος Βαλάσκας29 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8:59 μ.μ.

    Υ.Γ.
    Αγαπητέ polydroparnasse .
    Με την ευκαιρία αυτής μου της παρέμβασης και γνωρίζοντας τα ποικίλα σχόλια ( επώνυμα και ανώνυμα ) που ακολούθησαν τις προηγούμενες ημέρες τις σχετικές με την ‘’Γιορτή Πετιμεζιού ‘’ ανακοινώσεις στον ιστότοπό σου , κάποια των οποίων αφορούσαν μάλιστα και το πρόσωπό μου, και επειδή ως Σουβαλιώτης από γεννήσεώς μου μέχρι και σήμερα (65 years οld) δεν γνωρίζω να υπάρχουν στη Σουβάλα άτομα με επώνυμο ,‘’ΑΝΩΝΥΜΟΣ’’ , ‘’ΜΠΛΕΚ’’ ή ‘’ ΖΑΠΑΤΑ‘’ και με δεδομένο ότι αποφεύγω , αδιαφορώ και απαξιώ να απαντώ σε Ανώνυμους , Ψευδώνυμους και Ψευδεπώνυμους , που εν είδη αρουραίων , καταχρώνται τις δυνατότητες του διαδικτύου για να γράφουν τα κακόβουλα και κουτσομπολίστικα σχόλιά τους όχι, καθώς φαίνεται, από ενδιαφέρον για τα κοινά και τα τεκταινόμενα στο χωριό μας , γιατί αν αυτό συνέβαινε θα παρουσιάζονταν επωνύμως , αλλά κυρίως λειτουργούντες προβοκατόρικα και ως διψώντες για χολή και αίμα ανακυκλώνουν τα μίση και τα πάθη και συντηρούν κλίμα διχόνοιας , απευθύνομαι σε εσένα ως γνωρίζοντα πολύ καλά ότι εγώ και άποψη έχω και θέση μπορώ να πάρω σε όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούν το χωριό μας και με θάρρος και παρρησία να τα εκφράσω όποτε κληθώ όπως πολλές φορές το έχω και στο παρελθόν πράξει.
    Απευθύνομαι λοιπόν σε εσένα και θα σε παρακαλέσω :
    Αφενός να διαμηνύσεις , εφόσον τους γνωρίζεις, σε όλους αυτούς τους κρυπτόμενους πίσω από την ανωνυμία και ψευδωνυμία τους αιμοδιψείς κομπλεξικούς εμπαθείς και κολοτλύχτηδες που πέραν του εαυτού τους δεν εκπροσωπούν τίποτα περισσότερο , να πάψουν να κοάζουν ως βάτραχοι επί λυμάτων γιατί κάνουν κακό στο χωριό και ας παρουσιάζονται ότι ενδιαφέρονται και κόπτονται για τα συμφέροντα και το καλό του .
    Αφετέρου και ως συμβουλή ή παρότρυνση θα σου έλεγα να προσπαθήσεις και να βρείς τον τρόπο να απομονώσεις τέτοια φαινόμενα όταν παρουσιάζονται μέσα από τις αναρτήσεις σου που κυρίως αφορούν το χωριό μας γιατί, όπως είχα την ευκαιρία από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής σου στο διαδίκτυο να σου ειπώ, ότι και μόνο το όνομα polydrososparnassoy που επέλεξες να παρουσιασθείς είναι βαρύ αλλά και δεσμευτικό και ότι θα πρέπει να καταστείς ένας φορέας ενημέρωσης και προβολής θεμάτων που αφορούν το χωριό και τον τόπο μας λειτουργώντας , καλλιεργώντας και εκπέμποντας παράλληλα πνεύμα ομόνοιας , συναίνεσης , συνεργασίας και αγάπης μεταξύ των συγχωριανών μας και να μη γίνεις φορέας και θύλακας καλλιέργειας αντιπαραθέσεων, μίσους και αντιπαθειών . Κάτι τέτοιο αντιλαμβάνεσαι ότι δεν ωφελεί κανέναν και πρωτίστως δεν ωφελεί το χωριό .
    Και , προς Θεού , μη συγχέομε τον πλουραλισμό και την ελεύθερη έκφραση απόψεων και λόγου με τις , δυστυχώς , συχνά εμφανιζόμενες εμετικές και μισαλλόδοξες απόψεις και σχολιασμούς κάποιων σε αναρτήσεις σου .
    Έρρωσθε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΑ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΝΑΝ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή